Interview met Frans van Leeuwen: Over dromen en drijfveren

Interview met Frans van Leeuwen: Over dromen en drijfveren

Frans van Leeuwen is ondernemer en auteur van het boek ‘Aankloten’. Hij wordt geïnterviewd door wandelcoach Frank Schalken over zijn dromen en drijfveren, het belang van aankloten en zijn nieuwe initiatief voor ondernemers ‘Ik ben de baas’.

[lees verder onder de video]

Volledige interview

“We zijn bij de Lek. Hier heb ik als kind vroeger veel aangekloot. We gingen hier zwemmen naar de overkant. Dat is gevaarlijk maar vond ik als jong jochie wel uitdagend. Dat ging bijna altijd goed. Ik was wel iemand die de grens graag opzocht.

De afgelopen jaren heb ik heel veel tegelijk gedaan. Dat heeft mij uiteindelijk ook wat gekost. Bedrijf opzetten, uitbundig feesten en heel veel sporten.

Aankloten is heel fijn als je onder druk staat maar je kan ook te veel aankloten. Het vergt subtiliteit.”

“Ik kreeg 5 jaar geleden toen ik alles op orde had opeens een burn-out.”

Opeens?

“Achteraf is het nooit ineens. Maar op dat moment dacht ik ‘hoe kan dat nou?’ Dan kom je bij een psycholoog terecht en dan blijkt dat het niet ineens is, dat er een heel patroon aan vast zat.”

Gaan we die kant op?

“Ja dat is goed.

Later ging ik weer aan het werk. Toen bedacht ik ‘wat heb ik te weinig gedaan?’ In plaats van ‘Wat deed ik te veel?’. Te weinig was voor mij aankloten. Ik was alleen maar bezig met mijzelf extreem uitdagen.

Wat ik zelf miste toen ik een burn-out kreeg was een manlijke kijk op burn-out. Ik voelde mij vaak niet aangesproken op wat ik las. Het is veel gericht op ‘rust in je lijf’. Als je ‘rust in je kop’ gebruikt dan voel ik mij daar als man meer aangesproken toe. Daardoor voelde ik mij nog eenzamer en onzekerder.

In aankloten zit veel rust. Het is een soort anti-presteren. Veel mensen hebben last van prestatiedrang. Als je dan zegt ‘doe rustig aan’ dan werkt dat niet.”

Wat is jouw droom op dit gebied?

“Ik heb een aantal maanden geleden mijn bedrijf verkocht aan mijn compagnon. We richtten ons op corporate bedrijven met een preventieve aanpak op het gebied van vitaliteit. Grappig natuurlijk dat je dan zelf een burn-out krijgt.

Ik wil nu mannelijke leiders helpen met hun persoonlijke vraagstukken. Wat ik wil is die ondernemers bij elkaar brengen, dat ze elkaar helpen. Ik heb zelf ook veel gehad aan andere ondernemers.”

Zou je hier in de omgeving iets willen zoeken dat staat voor die droom?

“Ik vind het hek met het schrikdraad een mooie metafoor. Die barrière wil ik er tussenuit halen. Bij ondernemers gaat het om zakelijk succes, niet om geluk. Van je zakelijk succes hangt je geluk af. Dat kan een tijdje werken. Er zijn veel ondernemers die door een gebeurtenis in hun leven denken ‘is dit het wel?’

De drempel om je kwetsbaar op te stellen als ondernemer is heel groot. Een grote groep voelt zich niet aangetrokken tot de zelfhulp die er is.

Toen ik zelf een burn-out had zei ik ‘ik ben over twee weken weer aan het werk. Dat is een mind-set die veel ondernemers hebben. Dat is natuurlijk waanzin.

Grappen maken om je eigen problemen is goed, je moet jezelf niet te serieus nemen. Maar jezelf helemaal niet serieus nemen is ook niet goed. Alles staat of valt met balans.

Die verhalen van ondernemers zijn onderbelicht. De verbinding die ik onderling kan leggen schept een band en vind ik mooi. Dat is de helft van de oplossing.”

Gaan we hier in?

“Ja.”

Wat gebeurde er toen jij klanten ging vertellen dat je een burn-out had?

“Ik kreeg heel veel vragen, dat irriteerde mij ook. Maar het was ook goed, daardoor ging ik er zelf over nadenken. ‘Hoe kan het nou dat jij een burn-out hebt gekregen? En dan ga je ons vertellen wat we moeten doen.’ Dat waren natuurlijk ook logische vragen. Ik kon de ironie er ook wel van inzien. Er haakten echter geen klanten af.

Ik had ook klanten die hetzelfde hadden meegemaakt. Het schepte juist een enorme band. Het tegenovergestelde van waar ik bang voor was gebeurde. Ik kreeg enorm veel steun. Zo voelde het soms niet, maar achteraf absoluut wel.”

Krijgen mensen standaard veel steun?

“Nee, daar moet je je wel voor open stellen. Dat heb ik wel moeten leren. Ik loste altijd alles zelf op. Dat is nog steeds mijn neiging. Ik heb gemerkt dat als je dat wel doet, je er veel voor terugkrijgt.”

Ik wil je vragen om drie items in de natuur te zoeken die jou aanspreken.

[1 minuut later]

“Ik heb er wel een paar. Het water daar verderop, de grote wortels van de bomen hier en de begrenzing van de bomen richting het wijdse uitzicht.”

Alle drie de items staan voor een tip rond aankloten. Jij mag vertellen welk item voor welke tip staat.

“Het water staat voor jezelf niet te serieus nemen. Ik kan er een foto van maken, jou dat toesturen en zeggen ‘dat is precies daar’. Dan kan jij dat geloven. Maar dit kan werkelijk waar overal zijn. Dus wat is de waarheid? Je kan makkelijk je eigen waarheid creëren. Bijvoorbeeld ‘ik mag niet kwetsbaar zijn’. Dat is een valkuil waar je makkelijk kan instinken. Voor mij was een burn-out iets voor loosers.”

Dat naar de overkant zwemmen, was dat aankloten of meer een wedstrijd?

Het begint vaak met aankloten, zo gaat het vaak ook bij een bedrijf starten. Het begint met een leuk idee. Als je dan succes krijgt wil je er nog meer van. Je krijgt complimentjes ‘je was de eerste’. Dan wordt het een ego ding.

Het tweede item is de begrenzing. Een van de aankloottips is ‘durf je kwetsbaar op te stellen’. Ik heb grenzen nodig, ik ben grenzeloos. Je moet juist hulp vragen bij het bewaken van je grenzen. Als iemand zich open stelt kan je hem of haar als leidinggevende ook helpen.

Je kan in alles grenzeloos zijn. Ik werkte geen 100 uur per week maar wilde heel veel dingen tegelijk doen en goed.

Het derde item is de wortels. Die staan voor een stevig fundament. Als je een stevig fundament hebt is er ook speelruimte. Als je het op orde hebt in je werk kan je best wel spelen. Maar het leven is natuurlijk niet een grote speeltuin.

We hadden op het werk een tafeltennistafel staan. Daar werd drie a vier keer per dag gebruik van gemaakt. Maar als iemand niet presteert, als het fundament niet goed was, dan sta je daar minder lekker.

Als de basis niet goed is kan het aankloten een vlucht zijn. Met sport, hobby’s, met middelen. Je kan ook geen verantwoordelijkheid nemen. Het gaat om de balans.