Werkplezier

Wil ik dit werk over 2 jaar nog doen?

Hoe komt het dat ik de laatste tijd met minder plezier naar mijn werk ga?

Hoe zorg ik dat ik ’s avonds minder moe thuiskom?

Hoe kan ik weer groeien?

Vragen waar veel mensen vroeg of laat tegenaan lopen in hun werk. Een onbestendig gevoel kan er opeens zijn, of zich langzaam opbouwen. Vakanties, een aanstaand functioneringsgesprek of het einde van het jaar kunnen ook vaak dergelijke vragen oproepen. En soms wordt je ‘gedwongen’ om na te denken over wat jouw drive is op je werk, door een reorganisatie, outplacement of burn-out.

Kortom, of je nu lekker aan het werk bent of niet, nagaan hoe je (nog) meer werkplezier kan krijgen is voor iedereen relevant. En ook voor de werkgever, want een organisatie waar iedereen op de goede plek zit is een vitale, weerbare en succesvolle organisatie.

Tips voor meer werkplezier

Je werkt om te leven in plaats van andersom, toch? Dan is het wel zo fijn om met plezier naar je werk te gaan en weer thuis te komen. Wat kan je zelf doen om meer werkplezier te ervaren?

  • Zorg voor voldoende ontspanning en leuke dingen buiten werktijd of in de avond. Heb je daar geen energie meer voor, ga dan aan de slag met punt 2.
  • Neem regelmatig de tijd om na te denken over waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Hoe kan je het aantal plussen verhogen en het aantal minnen verlagen?
  • Ben jij iemand bij wie het glas eerder half leeg is dan half vol? Focus je dan meer op de positieve dingen. Schrijf aan het eind van iedere werkdag 3 leuke dingen van die dag op.
  • Breng je eigen talenten in kaart en leg die naast jouw functieprofiel. Is er veel overlap of wordt het tijd om uit te kijken naar een aanpassing of een andere baan?
  • Zorg voor voldoende beweging tijdens je werkdag. Van de hele dag stil zitten is nog nooit iemand gelukkig geworden.
  • Stel grenzen. De meeste klanten die wij zien zijn aardiger voor anderen dan voor zichzelf. Hoe is dat bij jou? Wist je dat je ook op een aardige manier grenzen kan stellen?
  • Zorg dat je op een plek zit waar je waardering voelt van collega’s en/of klanten. En spreek ook zelf je waardering uit naar anderen. Voel je onvoldoende waardering, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een andere werkomgeving.

Werkplezier is uiteindelijk terug te voeren tot 3 aspecten: heb je voldoende competentie (juiste balans tussen ervaring en uitdaging), ervaar je voldoende autonomie en heb je voldoende sociale contacten. Bij welke van die drie is winst te halen? Bij veel mensen is juist die laatste component door het vele thuiswerken minder geworden.

Coaching voor meer werkplezier

Plezier in je werk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoals Arjan, hij werkte al 20 jaar als redacteur bij dezelfde uitgever.*

Arjan is begin 50, slaapt slecht en heeft veel aan zijn hoofd. Zijn broer is een paar maanden geleden overleden, thuis loopt het niet lekker en hij heeft steeds meer moeite zich naar zijn werk te slepen, waar de laatste jaren grote veranderingen plaatsvonden. Hij melde zich een week geleden ziek. In het kennismakingsgesprek geeft hij aan dat hij weet dat dat een goede beslissing is, maar dat hij ook het gevoel heeft dat hij zich aanstelt.

Hij wil meer plezier in zijn werk ervaren maar weet niet hoe hij dat aan moet pakken. Hij vraagt zich af of hij niet moet gaan freelancen.

In de eerste sessie staan we (letterlijk) stil bij zijn huidige situatie en zijn gewenste situatie. Hij gaat in de natuur op zoek naar iets dat staat voor zijn huidige situatie en iets dat staat voor zijn gewenste situatie. Hij was altijd zo ondernemend, daar is niets meer van over.

We lopen, hij praat. Door vragen en oefeningen komt hij er achter dat hij een vechter is. Altijd alert door een pestverleden. Gesloten. Langzaam gaat hij meer delen, met vrienden, zin partner, zijn baas. Hij brengt in kaart waar hij energie van krijgt en wat hem energie kost. Zo ontdekt hij patronen, wordt bewust van zijn gevoelens en gaat experimenteren met ander gedrag. Hij gaat weer leuke dingen plannen waar hij energie van krijgt. Hij merkt dat hij zijn collega’s mist, gaat het gesprek aan met zijn baas hoe het werk gevarieerder kan worden en besluit om niet zozeer in zijn werk het avontuur en gevoel van vrijheid te zoeken, maar juist daarbuiten, en door minder te gaan werken maakt hij daar ruimte voor.

We staan op een uitkijkpunt, een schip, bovenop de duinen. Wat past er bij Arjan 2.0 vraag ik? Hij kijkt rond. “De wind”, zegt hij. “In je gezicht, door je haren. Het gevoel dat je leeft. Vrijheid. Vrijheid zit in mijn hoofd, niet in een freelancecontract.”

* Bovenstaande situatie is gebaseerd op een afgerond coachtraject, waarbij we vanwege privacy uiteraard een aantal zaken hebben aangepast.

Podcast over werkplezier

Er zijn vele manieren om aan de slag te gaan met het vergroten van je werkplezier. Eén daarvan is het in kaart brengen van je energievreters en energiegevers. Onderstaande podcast begint met een stiltewandeling en daarna ga je je eigen energiegevers- en vreters in kaart brengen. Ga wandelen op een plek met zo veel mogelijk natuur en luister deze podcast over werkplezier met een oortje in.

Meer inspiratie over werkplezier en geluk

Onderstaand een overzicht van blogs, oefeningen en interviews waar werkplezier en geluk centraal staan.

Heb je een vraag over werkplezier of zoek je een coach?

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.
Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook, bel 085 – 25 00 545.