Persoonlijke effectiviteit

Er was eens een kleine molenaar, Teun genaamd, die aan de rand van een groot woud woonde. Elke dag werkte hij van vroeg tot laat in zijn molen die hij van zijn vader geërfd had. Hij was geliefd, voedde het hele dorp, maar had zelf nooit tijd voor de dingen die hij écht graag wilde doen, zoals het bouwen van kleine houten boten. En de vraag wie hem ooit zou opvolgen – kinderen had hij niet- daar kwam hij in de avond door vermoeidheid nooit aan toe.

Zo gingen tientallen jaren voorbij. Teun werd ouder en kwetsbaarder, hij kreeg steeds meer moeite met het vullen van de zakken met graan, bouwde geen kleine houten boten en over zijn opvolging had hij nog steeds niet nagedacht.

Op een dag kwam er een reiziger voorbij die hem vroeg om een slaapplaats voor de nacht. Teun stemde toe, en samen aten ze die avond een eenvoudige maaltijd. De reiziger zag hoe moe Teun was en vroeg hem: “Waarom werk je zo hard zonder tijd voor jezelf over te houden?”

Teun haalde zijn schouders op. “Ik wil mensen helpen, maar het werk houdt nooit op.”

De volgende ochtend zag de reiziger de molen aan het werk en merkte dat sommige zakken half gevuld bleven liggen, en anderen verkeerd gestapeld waren. “Teun,” zei hij, “je werk lijkt zwaarder dan nodig is. Waarom leg je niet alleen de zakken klaar die je vandaag moet malen en zet je de rest opzij voor morgen?”

Teun keek verbaasd, maar besloot het advies te proberen. Die dag hield hij zich alleen bezig met de zakken die écht nodig waren voor die dag, en ontdekte dat hij rustiger en met meer plezier kon werken.

Toen hij die avond afscheid nam van de reiziger, gaf die hem een klein, eenvoudig stuk hout. “Voor je boten,” zei hij. “Een kleine herinnering: het leven is niet alleen werken voor anderen.”

Vanaf die dag werkte Teun met minder haast. Hij maakte tijd voor zijn boten en ontdekte dat hij daardoor ook energieker in de molen stond. De zakken graan werden nooit minder, maar hij voelde zich tevreden en vond een balans tussen werk en eigen tijd. En zijn opvolger? Op een dag kwam er een vrouw langs die een van zijn houten bootjes wilde kopen. Ze raakten aan de praat en het bleek dat molenaar zijn altijd haar grote droom was geweest.

En zo leerde Teun dat rust en keuzes hem verder brachten dan al zijn harde werk. En of er een vonk oversloeg tussen de molenaar en de vrouw…dat vertelt het sprookje niet.

Tips voor persoonlijke effectiviteit: groei als een boom, niet als onkruid

Persoonlijke effectiviteit wordt vaak verward met productiviteit. Veel mensen denken dat het draait om het afvinken van zoveel mogelijk taken in zo weinig mogelijk tijd. Maar net als in de natuur, gaat echte groei niet om snelheid of kwantiteit. Het gaat om richting, focus, en diepe wortels. Groei als een boom, in plaats van als onkruid.

Wortel je diep: Begin bij je kernwaarden

Een boom die stevig staat, heeft diepe wortels. Voor ons betekent dat dat we eerst moeten begrijpen wat ons écht drijft. Wat zijn jouw kernwaarden? Waar wil je naartoe groeien? Als je jouw beslissingen baseert op wat voor jou echt belangrijk is, zul je merken dat je minder afgeleid wordt door ‘snelle successen’ of taken die niet bij je passen.

Onkruid groeit snel, maar heeft oppervlakkige wortels. Het schiet in alle richtingen, zonder richting of duurzaamheid. Wanneer je zonder focus handelt, voelt het misschien alsof je veel bereikt, maar op de lange termijn heb je geen sterke basis om op terug te vallen. Stel jezelf dus de vraag: Wat is mijn fundament? Welke waarden voeden mijn beslissingen?

Laat je takken groeien, maar met mate: Focus op wat telt

Een boom die in alle richtingen probeert te groeien, kan niet sterk worden. Elke boom kiest waar zijn energie naartoe gaat. De sterkste takken zijn het resultaat van selectieve groei. Dit is waar focus en prioriteiten een rol spelen in persoonlijke effectiviteit.

In plaats van je te laten meeslepen door elk idee of elke taak die op je pad komt, vraag je jezelf af: draagt dit bij aan mijn grotere doel? Door regelmatig te snoeien en alleen de meest waardevolle projecten of taken te omarmen, voorkom je dat je energie verspilt aan dingen die niet bijdragen aan je groei.

Onkruid, aan de andere kant, groeit overal. Het vult de ruimte snel, maar zonder doel. Het lijkt veel te doen, maar uiteindelijk draagt het niets bij aan de grotere structuur van de tuin.

Geef jezelf tijd om te groeien: Wees geduldig

Bomen groeien langzaam en gestaag. Ze doorstaan seizoenen van bloei, maar ook periodes van rust. Persoonlijke effectiviteit gaat niet alleen over constant “aan” staan. Net als bomen hebben ook wij rust nodig om te reflecteren en op te laden.

Onkruid groeit snel en lijkt constant bezig, maar verliest zijn kracht net zo snel. Veel mensen vallen in de valkuil van constant bezig zijn zonder pauze, wat uiteindelijk leidt tot uitputting. Door jezelf regelmatig de tijd te geven om op te laden en na te denken over je voortgang, zorg je ervoor dat je niet alleen effectief bent op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Weersta de storm: Ontwikkel veerkracht

Een sterke boom doorstaat stormen en moeilijke omstandigheden. Dit komt doordat de boom diep geworteld is en zijn energie zorgvuldig verdeelt. Persoonlijke effectiviteit betekent ook dat je veerkracht ontwikkelt. Obstakels en tegenslagen horen erbij, maar als je stevig in je kern staat, kun je ze doorstaan en zelfs van leren.

Onkruid daarentegen wordt snel weggespoeld bij de eerste de beste regenbui. Als je niet werkt aan het verdiepen van je vaardigheden of je zelfvertrouwen, word je kwetsbaar voor elke tegenslag.

Blijf groeien, maar met richting

Elke boom blijft groeien, seizoen na seizoen. Groeien als een boom betekent dat je jezelf toestaat om continu te leren, maar zonder je te verliezen in onnodige afleidingen. Stel heldere doelen voor jezelf, blijf trouw aan je kern, en laat je takken – je projecten en doelen – in de juiste richting groeien.

Effectief zijn is niet het najagen van eindeloze tak(k)en, maar het bewust kiezen waar je energie aan besteedt. Als je groeit als een boom, word je niet alleen productiever, maar ook gelukkiger en meer in balans.

Conclusie

De les die we van de natuur kunnen leren, is dat persoonlijke effectiviteit niet gaat om snelheid of kwantiteit, maar om kwaliteit en focus. Door te groeien als een boom – diep geworteld, met focus en geduld – kun je je persoonlijke en professionele doelen op een duurzame manier bereiken. Groei niet als onkruid dat snel verdwijnt, maar als een boom die de tand des tijds doorstaat.

Coaching over persoonlijke effectiviteit

“Ik werk als adviseur. Veel overleggen, stukken schrijven, dingen voor elkaar krijgen. Ik merkte al een paar maanden dat ik tegen mijn eigen grenzen aanliep. Zowel op mijn werk als thuis. Een collega had goede ervaringen met een wandelcoach, dat leek mij wel wat.

Ik had eerst een intakegesprek, daarin werden direct de juiste vragen gesteld. Doordat het coachplan scherp geformuleerd was en daar steeds op terug gekomen werd, bleef ik doelgericht bezig.

De coachsessies duurden anderhalf uur en waren in een mooi natuurgebied.

Het voelde veilig bij de coach, ik deelde makkelijk mijn verhaal. Hij was betrokken, luisterde goed en kwam snel tot de kern. Ik werd aan het werk gezet en de coach nam geen genoegen met een snel antwoord. Er was een goede afwisseling in opdrachten, gesprekken en inzichten. Regelmatig werd de natuur ook ingezet, dan moest ik bijvoorbeeld iets zoeken dat stond voor een bepaalde overtuiging of leerpunt. Heel verhelderend.

Het was veel minder statisch dan een coachgesprek in een kamer waar ik ook ervaring mee heb. Het is ook makkelijker praten als je loopt.

Ik heb inzicht gekregen in mijn patronen en valkuilen. Ik maak nu veel bewustere keuzes. Ik ben veel effectiever geworden, zowel in mijn werk als privé. Weet ook beter waar ik wel energie in wil en kan stoppen. En waarin niet. Het heeft mij in beweging gebracht, ik merk dat ik nu het juiste pad volg.”

* Bovenstaande situatie is gebaseerd op een afgerond coachtraject, waarbij we vanwege privacy een aantal zaken hebben aangepast.

Podcast over persoonlijke effectiviteit

Onderstaande podcast begint met een stiltewandeling en daarna ga je aan de slag met het thema ‘persoonlijke effectiviteit’. Ga wandelen op een plek met zo veel mogelijk natuur en luister deze podcast met één oortje in. Beluister hieronder de podcast op Spotify of ga naar je favoriete podcastapp en zoek op ‘Ruimtewandelingen’.