Loopbaan

Als je nadenkt over je loopbaan dan stel je jezelf de volgende vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat vind ik belangrijk qua werk?
  • In wat voor soort baan kan ik dat doen?
  • Wat moet ik daarvoor kunnen?
  • Wat kan ik al en wat moet ik nog ontwikkelen?
  • Hoe ga ik dat ontwikkelen?
  • Hoe zorg ik dat ik die baan krijg?

Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat je in je werk de dingen kan doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Nadenken over je loopbaan

Je kan over je loopbaan nadenken op het moment dat het niet lekker loopt. Vaak heb je dan meer dan alleen een loopbaanvraag. Het gaat bijvoorbeeld ook over je persoonlijk of sociaal functioneren.

Maar steeds meer mensen kiezen ervoor om op regelmatige basis bovenstaande vragen aan zichzelf te stellen. Of dit te bespreken met hun partner, een vriend of een gecertificeerde coach. Zo neem je de regie in eigen hand en sta je ook sterker bij eventuele reorganisaties.

Tips en adviezen

Wat kan je zelf doen als je over je loopbaan wil nadenken?

Tip 1: Wat is jouw talent?

Als je nu zou moeten zeggen wat jouw talenten zijn, kan je dat dan? Best lastig toch? Maak een wandeling en probeer antwoord te krijgen op deze vraag. Je kan je telefoon of een opschrijfboekje meenemen om aantekeningen te maken. Loop je vast? Vraag het je partner, bel een vriend(in), een collega of je baas. Wat zeggen ze over jou? Als je weet wat je talent is kan je vervolgens kijken of dit talent voldoende aansluit op je huidige baan of dat er banen zijn waar je je talent beter kan inzetten.

Tip 2: Waar wil je je in ontwikkelen?

Iedereen heeft dingetjes waar hij minder goed in is. Kleine of grote. Dingen die vaak voorkomen of weinig. Misschien zijn ze wel extra belangrijk in de baan die je in de toekomst heel graag zou willen.

Of zijn er dingen waar je het afgelopen jaar aan geproefd hebt en waar je beter in wil worden. Omdat je het leuk vindt of omdat het belangrijk is voor je carriere.

Als je weet op welk gebied je je wil ontwikkelen is de volgende stap om te bepalen hoe je dat gaat doen. Ga je een cursus volgen? Zelfstudie? Coaching regelen? Begeleiding vragen aan een ervaren collega?

Door zelf je eigen ontwikkelpad te bepalen word je regisseur van je werkende leven en vergroot je je duurzame inzetbaarheid.

Tip 3: Praat met je leidinggevende

Als je behoefte hebt aan andere accenten in je werk dan is kan je natuurlijk op zoek gaan naar een andere baan. Maar het is over het algemeen een kleinere stap om te onderzoeken of je je bestaande functie anders kan inrichten. Je eigen baas is daarvoor je geëigende gesprakspartner. Bespreek met hem of haar wat je minder aantrekkelijk vindt in je eigen baan of juist mist en vraag om samen te onderzoeken wat daaraan gedaan kan worden. De uitkomst kan bijvoorbeeld zijn dat je andere taken krijgt of meer verantwoordelijkheid.

Tip 4: Werk ieder jaar je cv bij

De meeste mensen werken hun cv bij op het moment dat ze overwegen om te solliciteren. Maar als dat al lang geleden is betekent dat dat je nogal wat achterstallig onderhoud hebt. En dikke kans dat je een deel van jouw successen vergeten bent.

Er is nog een reden om je cv jaarlijks bij te werken. Het is een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging er goed? Waar ben je tevreden over? Wat zou je meer willen doen en wat juist minder? Door je cv bij te werken houdt je jezelf een spiegel voor waardoor je nooit uit koers raakt. Neem een vaste periode in het jaar, bijvoorbeeld de kerstvakantie en zet een jaarlijks terugkerende afspraak met jezelf in je agenda.

Loopbaancoaching

Loop je vast? Ben je ontslagen? Of wil je graag stappen maken in je werkende leven? Vind je het lastig om in je eentje te bepalen waar je goed in bent, wat je wil of juist niet meer wil? Schakel dan een van de loopbaancoaches in van ons collectief van wandelcoaches.

Voor iedereen in Nederland is er wel een gecertificeerde wandelcoach dichtbij. Kijk op het overzicht van coaches voor een loopbaancoach bij jou in de buurt en maak vrijblijvend kennis.

Voorbeelden coachvragen

Iedereen heeft zijn eigen vraag. Samen met de coach zullen jullie bepalen wat het coachdoel wordt. Voorbeelden van coachvragen zijn:

  • Ik loop leeg op mijn werk, wat nu?
  • Hoe krijg ik meer energie in mijn werk?
  • Past deze baan nog bij mij?
  • Hoe zorg ik dat mijn werk beter aansluit bij mijn persoonlijke drijfveren?
  • Ik zou graag voor mijzelf willen beginnen maar hoe ga ik dat minder eng vinden?
  • Wat kan een volgende loopbaanstap zijn?
  • Welk werk vind ik uitdagend èn leuk?
  • Hoe kom ik in beweging om ander werk te vinden?

gecertificeerde wandelcoaches in Nederland

Hoe verder?

  1. Bedenk wat jouw coachvraag is;
  2. Selecteer een goede coach en maak kennis om te kijken of er een klik is;
  3. Kijk naar de vergoedingsmogelijkeden

Blogs en oefeningen over loopbaan

Winter(slaap)

Door |Blogs|

21 december. De dag met de minste hoeveelheid licht. Hierna gaan we weer langere dagen tegemoet. Als wandelcoach vind ik dat alleen al fijn omdat >>

Zelfkritiek

Door |Blogs|

Een storm raast over Nederland. Het pad ligt bezaaid met takken. Het regent. Ik wandel met Frouke. Ze kwam bij me met loopbaanvragen en >>