Focus

Je leven is als een tuin: je kan steeds het gevoel hebben dat wat jij voor ogen hebt niet lukt. Maar met de juiste aandacht, zorg en tijd kun je het laten bloeien op een manier die echt bij jou past. Maar hoe zorg je voor die focus op je persoonlijke en lange termijn doelen? En hoe houdt je focus op een reguliere werkdag?

10 tips voor meer focus op je persoonlijke en lange termijn doelen

1. Herken je kernwaarden – Vind je wortels

Zoals een boom stevig geworteld moet zijn om te groeien, moet je je eigen fundament kennen. Wat zijn de waarden die jou vasthouden en voeden?

2. Maak een lijst van je dromen en doelen – Volg het licht

Planten groeien altijd richting het licht, hun bron van energie en leven. Vraag jezelf af: wat is jouw zon? Welke dromen en doelen trekken je vooruit en geven je energie?

3. Onderscheid urgent van belangrijk – Zie het bos door de bomen

In een dicht bos kun je gemakkelijk verdwalen. Focus op het grote geheel: de dingen die echt waarde toevoegen aan je leven. Laat je niet afleiden door oppervlakkige ruis.

4. Reflecteer op je tijdsbesteding – Breng je ecosysteem in balans

In een gezond ecosysteem is alles in harmonie. Kijk hoe je je tijd (je energie) verdeelt over verschillende “habitats” zoals werk, familie en vrije tijd.

5. Waar wil ik over 5 jaar staan? – Plant met een visie

Een tuinier plant bomen niet voor morgen, maar voor de komende jaren. Denk aan de lange termijn en laat je keuzes van vandaag dat doel ondersteunen.

6. Beperk het aantal prioriteiten – Wees selectief met voeding

Een tuin vol planten kan alleen floreren als je selectief kiest wat je aandacht geeft. Probeer niet alles te laten groeien; concentreer je op de planten die het meeste opleveren voor je hart en geest.

7. Wees niet bang om te experimenteren – Laat nieuwe zaden ontkiemen

De natuur experimenteert voortdurend: niet elk zaadje groeit, en dat is oké. Probeer nieuwe dingen uit en kijk wat bloeit. Het proces van proberen en falen hoort bij je persoonlijke groei.

8. Creëer een ‘stoppen met’ lijst – Snoei dode takken

Snoeien maakt ruimte voor nieuwe groei en voorkomt dat je energie verspilt aan wat niet meer vruchtbaar is.

9. Luister naar je intuïtie – Voel de seizoenen

De natuur weet instinctief wanneer het tijd is om te rusten, te bloeien of te oogsten. Jouw intuïtie is als dat innerlijke seizoen. Luister naar wat je lichaam en geest je vertellen over wat je nu nodig hebt.

10. Vraag hulp of perspectief – Zoek steun in het bos

Net zoals bomen voeding en bescherming delen via hun wortels, kun jij steun vinden bij mensen die je vertrouwen en begeleiden, zoals vrienden, collega’s, je leidinggevende of een coach.

8 praktische tips voor meer focus op een werkdag

Hier zijn acht praktische tips om met meer focus te werken.

1. Creëer een georganiseerde werkplek

Zorg voor een opgeruimde, rustige plek zonder afleidingen. Een schone omgeving voorkomt aandachtsverlies.

2. Minimaliseer externe afleidingen

Zet meldingen van je telefoon en computer uit of gebruik apps zoals Focus@Will of Freedom om storingen te blokkeren.

3. Stel duidelijke doelen

Begin de dag met een to-do lijst, maar beperk deze tot 3-5 prioriteiten. Hierdoor werk je gericht en voel je je minder overweldigd.

4. Werk op je productieve momenten

Plan belangrijk werk wanneer je energieniveau het hoogst is. Voor de meeste mensen is dat ’s ochtends, maar dit kan per persoon verschillen.

5. Werk in tijdsblokken

Gebruik technieken zoals de Pomodoro-methode: werk 25 minuten geconcentreerd, gevolgd door 5 minuten pauze. Na vier sessies neem je een langere pauze van 15-30 minuten.

6. Gebruik de 2-minutenregel

Kleine taken die tussendoor komen en die minder dan 2 minuten duren, voer je direct uit. Dit voorkomt dat ze je later op de dag nogmaals afleiden.

7. Plan je pauzes actief

Neem regelmatig korte pauzes om even op te staan, te bewegen en frisse lucht te halen. Zo ontwikkel je reserves en kan je daarna weer met alle aandacht met je to-do lijst aan de slag.

8. Vermijd multitasken

Richt je op één taak tegelijk. Multitasken vermindert je productiviteit en verhoogt de kans op fouten.

Met consistent oefenen zullen deze tips je helpen om je focus aanzienlijk te verbeteren. Succes!

Hoe mindfulness focus ontwikkelt

Mindfulness leert je om in het hier en nu te zijn. Wanneer je je bewust bent van je gedachten, kun je opmerken wanneer je afdwaalt en je aandacht terugbrengen naar wat belangrijk is. Door mindfulness word je minder reactief op interne (gedachten, emoties) en externe (meldingen, geluiden) afleidingen. Dit creëert een rustigere geest waarin focus kan groeien. Net als bij fysieke training versterkt mindfulness je aandachtsspier die ervoor zorgt dat je langer je aandacht vast kan houden. Hoe vaker je oefent, hoe beter je wordt in het richten van je aandacht op één ding tegelijk. Tenslotte helpt mindfulness bij het loslaten van stress en frustratie, die vaak focus verstoren. Een kalmere geest heeft meer ruimte voor concentratie.

Veel wandelcoaches starten een coachsessie met mindfulnessoefeningen. Ook onze podcast en walking apart together Ruimtewandelingen beginnen altijd met mindfulness oefeningen. Je kan deze mindfulness oefeningen ook zelfstandig doen terwijl je wandelt in de natuur. Beluister onze begeleide stiltewandeling op Spotify.

Podcast over focus

Onderstaande podcast begint met een stiltewandeling en daarna ga je aan de slag met het thema ‘focus’. Ga wandelen op een plek met zo veel mogelijk natuur en luister deze podcast met één oortje in. Beluister hieronder de podcast op Spotify of ga naar je favoriete podcastapp en zoek op ‘Ruimtewandelingen’.

Meer inspiratie over focus

Onderstaand een overzicht van blogs, oefeningen en interviews waarin aandacht en focus centraal staan.