Interview met René Sielhorst van Fitcoin over dromen en drijfveren

Interview met René Sielhorst van Fitcoin over dromen en drijfveren

René Sielhorst is initiatiefnemer van Fitcoin, een app die mensen meer laat bewegen door minder te zitten. Vroeger woonde hij in Den Haag, maar ondertussen al een aantal jaren met zijn gezin in Oosterhout, dicht bij Breda.  Toen ik hem vooraf vroeg wat zijn favoriete natuurgebied was, om hem daar te interviewen, zei hij vrij resoluut “mijn achtertuin”. Dus daar lopen we nu, op de Vrachelse Heide.

Kom je hier vaak?

Eigenlijk iedere dag. Ik loop altijd hetzelfde rondje van ongeveer 45 minuten. Dat lijkt misschien saai maar dat is het helemaal niet.  Doordat ik steeds dat vaste rondje loop zie je hoe de natuur voortdurend in beweging is. De veranderingen van de seizoenen, de groei. Voor mij is het zo belangrijk dat ik er iedere dag tijd voor maak. Slechts een hele enkele keer voer ik ondertussen een telefoongesprek, maar dat maakt de beleving veel minder.

Wat drijft jou?

Ik zit al heel lang in de wereld van bewegen en fitness. In 2011 werd ik uitgenodigd op het stadhuis van de gemeente Den Haag, waar 2000 mensen werkten, om een gastles te geven. Tien mensen deden er mee, het was hartstikke leuk. Uit de les kwam ik het Atrium binnen waar iedereen achter zijn bureau zat te werken  en toen dacht ik ‘Je hebt net tien mensen les gegeven en ondertussen zitten nog 1990 mensen achter hun bureau. Het probleem is niet dat we te weinig sporten, het probleem is dat we veel te veel zitten.’ Dat was het vertrekpunt om het anders te gaan doen.

Zou je iets in de natuur kunnen zoeken dat staat voor jouw drijfveren?

De mens is gemaakt om de hele tijd te bewegen in de natuur. Rust was ooit een schaars goed. Ons genetisch profiel is nog voor 99,97% hetzelfde als 40.000 jaar geleden. Alleen de wereld is totaal geindustrialiseerd. Daar zijn we niet voor gemaakt. Iedereen die de natuur opzoekt zal herkennen dat de natuur onze natuurlijke habitat is.  We zijn zo afgedreven van de oorsprong dat het opzoeken van de natuur bijna een medicijn geworden is.

Je geeft ook leiding aan mensen?

Liever niet. Ik begeleid liever de weg. Ik wil geen mensen die vóór ons werken, alleen mensen die mét ons werken. We hebben geen standaard functies of functie-omschrijvingen. We kijken wat mensen willen bijdragen en wat dat waard is. Ik laat mij graag verrassen. We hebben nu voor het eerst een vacature uitgezet en dan zie je direct dat er intern een strijd ontstaat over de tekst. Dat is uiteindelijk een traditionele tekst geworden en dan zie je dat daar niet de mensen op komen die we zoeken, dus nu gaan we maar weer ‘via via’ kijken want dat werkt toch het beste.

Wat is jouw droom?

Wie blijft zitten wordt nu beloond. Het is mijn ambitie om de wereld letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. Dat heeft een ontzettend positief effect op je eigen gezondheid, maar ook op de maatschappij. Als we minder de auto pakken en vaker gaan fietsen of lopen dan heeft dat een een gunstig effect op de natuur, fijnstof en CO2-uitstoot. Het is de grootste probleemoplosser die er is.

Wat in de natuur hier staat voor jouw symbool voor jouw droom?

De natuur komt altijd weer op. We hebben onlangs grote stormen gehad. Het kreupele hout is er hier achter dwars doorheen gevallen. Dat is straks weeer een plek waar insecten in gaan zitten,  waar nieuwe zwammen en mos op gaan groeien. Over een paar weken staat het hier weer volledig in het groen.  Het lijkt kapot maar dat is het niet, dat kreupele hout heeft een nieuwe bestemming gevonden. Als je dan kijkt naar jongeren, die zijn de afgelopen twee jaar met Corona letterlijk en figuurlijk geknakt. De natuur laat zien dat er ook dan nieuw leven mogelijk is. Dat je altijd een kans hebt om het opnieuw en beter te doen.

Waar zou je over vijf jaar willen staan met Fitcoin?

We willen dan 500.000 mensen aanzetten tot meer bewegen en minder zitten. Maar dat is een getal, dat zegt niet zo veel. Ik wil merkbaar impact hebben, dat het het leven van mensen leuker maakt. We zijn nu bijvoorbeeld in Oosterhout net een pilot voor jongeren gestart. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren als zij beloond worden voor gezond gedrag. We zorgen ervoor dat de beloningen aansluiten op hun belevingswereld, dus geen broccoli als beloning. Die fout wordt vaak gemaakt bij gezondheidscampagnes. Bij ons krijgen ze heel paradoxaal een playstationbon. Maar voordat ze die verdiend hebben moeten ze eerst 400.000 stappen gezet hebben.

We staan hier op een kruising van heel veel paden. Welk pad staat voor jou voor hoe je de komende jaren mensen in beweging wil krijgen?

Het pad waarvan ik niet weet waar het naar toegaat. Dat is een van deze  twee want ik zie niet wat er achter die struiken is. Als ik weet waar het naar toegaat dan vind ik het minder interessant worden. Dat is nu eigenlijk ook. Het feit dat ik er geld mee moet verdienen zit mij in de weg, dat zit toch de hele tijd in je achterhoofd.

Het fitcoin-pad bestaat niet, het is een soort kompasdoorsteek. Ondertussen loop je schrammen, builen en krassen op , er breken dingen en misschien kom je er niet maar dat is inherent aan waar we mee bezig zijn.

Wat in de natuur staat voor jou symbool voor kracht of energie?

Voor mij staat een boom als deze voor ‘kracht’. Het feit dat die zo geworteld is in de grond. We hebben drie stormen gehad in de afgelopen periode en deze boom is gewoon blijven staan terwijl die bizar hoog is. Voor mij is ‘kracht’ dat ik goed geworteld en geaard ben. Als ik een presentatie geef sta ik ook altijd stevig op de grond om het verhaal te vertellen, dat is super belangrijk.

Als je het hebt over energie dan denk ik aan bramenstruiken zoals deze. Ik ging vroeger logeren bij een oom en tante. Zij woonden bij het bos in de buurt van Arnhem. Ik heb van mijn oudere neven altijd geleerd dat je ontzettend veel kan eten uit het bos, dat leren we niet meer. Mijn kinderen denken dat bramen uit een doosje uit de supermarkt komen. Als ik dan met ze het bos in ga in het goede seizoen en ik ga ze eten zijn ze helemaal verbaasd dat dat kan. Het bos geeft ontzettend veel energie. Letterlijk. Dat zijn we ontwend. Dat vinden we gek.