Interview met Rico Bakker: Over dromen en drijfveren

Interview met Rico Bakker: Over dromen en drijfveren

Rico Bakker is expert slechte ideeën. Hij helpt organisaties om creatiever en innovatiever te worden. Hij is spreker en trainer en met zijn Slechte Ideeën Podcast brengt hij specialisten en bijzondere verhalen onder de aandacht die buiten de gebaande paden gaan.

Frank Schalken, wandelcoach en oprichter van het Landelijk Collectief van Wandelcoaches interviewt Rico over zijn dromen en drijfveren, met de natuur als spiegel.

[lees verder onder de video’s]

Volledige interview

Fragmenten

Wat in de natuur staat voor jouw drijfveren?

Hoe ver ben je met jouw droom?

Voor welke tips staan jouw 3 items uit de natuur?

Ik heb altijd aan topsport gedaan, basketbal. Vanuit de club in Groningen gaf ik daarnaast clinics op scholen en bij netwerkclubjes van bedrijven. Bij die clinics had ik altijd een basketball bij me waarmee ik trucjes kon doen en zo werd het al snel leuk. Ik vond het gaaf om te doen. Vervolgens ging ik voor mijn werk workshops geven maar toen had ik geen basketbal meer bij me om het leuk te maken.

Ik ging trainingen geven over allerlei thema’s en uiteindelijk merkte ik dat ‘creativiteit’ mij het meest interesseerde. Ik vind ‘dwarsdenken’ heel erg leuk. Daarnaast merkte ik dat ik het prikkelend vond als mensen een overtuiging van mij onderuit konden halen. Zoals cabaretiers doen of goede sprekers op een podium.

Ik vond mijzelf best creatief. Ik had vaak allerlei ideeën. Maar ik wist niet dat daar methodes voor waren. Toen ik een opleiding deed op het gebied van creativiteit kwam ik in aanraking met allerlei methodes die ik zelf voor een deel al onbewust toepaste. Veel van die theorieën gaan over het opzoeken van de absurditeit. Toen dacht ik ‘wat gaaf dat je mensen dit kan leren’.

Ik noem mijzelf wel de rustigste ADHD-er van Nederland. Dat zorgt er voor dat als ik een boek lees of les heb, het lastig voor mij is om mijn aandacht er bij te houden. Dat lukt het best als het leuk is. Ik denk dat ik dat projecteer op de wereld. Daarom ben ik extra bezig met of iets overkomt bij een ander. Ik denk dat ik wel goed weet hoe je iemands aandacht prikkelt. Toen ik de tools daarvoor vond dacht ik ‘dit is vet’.

Rico Bakker

Je vertelde net dat het ‘dwarsdenken’ jou drijft. Kan je iets in de natuur zoeken dat daar voor staat?

Nou misschien het naaktstrand wel waar we nu zijn.

Nu probeer ik iets goeds te vinden.

Nee, je moet juist iets heel slechts zoeken.

Ik moet denken aan de eikenprocessierupsen die de boel hier disrupteren. Die zorgen ervoor dat mensen hun gebaande paden niet meer kunnen bewandelen. Soms moet je jezelf radicaal van het pad sturen door een nieuwe associatie toe te voegen. Bijvoorbeeld door mensen eerst te vragen om het meest absurde idee te bedenken op een specifieke vraag en als stap twee dat absurde idee te gebruiken voor iets dat een goed idee zou kunnen zijn. Of ‘hoe zou een hotel er uit zien als het geen bedden meer zou hebben?’

rico bakker

We lopen verder.

Ik wil graag dat je drie items in de natuur zoekt die je aanspreken.

[Een paar minuten later]

Ieder item staat voor een tip die rond creatief denken. Wat staat voor welke tip?

Rico Bakker

Deze stok sprak mij aan, daar zou een hond wel eens mee gespeeld kunnen hebben met zijn baas. Plezier hebben. Aankloten. Dat spreekt mij aan.

Dingen niet serieus nemen en spelen zijn belangrijk om creatief te kunnen zijn. Hier in het noorden hoor je vaak ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Voor mij is het andersom. ‘Doe maar gek, dan doe je gewoon genoeg.’ Je weet niet of het wat oplevert maar probeer het gewoon. Je weet pas achteraf of er wat uitkomt of welke lessen je er van leert.

Soms roepen mensen iets in een sessie en zeggen ze daarna ‘dat bedoelde ik niet serieus hoor’. Dan wil ik het juist meenemen omdat er vaak iets inzit waar anderen op aan gaan.

Rico Bakker

Als tweede spreekt het water mij hier aan. Ik ben de laatste tijd veel aan watersport gaan doen. Ik heb een supplank, ben twee jaar geleden begonnen met wakeboarden, nu net met kitesurfen. Ik merk dat als ik iets al heel lang doe, dat normaal is. Maar als je nieuwe dingen gaat leren dan krijg je energie en word je nieuwsgierig. Die energie neem je weer mee naar andere dingen.

Bij kitesurfen heb je veel te maken met de natuuromstandigheden. Vroeger was ik nooit geïnteresseerd in aardrijkskunde, maar een tijdje geleden was ik mij aan te verdiepen in windrichtingen en het ontstaan van wind.

Een bedrijf zou mensen actief kunnen stimuleren nieuwe dingen te gaan doen door medewerkers een tijdje van functie te laten wisselen. Dan worden mensen uit situaties gehaald die normaal voor ze zijn. Daarbij is het wel belangrijk dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn want anders gaan ze iets doen dat én hun werk niet is én ze niet leuk vinden. Dat werkt niet.

Rico Bakker

Als laatste heb ik voor deze bomen gekozen. De natuur wordt gevoed. Iets dat je wil laten groeien moet je voeden, aandacht geven. Ideeën bedenken is makkelijk, vervolgens is het belangrijk ze uit te proberen en ze een kans te geven. Als een stom bedrijf een keer een super leuke vacature bedenkt dan sluit het niet aan. Als je als organisatie meer creativiteit wil dan zal je daar prioriteit aan moeten geven. Het lastige is dat veel mensen onterecht het idee hebben dat als ze nadenken, ze niet productief zijn. Daarom moeten medewerkers creativiTIJD krijgen.