Hoe staat het met de humor in je leven?

Hoe staat het met de humor in je leven?

Als de humor even uit je dagelijks leven is verdwenen, is dat vaak een alarmsignaal. Wat is er aan de hand? Zit je niet lekker in je vel? Humor is voor mij een duidelijke graadmeter voor hoe het met mij gaat. Herken je dat? Of lach je altijd, ongeacht hoe je ervoor staat? Of lach je juist heel weinig, ook als het goed met je gaat? Iedereen heeft z’n eigen lachgewoontes. Sta je daar wel eens bij stil? En vind je dat je genoeg lacht of zou het wel wat meer mogen? Of lach je juist teveel en op ongepaste momenten? Wat zou jij willen met je lach?

Neplach

Toen ik jaren geleden een onderzoek las waarbij was aangetoond dat je blij wordt van het opzetten van een neplach, verbaasde me dat. Je kunt je brein dus voor de gek houden. Ook als je niet blij bent, worden er vanzelf ‘blije stofjes’ aangemaakt. Neem een potlood horizontaal tussen je tanden, waardoor je mondhoeken omhoog krullen, en voilà; je wordt vrolijker. Let wel op, want later bleek dat een constante neplach juist de kans op een depressie zou kunnen vergroten. Eén ding is zeker: echt lachen is gezond.

Voordelen lachen

Als we lachen, worden er gelukshormonen aangemaakt. Het stresshormoon cortisol neemt juist af. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt, wat goed is voor het immuunsysteem. Vele spieren in je lichaam worden actief, waardoor je daarna beter ontspant. Het werkt ook verbindend tussen mensen. Kortom, je wilt lachen.

Hoe ga je meer lachen?

Als je merkt dat de humor even weg is, hoe breng je die dan terug? Ik ben dat voor mezelf nagegaan en ik vroeg me af of het wel mogelijk is om ineens humor toe te voegen aan mijn leven. Humor is iets dat spontaan ontstaat als de omstandigheden goed zijn. Wat zijn goede omstandigheden? Dat ik ontspannen ben. Voor mij is humor direct gelinkt aan ontspanning. Ben ik relaxed, dan is er humor. Het ontstaat vanzelf, ik hoef er niks voor te doen. Dus hoe ik voor voldoende humor zorg is door te zorgen dat ik voldoende ontspanning heb.
Maar het werkt ook andersom; door veel te gaan lachen, word je meer ontspannen. Je zou eens kunnen proberen om naar een lachworkshop te gaan of naar goede cabaret of met vrienden om te gaan waarmee je veel lacht. Op die manier kan je waarschijnlijk wél humor toevoegen aan je leven.

Dag van de lach

De eerste zondag in mei is de dag van de lach. Fijn om daar eens bij stil te staan. Ik denk gelijk aan die coachwandeling waarbij ik uitgleed in de modder en gilde. Mijn coachee en ik moesten daar ontzettend om lachen, wat weer heel verbindend werkte. Of het lachen om een kind: een gekke bek, een grappige opmerking, heerlijk! Geniet van je lach vandaag en op zoveel meer momenten.

Gerelateerde blogs