Onzekerheid

Veel mensen die onzeker zijn hebben een negatieve innerlijke stem. Ze zeggen tegen zichzelf ik kan dit niet” of “ik ben niet goed genoeg”. Dit soort overtuigingen kunnen heel hardnekkig zijn. We hebben eerder een podcast over ‘belemmerende overtuigingen’ gemaakt. Die zou ik zeker terugluisteren.

Als je onzeker bent heb je behoefte aan meer zelfvertrouwen. Aan zelfverzekerdheid. Zelfvertrouwen begint in je hoofd. Let op je innerlijke stem. Zeg je tegen jezelf “ik kan dit niet”? Vervang die gedachten door realistische, positieve overtuigingen. Bijvoorbeeld: “Ik doe mijn best en dat is genoeg voor nu” of “Ik leer elke dag bij.”

Mindset

Onzekerheid doet veel met je mindset. Met hoe je naar situaties kijkt. Mensen die onzeker zijn, zijn vaak onbewust negatief over zichzelf. Zegt een vriendin een afspraak af omdat ze niet fit is, dan zal het niet fit zijn wel een smoes zijn en de echte reden dat ze geen zin heeft om met jou af te spreken.
Iemand die voldoende zelfvertrouwen heeft zal denken ‘jammer dat het niet doorgaat maar wat vervelend voor mijn vriendin dat ze niet fit is. Die betrekt het veel minder snel op zichzelf.

Onzekere mensen geven zichzelf vaak een te grote rol bij negatieve situaties, Bij positieve situaties geven ze zichzelf over het algemeen een te kleine rol. Ze hebben gewonnen met sporten omdat de ander niet zo goed was. Niet omdat ze zichzelf goed hadden voorbereid.

Er zijn echter ook mensen die onzeker zijn en het hoogste woord hebben. Zij overschreeuwen zichzelf, ter compensatie van hun onzekerheid.

Negatieve spiraal

Jouw voorkomen in sociale situaties kan het gevolg zijn van hoe je je voelt. Je voelt je onzeker en gaat daardoor jezelf vanzelf wat kleiner maken of wat krommer lopen. Zo kan je er ook voor zorgen dat je letterlijk over het hoofd wordt gezien. Wat je onzekerheid voedt. Een negatieve spiraal is zo snel gemaakt.

Andersom werkt het echter ook. Je voelt je zelfverzekerd en gaat daardoor jezelf vanzelf lang maken en loopt rond met een open blik. Je maakt eerder contact met anderen wat je zelfvertrouwen vergroot.

Terugdenken aan een situatie dat je je zelfverzekerd voelde helpt je om je zelfverzekerder te voelen. Dat kan je altijd doen. Ook als je heel onzeker bent doordat zich net iets vervelends heeft voorgevallen.

Voorbeeld over onzekerheid

” Vanaf mijn 14e was ik erg onzeker. Toen ik 27 was vertelde ik het voor de eerste keer aan iemand. Aan Jeroen, ik kende hem een jaar. Ik zei” ‘Er gaat nooit iemand naast mij zitten in de trein, bus of tram en al helemaal geen leuke vrouw. Wat is er met mij?

Jeroen vertelde dat hij dezelfde ervaring had. Hij had er wel een verklaring voor. ‘Ik denk dat er nooit een leuke vrouw naast mij komt zitten in het OV omdat ze daar te verlegen voor zijn. Ze vinden het lastig om zich een houding te geven naast zo’n leuke man als ik.’
Dezelfde situatie die we allebei totaal anders interpreteerden. Iedere keer dat er niemand naast mij kwam zitten werd mijn zelfvertrouwen iets minder. Bij Jeroen juist iedere keer een beetje meer.

Oefening over onzekerheid

Is er een situatie die zich voor gaat doen waar je onzeker over kan zijn? Een concrete situatie, zoals een date, een belangrijke presentatie op je werk, een solliciatiegesprek? Of een minder concrete situatie die zich zeker nog wel eens voor gaat doen, bijvoorbeeld een toekomstig verjaardagsfeest waar je weinig mensen kent. Heb je een situatie in je hoofd die je te zijner tijd vast onzeker maakt?

Je bent vast heel goed om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan dus dat gaan we nu niet oefenen. Wat wel? Je mag bedenken hoe Jeroen daar mee om zou gaan. Wat zou Jeroen denken en doen in jouw toekomstige situatie. Jeroen redeneert zoals gezegd iedere situatie in zijn voordeel. Als hij naar een feest gaat waar hij niemand kent denkt hij dat iedereen heel graag met hem kennis maakt. Als hij dan niet dir ect wordt aangesproken denkt hij dat de ander te verlegen is en dat hij die een handje moet helpen door zelf het gesprek aan te gaan. Als Jeroen wordt afgewezen bij een sollicitatiegesprek dan bedenkt hij dat de baas die hem afwees zich door Jeroen bedreigt voelde vanwege Jeroens indrukwekkende cv.

Is er een situatie die zich voor gaat doen waar je onzeker over kan zijn? Kijk er nu naar door de bril van Jeroen.

Negatieve stemmetjes

Onzekerheid zit dus heel erg in jezelf. In jouw gedachtes over jezelf. Geef je alle negatieve gedachtes de ruimte? Dan voedt je je onzekerheid. Heb je veel of weinig last van negatieve stemmetjes? Dat bepaalt voor een groot deel of je zelfverzekerd bent of onzeker.

Die negatieve stemmetjes kunnen je leven behoorlijk zuur maken. Zeker als je ze alle ruimte geeft. Als jij 5 keer per dag in je hoofd zegt dat je iets niet kan, dan is het alsof je vader, moeder of partner dat 5 keer per dag tegen je zegt. Daar ga je je niet beter door voelen. Zeker als je die stem veel te serieus neemt.

Ga eens voor jezelf turven hoe vaak jij negatieve stemmetjes over jezelf hebt per dag.

Podcast over onzekerheid

Onzekerheid kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Of het nu gaat om je werk, relaties of persoonlijke keuzes, onzekerheid kan je belemmeren om in je kracht te staan. 

Gelukkig is onzekerheid iets waar je actief aan kunt werken. Dat gaan we doen in deze podcast!

Beluister hieronder de podcast op Spotify of ga naar je favoriete podcastapp en zoek op ‘Ruimtewandelingen’.

Heb je een vraag over onzekerheid of zoek je een coach?

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.
Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook, bel 085 – 25 00 545.