Philia Spijker: regio Enschede – Hengelo

Resultaat

Een wandelcoach traject met mij kan het volgende resultaat opleveren:

 • Je weet wat je sterke en minder sterke punten zijn en hoe daar mee om te gaan
 • Je hebt meer zelfvertrouwen in waar je voor staat en hebt lef om de volgende stap te zetten in je loopbaan
 • Je bent veel meer ontspannen. Je weet nu waar je stress vandaan komt en hoe je daar mee om kan gaan.
 • Je hebt meer energie omdat je nu weet welk werk beter bij je past.

Mogelijke coachvragen

Ik coach vooral rondom loopbaanvragen en stress en burn-out.

 • Welk werk past er nu echt bij mij?
 • Ik zit niet lekker in mijn vel, hoe krijg ik weer meer energie van mijn werk?
 • Ik ben uitgevallen door stressklachten, hoe ga ik daarmee om?
 • Ik worstel met het maken van keuzes en wil graag weten welke weg ik het beste in kan slaan.

Hoe werkt het?

Voordat we echt beginnen met het coachtraject maken we eerst kennis met elkaar om je vraag wat verder te verkennen, te kijken of er een klik is en of de coachvraag past bij mij als coach. Ik vind het belangrijk in deze fase om de verwachtingen over en weer helder te hebben. Deze kennismaking kan al meteen buiten in de natuur plaats vinden of via een video call. Zijn alle vinkjes groen dan starten we het traject zo snel mogelijk.

Ik werk in principe altijd met een traject van zo’n 5 a 6 wandelingen van ruim 1,5 uur om de 2 à 3 weken. Indien nodig is het mogelijk om dat uit breiden met een aantal wandelingen. Tussen de wandelingen door ga je bezig met verwerkingsopdrachten die ik je na iedere wandeling toestuur en met je eigen geformuleerde acties. Houd er dus rekening mee dat je tijd vrij maakt voor dit traject. Het kan echt dingen in beweging zetten en ik hoor vaak van klanten dat het best vermoeiend kan zijn. Niet zozeer om het fysieke aspect van de coaching. Tijdens een wandelcoach sessie lopen we namelijk niet echt veel kilometers. Meestal zo rond de 3 km, max 5 km. Je hoeft dus niet in een uitstekende fysieke conditie te zijn. Je zult merken dat de tijd vliegt. Het is heerlijk om buiten te zijn. Het ontspant veel meer dan dat we tegenover elkaar aan een tafel zouden zitten.

Zit je in een burn-out dan is het belangrijk dat we eerst gaan werken aan het weer laten stromen van je energie voordat we aan de slag kunnen gaan met onderliggende oorzaken of loopbaanvragen. Dit kan de reden zijn dat er wat meer wandelingen nodig zijn.

Tijdens mijn coaching zet ik methodieken in die niet alleen je denken maar vooral ook je voelen aanspreekt. Anders dan in de meer traditionele coaching brengt het wandelcoaching je sneller in een beleving, in het gevoel. Het brengt je sneller op wat je ‘van nature’ al weet. Dat is ook mijn uitgangspunt in mijn coachingsessies. Ik geloof namelijk dat alle antwoorden en oplossingen al in jou zelf zitten. Als coach help ik jou om dat wat nog onbewust is bewust te maken. Dus wil je weleens op een andere manier met je loopbaanvragen of stressklachten aan de slag? Minder vanuit het denken en lijstjes of testjes invullen en meer vanuit het ervaren? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Mijn werkgebied is de natuur rondom Enschede in Twente. In principe gaan de wandelcoachsessies buiten in de natuur door behalve als er een weeralarm is. Het is dus belangrijk om je goed te kleden en goede schoenen te dragen. Ik bied verschillende mogelijke startlocaties. We overleggen altijd van tevoren wat het beste past voor jou en mij op dat moment.

Klanten over Philia

Philia laat je je eigen keuzes maken. Het is niet zo dat zij een bepaalde oplossing aandraagt of aangeeft wat goed is. Je komt zelf tot verrassende inzichten. Ik heb de wandelcoachsessies als heel bijzonder ervaren; je loopt door de natuur en je komt tot verrassende inzichten en staat ook letterlijk en figuurlijk stil. Wat ik anders veel te weinig doe.

Philia kan goed tot ‘the point’ komen. Ze kan het ook goed “laten gebeuren’’. Ze speelt in op wat er nu is. Daarbij is ze oprecht en betrouwbaar.

Philia is niet in een hokje te plaatsen als coach. Ze beweegt veel meer met je mee dan een coach achter een bureau en spiegelt middels allerlei elementen in de natuur, wat super leerzaam, verhelderend, confronterend maar constructief en enorm ‘eye-opening’ werkt.

Philia stelt je op je gemak, wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat je (weer) in contact komt met je gevoel. Ze heeft de gave om jezelf in te laten zien hoe je de stap zet naar werken met meer plezier en energie. Philia helpt en begeleidt mij om keuzes te maken vanuit gevoel, niet alleen vanuit verstand en dat in een prachtige natuurlijke omgeving.

Werkervaring

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in het HR vak als adviseur, docent, trainer en coach. Ik heb gewerkt in het bedrijfsleven in technische omgevingen, bij de overheid en in het onderwijs. Ik heb daar een stevig portie ervaring opgedaan met loopbaanvragen en stressklachten.

Ik ben vanaf het begin van mijn loopbaan al geïnteresseerd geweest in hoe je nou het beste van mensen naar boven krijgt in werksituaties. Wat kun je als organisatie doen om dit te faciliteren en hoe kun je als medewerker werken aan je persoonlijke ontwikkeling zodat je met plezier werkt. Steeds meer is mijn interesse opgeschoven van het organisatieperspectief naar het medewerkersperspectief.

Ik ben zelf een behoorlijke ‘zoeker’ geweest tijdens mijn loopbaan. Zeg maar een ervaringsdeskundige als het gaat om loopbaanvragen. In 2015 had ik echt het gevoel dat ik op mijn juiste pad was beland. Gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit werkte ik als projectleider, trainer en vitaliteitscoach voor organisaties die investeerden in vitaliteitsprojecten. Alles kwam hier voor mij samen. Helaas overkomen je dingen in je leven die je niet voorspellen kan. Mijn dochter van toen 14 kreeg acute leukemie. Zij moest een stamceltransplantatie ondergaan. Ik heb toen mijn baan moeten opgeven omdat het mij niet lukte om de zorg voor en over haar te combineren met een baan. Het was een intense periode en na haar herstel merkte ik dat ik zelf behoorlijk uit balans was geraakt. Ik heb vervolgens alles ondernomen om die balans weer te herstellen. Na een lange zoektocht kwam ik tot de ontdekking dat de oplossing vooral zat in de eenvoud. Terug naar de basis.  Het ene been voor het andere. Ademen. De vogels horen fluiten. Alle hectiek achter je laten buiten in de natuur en je weer in verbinding voelen met die natuur. Die ervaring heeft mij op het wandelcoach pad gezet. In 2017 ben ik de jaaropleiding tot natuurcoach begonnen bij Innersteps en heb ik mijn Buro Spijker de ondertitel wandelcoaching gegeven. Ik gebruik nu dus de kracht van de natuur voor het vinden van antwoorden op loopbaanvragen en voor stresspreventie. Niet alleen super helpend voor mijn klanten maar ook voor mijzelf als coach. Want ik merk dat ik de beste versie van mij zelf ben als ik buiten in de natuur aan het werk kan zijn.

Relevante opleidingen

 • Opleiding loopbaancoach, Next Step coaching, België
 • Opleiding tot wandelcoach, Instituut voor Duurzaam Werken, België
 • Mind-walk® trainers opleiding
 • Training ‘Loopbaancoaching in de natuur’, Smaragd, de BLOEI Academie
 • Training De loopbaantrechter, Heidi Jansen
 • Jaaropleiding tot natuurcoach, Innersteps
 • Opleiding bedrijfsadviseur Duurzame Inzetbaarheid en Vitaliteit, Sonnevelt Opleidingen
 • Post HBO Register opleiding Trainer Communicatieve Vaardigheden, Blankensteijn &partners,
 • HBO opleiding Personeel & Arbeid, Saxion Hogeschool, Enschede
Wandelcoach in Enschede en Hengelo - Philia Spijker in de natuur

Over mij

Ik geloof dat buiten beter is. Buiten zijn in de natuur zorgt voor frisheid in je hoofd en ontspanning in je lijf. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich beter voelt door meer naar buiten te gaan. Met of zonder wandelcoach. Buiten in de natuur zijn vergroot je vitaliteit en je perspectief!

Als coach ben ik ‘down to earth’. Toegankelijk hoor ik vaak. Ik verdiep mij graag. Ben nieuwsgierig en ik ga daar waar het nodig is ook graag de diepte in met jou als klant. Waar gaat het nu echt om? Wat is de essentie. Ik ben blij als een klant aangeeft dat de coachsessie ervoor heeft gezorgd dat hij of zij meer tot zijn of haar gevoel is gekomen. Ik werk altijd versterkend. Ik laat jou zelf ervaren wat je allemaal in huis hebt. Ik ben vaak vrolijk en opgewekt zeggen mijn klanten en hoewel er ook wel eens een traan vloeit wordt er vaak ook veel gelachen. Ik faciliteer jouw proces door bepaalde methodieken aan te reiken. Je vindt zelf jouw antwoorden waardoor je ook echt gemotiveerd bent om de volgende stap te zetten. Ja, ik ben dus ook wel resultaatgericht. Alles wat we doen en bespreken tijdens het wandelcoachen staat in het teken van jouw loopbaanvraag.

Ik hou ervan om in mijn vrijetijd ook in de natuur te zijn. Ik wandel graag alleen of met vrienden en mijn twee honden. Ik heb de wens om een pelgrimstocht te gaan lopen deze of volgende zomer die loopt van Zweden naar Noorwegen. Ik ben een Zweden fan. Ik organiseer wandelweekenden naar het gebied waar ons vakantiehuis staat. Pure ongerepte natuur. Hoe ouder ik word hoe meer ik dat ga waarderen. Lezen in de zon daar houd ik ook erg van. Het laatste boek wat ik heb gelezen is ‘De Keuze’ van Edith Eger. Indrukwekkend en leerzaam. Zij weet echt het verschil te maken in heel veel mensenlevens. Je hebt niet altijd de keuze in wat je overkomt maar je hebt wel altijd de keuze hoe je daar mee omgaat.

Waar?

Mijn werkgebied is de natuur rondom Enschede in Twente. Verschillende vertrekpunten in overleg. Zoals Hof Espelo (Enschede), Lonnekerberg (Enschede), Twickel (Delden), Het Witteveen (Buurse), Het Lankheet (Haaksbergen), De Tip (Losser), Lutterzand, (De Lutte) en De Tankenberg (Oldenzaal)

Voor mensen uit : Enschede, Hengelo, Borne, Delden, Goor, Oldenzaal, Losser, Haaksbergen, Almelo e.o.

Investering

Ik werk in principe met trajecten van in ieder geval 5 wandelingen. Als je als particulier zonder tussenkomst van je werkgever dit traject aanschaft dan betaal je 675 euro. Dit komt neer op ongeveer 90 euro per uur inclusief btw. Je mag dit gespreid betalen. Betaald je werkgever of ben je zelf werkgever of ondernemer dan reken ik 125 euro per uur exclusief btw. Ik maak dan van tevoren een offerte.

Er zijn diverse manieren om (een deel van) de coaching vergoed te krijgen, we hebben de vergoedingsmogelijkheden voor coaching voor je op een rijtje gezet.

Plan een vrijblijvend intakegesprek of stel je vraag!

Vul onderstaand formulier in en Philia neemt z.s.m. contact met je op.
Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook, bel 085 – 25 00 545.