Natuurcoaching

Natuurcoaching

Natuur verdiept coachingsgesprek

Natuur zorgt voor positieve gevoelens

Natuur biedt ankerpunten

Natuur verbetert cognitief functioneren

Buiten zijn praat makkelijker

Door te bewegen kom je in beweging.

Wat is natuurcoaching?

Onze natuurcoaching is laagdrempelig, effectief en CO2-neutraal. Voor werk en privé. Onze natuurcoaches zijn gecertificeerd, ervaren en zitten door heel Nederland. 

Je wordt gecoacht terwijl je buiten in de natuur bent. Vaak ben je aan het wandelen in de natuur, maar soms doe je oefeningen op een plek. Dat wat je onderweg tegenkomt kan dienen als input om inzicht te krijgen in je coachvraag of als oplossingsrichting.

Andere termen die voor deze vorm van coaching gebruikt worden, zijn wandelcoaching, buitencoaching of outdoorcoaching.

Voordelen van natuurcoaching

De voordelen van natuurcoaching ten opzichte van andere vormen van coaching zijn:

Natuur verdiept coachingsgesprek

Het landschap, het seizoen, de vegetatie en het weer zijn voorbeelden van symbolen en metaforen die input geven aan het coachingsgesprek in de natuur. Bij natuurcoaching worden alle zintuigen geprikkeld wat bij veel mensen tot sterkere inzichten leidt. Voor de coach biedt de natuur ook veel extra aankopingspunten voor oefeningen.

Natuur zorgt voor positieve gevoelens

Uit onderzoek blijkt dat een bezoek aan de natuur leidt tot een toename van positieve gevoelens en energie en een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals somberheid, vermoeidheid en boosheid.

Natuur biedt ankerpunten

Als je wandelt ben je steeds op een andere plek. De plek waar je bent als je een belangrijk inzicht opdoet of een belangrijke beslissing neemt blijft je vaak bij en verankert daardoor dieper in je brein.

Natuur verbetert cognitief functioneren

Contact met de natuur biedt een gunstige invloed op ‘hogere’ cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen, problemen op te lossen en impulsen te beheersen. Functies die belangrijk zijn als je ergens mee zit.

Buiten zijn praat makkelijker

Als je tegenover elkaar op een stoel zit kijk je elkaar de hele tijd aan. Bij coaching in de natuur is dat minder. Daardoor zijn mensen vaak opener. Het is ongedwongener en een stilte is minder ongemakkelijk.

Door te bewegen kom je in beweging.

Veel mensen met een coachvraag zitten vaak in hun hoofd. Ze piekeren veel. Door actief buiten te zijn in de natuur ga je meer uit je hoofd, betrek je veel meer zintuigen en wordt het voor veel mensen makkelijker om ook echt te voelen wat ze wel en niet willen.

Voor wat voor vragen is natuurcoaching geschikt?

Natuurcoaching is geschikt voor bijna alle situaties waarin iemand vastloopt. Zowel vraagstukken rond werk, privé of op het snijvlak van die twee. Voorbeelden van vragen waar mensen mee komen die onze natuurcoaches met succes begeleidt hebben, zijn:

  • Hoe ga ik om met lastige situaties op mijn werk?
  • Hoe krijg ik een betere werk/privébalans?
  • Hoe krijg ik meer energie in mijn werk?
  • Hoe verdiep ik het contact met mijn partner, kind, vrienden of mijzelf?
  • Hoe word ik assertiever?
  • Wat kan een volgende loopbaanstap zijn?
  • Hoe herstel ik van stress of burn-out?
  • Hoe kan ik het beste re-integreren?

Hoe vind ik een goede natuurcoach?

Ben je op zoek naar natuurcoaching? Er zijn veel mensen die zich aanbieden als natuur- of wandelcoach. Hoe weet je bij wie je goed zit? Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de klik die je met iemand ervaart. Maar minst zo belangrijk is de achtergrond en ervaring van de natuurcoach. Waar je op kan letten:

  • Biedt de natuurcoach primair coaching in de natuur aan of is hij of zij een coach die af en toe ook buiten coacht, bijvoorbeeld omdat hij door Corona minder graag binnen coachte?
  • Is de natuurcoach opgeleid in coaching in de natuur?
  • Is de natuurcoach aangesloten bij een beroepsvereniging voor coaches die de kwaliteit bewaakt?
  • Opereert de natuurcoach in zijn of haar eentje of hij of zij regelmatig collegiaal overleg?
  • Hoe lang is de coach al actief in de natuur?

Bij ons collectief van wandelcoaches zijn we selectief met de natuurcoaches die kunnen aansluiten. Bovenstaande punten zijn de criteria waar wij zelf ook op letten. Onze coaches zitten verspreid over het hele land dus er is altijd wel een goede natuurcoach bij jou in de buurt. Zo hebben wij het voorwerk al voor je gedaan en hoef jij in een gratis kennismakingsgesprek ‘alleen’ nog maar te onderzoeken of je een klik ervaart. En wist je dat wij CO2-neutraal werken?

Hoe werkt natuurcoaching?

Heb je al een goede coach gevonden die je aanspreekt en in de buurt zit? Neem dan via het formulier onderaan haar of zijn pagina contact op. Jullie zullen vervolgens een vrijblijvend kennismakingsgesprek hebben waarin de coach luistert naar wat er bij je speelt en inschat in hoeverre zij of hij jou daarbij kan helpen. Jij op jouw beurt kan het gesprek gebruiken om te bepalen of de coach je geschikt lijkt. Als je werkgever de opdrachtgever is kan het zijn dat er ook een kennismaking plaatsvindt tussen de coach en je werkgever.

Voordat jullie aan de slag gaan stelt de coach een coachplan op waarin je coachvraag staat, je coachdoel en de wederzijdse verwachtingen en afspraken. Als jij akkoord bent en het zelf betaalt gaan jullie van start. Als je werkgever betaalt zal die als opdrachtgever fungeren en eerst nog akkoord moeten gaan met het doel en de investering.

De duur van het coachtraject is afhankelijk van meerdere factoren. De meeste trajecten duren 6-8 sessies van gemiddeld 1,5 uur. Ook bij slecht weer gaan de coachingsessies in de natuur in principe gewoon door. Vaak zijn dat juist de sessies die het meest met je doen. De meeste coaches verwachten dat je tussen de sessies door aan de slag gaat met opgedane inzichten of door jou bedachte acties.

Kijk voor meer informatie over de werkwijze van coaching in de natuur op onze speciale pagina daarover.

Vergoedingsmogelijkheden natuurcoaching

De kosten van een coachtraject hoef je lang niet altijd volledig zelf te betalen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Heeft jouw werkgever belang bij het coachtraject dat je wil volgen? Grote kans dat je niets zelf hoeft te betalen. En wees niet bang dat je werkgever dan alles komt te weten over jou want onze coaches hebben een geheimhoudingsplicht. Hoe pak je dat aan? Kijk als eerste of er in je CAO iets staat over de mogelijkheden van coaching of loopbaanbegeleiding. Neem vervolgens contact op met je leidinggevende. Is hij bekend met wat er speelt bij jou en vindt hij dat je daar iets mee moet doen, dan heb je een goede kans dat hij het ook wil betalen. Geeft je leidinggevende niet thuis of vind je het lastig het hem te vragen? Neem dan contact op met de afdeling HRM of Personeelszaken en vraag naar de mogelijkheden. Ook de Arbodienst van je bedrijf zou je kunnen vragen.

Heeft je coachvraag betekenis voor je (toekomstige) beroep of carrière? Als je het coachtraject zelf betaalt kan je de kosten als studiekosten opnemen bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor is soms maar 50% van het coachtarief voor eigen rekening. Neem contact op met je belastingadviseur om te checken hoe je hier aan kan voldoen.

Heb je een eigen bedrijf en is jouw coaching gerelateerd aan het werk dat je doet voor je bedrijf dan voer je de kosten in je boekhouding logischerwijze op als bedrijfskosten.

Kijk voor meer informatie over de vergoedingsmogelijkheden van coaching in de natuur op onze speciale pagina daarover.

Ik heb een vraag over natuurcoaching, neem contact met mij op!

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.
Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook, bel 085 – 25 00 545.