De kracht van eenvoud

De kracht van eenvoud

Eenvoud. Daar ben ik van. En veel mensen met mij, zo blijkt uit de wandelcoaching die ik geef.
Vaak krijg ik van klanten te horen dat een simpele oefening enorm helpt. Al heb je nog zoveel kennis, theorieën en modellen: er gaat niets boven de kracht van een simpele oefening bij wandelcoaching. Dit ervaarde Marja (41) ook tijdens een gezamenlijke wandeling in Ede.

Een eerste stap naar een ander leven

Op een mooie, zonnige maandagochtend ontmoet ik Marja op de Edese heide. Nadat ze jaren heeft gewerkt in de zorg, wil ze nu graag iets anders doen. Ook is ze moe, van alle verplichtingen en gebeurtenissen in haar leven.

Ik vraag haar om een grote cirkel te tekenen in het zand. Met haar hak in het zand gaat ze aan de slag.  Als ze klaar is, kijkt ze me tevreden aan. Ik  vertel haar dat deze cirkel staat voor hoe haar leven er nu uitziet. “Nou, dan mag die wel voller” roept Marja. Ze gaat de struiken in en legt voorzichtig twee kleine takjes met bladeren in de cirkel. Die staan voor haar twee kleine kindjes. Dan komt ze met een oude dikke tak en ze smijt deze in de cirkel. “Eigenlijk zou deze nog dikker moeten zijn. Dat stomme werk, met al het gedoe”.

Ze gaat gedreven door met nieuwe voorwerpen, grote stenen, een half vergane paddenstoel. De cirkel raakt al aardig vol. Ik vraag Marja om in de cirkel te gaan staan. Dat valt niet mee: er is nauwelijks plek. Ze zucht en kijkt naar alle voorwerpen in de cirkel. “Er is helemaal geen ruimte voor mij. Ik zit vast”. De tranen staan in haar ogen. Ik laat haar even stilstaan bij haar huidige leven. Als ik Marja uitnodig om uit de cirkel te stappen, kijkt ze me met grote ogen aan. “Kan dat?”. Ze zet nog een stap naar achteren. “Ik zie het nu veel beter. Er is geen plek voor mij”.  Even later kijkt ze me blij aan. “Ik kan daar zelf iets aan doen, ik hoef niet te wachten op anderen. Maar hoe?”.

Niet meer gevangen, maar zelf de touwtjes in handen

Marja heeft haar eerste belangrijke stap gezet. Ze zit niet meer gevangen in haar situatie, ze kan zelf de touwtjes in handen pakken. Het mooie van de oefening is dat je letterlijk uit de situatie stapt waar je in zit.  Hoe je vervolgens verder kunt is iets waar ik je als wandelcoach bij kan helpen.

Wil je de kracht van een eenvoudige oefening onder begeleiding van een gecertificeerde wandelcoach ervaren? Neem dan contact op met een coach bij jou in de buurt.

Gerelateerde blogs