Gebrek aan waardering

Gebrek aan waardering

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg..

Een opvatting die onder nuchtere Nederlanders heerst. Met andere woorden: wees wat bescheiden.

Van werk veranderen

Wist je dat op nummer 1 van redenen om van werk te wisselen staat: het gebrek aan waardering? En niet een beter salaris. Mensen voelen zich vaker niet gewaardeerd, zowel in professionele zin als bijvoorbeeld in vrijwilligerswerk. Ze raken gedemotiveerd, futloos en hierdoor haken ze af. Jammer. Net als we het voor kleine kinderen logisch vinden om ze te complimenteren is het voor volwassenen ook van groot belang. Ik las ooit ergens: ‘complimenten zijn voeding voor de ziel’. Dat vind ik een rake opmerking.

Echte waardering

Hoe fijn is het als je echt gewaardeerd wordt? Dat er gezien wordt hoe hard je ergens voor gewerkt hebt. In mijn coachtrajecten krijg ik het terug: zo fijn dat ik echt gezien wordt door jou. Een behoefte die we allemaal hebben: je gezien en gehoord voelen.

Nu je dit leest: kun jij je de laatste keer bedenken wanneer je echt gewaardeerd werd? Hoe is het om daar aan terug te denken? Wat maakte dat het je raakte?

Anderen waarderen

Ik kan helaas geen andere mensen aansturen om jou op zijn tijd waardering te geven. Wel kun je anderen gaan waarderen. Stel je voor, je spreekt binnenkort oprechte waardering uit aan iemand in jouw omgeving. Wat voor gevoel geeft het jou om waardering te geven? Hoe is het voor die ander om jouw welgemeende waardering te ontvangen?
En stel dat er door jouw uiting van waardering, meer waardering terug komt? Dat het aanstekelijk werkt? Dat zou fijn zijn.

Laatst coachte ik een klant en zij gaf mij na de wandeling het volgende terug:

De wandeling was een heerlijke, bewuste wandeling door de mooie natuur van Dorst. Waarbij ik mooie inzichten kreeg over mezelf, door mezelf. Dit kwam met name door haar open vraagstellingen, creatieve oefeningen, mooie metaforen en de ruimte die ik kreeg om te antwoorden. Dit voelde als “me-time” een duurzaam cadeautje als het waren voor jezelf waar je later ook nog wat aan hebt.

Groeien door waardering

Wat een toffe reactie, en ja hier kan ik (ondertussen) echt van genieten. Mijn waardering voor de ander zorgt ervoor dat ik ook gewaardeerd wordt. Hier groei ik van.

Vind je het leuk om jezelf meer te verdiepen in waardering, bekijk dan eens de Ted-talk van Justin Kramer eens. Hij vertelt uitgebreid over wat waardering met hem doet en wat het hem brengt.

Gerelateerde blogs