Groene Crocs

Groene Crocs

Het is stil als ik de deur achter mij dicht trek. Veel mensen liggen nog op 1 oor. Warme jas aan, muts op en een grote tas in mijn hand. Het is mistig en in de verte zie ik al een aantal vrolijk kletsende mensen staan. Met een zwieper gooi ik de thermometer het water in om te kijken hoe koud het vandaag is. Toch even nieuwsgierig: 9 graden.

“Zullen we maar?”

Dippen in natuurwater

Rustig kleed ik me uit en leg de laagjes kleding op volgorde van aankleden neer. Dat is prettig voor straks als ik er weer uit ben. Okeeeejjj, waarom doe ik dit ook alweer?! Iedere keer nog dat stemmetje. Stap voor stap ga ik het trapje af. Mijn lijf schrikt er toch iedere keer weer van en mijn ademt stokt. De cortisol raast door mijn lijf. Ik adem diep in en uit en ontspan mijn schouders. Ik vergeet alles om mij heen en smelt samen met het water. Het gelukshormoon serotonine doet zijn werk. Ik voel me blij, compleet en gelukkig.

Ik zie mooie wolkenpartijen boven mijn hoofd en er zwemmen een paar eenden voorbij. Het licht is prachtig, zo op de vroege ochtend. Een man loopt langs met zijn hond: “Zo, zo! Ik doe het jullie niet na!”

Ik zwem een stuk naar de steiger en na 9 minuten stap ik verkwikt weer uit het water. Mijn lijf tintelt en is knalrood, net als mijn bikini. Met mijn groene Crocs is het waarschijnlijk een wonderlijk gezicht. Het maakt mij niets uit.

Poncho aan en afdrogen maar. Ik voel de energie door mijn lijf stromen en mijn kacheltje is opgestookt. I did it! Again! Een kop thee en een warme douche zijn mijn traktatie. De dag kan beginnen. Woensdag gaan we weer!

Mentale veerkracht

Naast lichamelijke voordelen, als een betere doorbloeding, levert dippen in natuurwater ook mentale veerkracht op. Je oefent om bij gevoelens en gedachten van onzekerheid en ongemak te blijven en dat geeft vertrouwen voor situaties op andere momenten.

Allicht denk je nu, ik ga direct een maatje zoeken om een plons te doen in het koude water. Super leuk! Wil je wel je mentale veerkracht versterken en doe je dat liever wandelend in de natuur? Ook dat kan. Door te experimenteren met praktische oefeningen onder begeleiding van een wandelcoach leer je dit, stap voor stap, in een ontspannen setting. Neem vooral contact op met een wandelcoach bij jou in de buurt.

Gerelateerde blogs