Hoe maak jij keuzes in je leven?

Hoe maak jij keuzes in je leven?

Het leven is kiezen: van wat je vandaag eet tot hoe je je leven inricht. De kleine keuzes gaan vanzelf, de grote keuzes zijn vaak lastig. Veel mensen nemen grote beslissingen met hun hoofd. Ze maken een overzicht van de voor- en nadelen. Uit onderzoek (zie o.a. Ap Dijksterhuis en Thom Hartmanns ‘Loop je zorgen uit je lijf’)  blijkt dat kiezen met je hoofd niet tot de beste keuzes leidt. Voor heldere inzichten denk je niet te veel na, maar luister je naar je intuïtie.
Als wandelcoach help ik je hierbij. Zodat je voelt wat je zegt en zegt wat je voelt.  Zo hielp ik HR adviseur Nadine met het maken van een goede keuze in haar loopbaan.

HR adviseur herstelend van burn-out klachten kiest voor verandering
Het is een mooie ochtend in april als Nadine en ik elkaar ontmoeten bij de Ginkelse Heide in Ede.
Nadine heeft mijn hulp ingeschakeld omdat ze eerder is uitgevallen op haar werk. Inmiddels is ze weer aan het opbouwen. Dit verloopt alleen moeizaam.  Haar opbouwschema is ambitieus en haar vermoeidheidsklachten nemen weer toe. Gesprekken met haar bedrijfsarts en leidinggevende over haar terugval hebben niets opgeleverd. Haar hoofd loopt over, ze is teleurgesteld en vraagt aan mij: hoe nu verder?

Om meer in balans te komen, starten we met een stukje mindful wandelen. Ze geniet van de zon op haar gezicht en de groene, sappige beukenblaadjes. Dan gaan we aan de slag met haar vraag: hoe nu verder? Bij een splitsing staan we even stil. Ik vraag haar om het linkerpad als een tijdlijn te zien voor de rest van het  jaar: ze staat nu op 27 april. Het einde van het pad staat voor 31 december. Ik vraag Nadine om heel rustig dit pad te bewandelen en haar aandacht bij haar lichaam te houden.  Na een paar stappen stopt ze en zegt ze: “ik voel me zo moe”. Ze loopt een klein stukje moeizaam verder en vertelt dat ze erg misselijk is. Ze huilt, ik vraag: “wat wil jij Nadine?” Ze is een tijdje stil en zegt dan dat ze niet verder wil in dit bedrijf. “Het holt me uit, het is te commercieel en past niet bij mij”. Ze wandelt terug, naar het hier en nu op 27 april en staat stevig: ze wil stoppen bij haar huidige werkgever. We wandelen vervolgens op het rechterpad. Nadine loopt rechtop en aan het einde van het pad zegt ze: “ik weet nog niet wat deze keuze gaat brengen, maar dat is voor nu oké”.

Hoe maak jij een keuze? Durf jij vanuit je intuïtie te kiezen en je hoofd af en toe met vakantie te sturen?

Gerelateerde blogs