Hoe planten helpen bij persoonlijke groei

Hoe planten helpen bij persoonlijke groei

18 mei is het Internationale Plantendag. Alle leven begint bij planten – zo leerde ik onlangs bij de IVN Natuurgidsenopleiding. Planten zijn fascinerend. Ze zijn een belangrijk onderdeel van onze natuurlijke omgeving. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze spelen ook een cruciale rol in onze ecosystemen. Mijn ervaring is dat planten in wandelcoaching vaak houvast en inspiratie geven. Het zijn dankbare helpers bij persoonlijke groei en ontwikkeling. De cyclus van het leven zie je namelijk prachtig weerspiegeld in de ontwikkeling van planten en in de seizoenen. Zo zetten ze vaak aan tot persoonlijke groei en bloei.

Aanpassen

Planten zijn meesters in groei en aanpassing. Ze zijn in staat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en om te groeien onder moeilijke omstandigheden. Als je er oog voor hebt hoe planten zich ontwikkelen, aanpassen en groeien, zijn het voorbeelden hoe jij je aan kan passen aan veranderende omstandigheden. Hoe kan je weer verder na een dierbaar verlies? Van een droom, een geliefde, een baan? Een jonge, frisgroene kiem die uitgroeit op een dode boomstronk: dat geeft dan hoop. Het roept veerkracht op en spiegelt je hoe je kan aanpassen en doorzetten in moeilijke omstandigheden. Zo zijn eigenschappen van groei niet alleen nuttig in de natuur, maar ook in het dagelijks leven. En omdat groei vaak langzaam en gestaag verloopt, herinnert het je eraan om geduld te hebben. Niets haasten, niets forceren, maar in het tempo dat bij jou past.

Uniek

Net als planten hebben we allemaal onze eigen unieke eigenschappen en kenmerken die ons maken wie we zijn. En net als planten hebben we ook optimale omstandigheden nodig om te groeien en ons volledige potentieel te bereiken. Dit is waar coaching van pas kan komen. Welke bodem of basis heb je nodig om tot groei te komen? Waar gedij jij goed? Wat geeft jou voeding? Welke talenten zitten er van nature in jouw kern verscholen die volledig tot bloei mogen komen? Het spiegelen met de natuur roept even verrassende als eenvoudige antwoorden op.

Seizoenen

De natuurlijke cyclus van de seizoenen spreekt vaak tot de verbeelding in de coaching. Zo zie je in ieder seizoen een onderdeel uit je eigen groeiproces weerspiegelt. Van het kiemen van de eerste blaadjes, fragiel en kwetsbaar, maar vol verwachting van nieuwe ideeën en energie. De uitbundige kleurrijke, volle bloei van de zomer, waarin je in al je glorie en talenten mag stralen. In de herfst vier je de oogst en geniet je van je successen en opbrengsten. Maar ook het loslaten, het afscheid nemen van wat geweest is. Met verborgen in de vrucht het zaad dat zich in de winter terugtrekt in de grond; het seizoen van bezinning en rust. Om daar weer energie op te doen en zich voor te bereiden op iets nieuws.

Hier en nu

Ondanks dat het coachen met de seizoenen enorm krachtig werkt, is het niet voor iedereen weggelegd zich over te geven aan de spiegeling met planten en natuur. Ook dan is alleen al tussen de planten zijn al helpend. Ze helpen je namelijk te concentreren op het hier en nu en je te verbinden met de natuur. Door te wandelen in de natuur, te tuinieren of gewoon naar planten te kijken, word je je bewust van je omgeving en concentreer je je al snel op het nu. Dat helpt je te ontspannen, je gedachten te kalmeren en je te concentreren op wat echt belangrijk is in je leven. Dus als jij er deze Plantendag op uit trekt, geef dan eens extra aandacht aan de planten om je heen. Je bloeit er vast van op.

Gerelateerde blogs