Jouw batterij opladen?

Jouw batterij opladen?

Iedere avond leg ik mijn telefoon aan de oplader. Ik doe het bewust, anders kan ik hem de volgende dag niet volop gebruiken. Ik ben er bewust mee bezig, een enkele keer vergeet ik het maar niet vaak.

Grappig nu ik er zo over nadenk: waarom ben ik niet consequent (genoeg) in het opladen van mijn eigen batterij? Hoe komt het dat ik mijn eigen energie – level niet consequent oplaad?

Ik verdiepte me er in. En kwam meerdere oorzaken tegen. De volgende vond ik inzichtgevend:

  • Je gaat mee in het tempo van je omgeving. Als de wereld om je heel snel gaat, ga je daar in mee. Het leef tempo in Nederland ligt hoger dan in bijvoorbeeld zuidelijke landen.
  • Je bent van nature op zoek naar afleiding en prikkels. De hoeveelheid prikkels die je op dit moment te verwerken krijgt zijn er echter veel te veel. Het brein kan dit niet verwerken, maar raakt er wel verslaafd aan.
  • Je hebt (waarschijnlijk) geleerd dat je niet lui mag zijn. Een uurtje inplannen om niets te doen is dan ook zeker geen vanzelfsprekendheid.

Als ik deze oorzaken afzet tegen wat ik dan wel zou willen. Dan kom ik op een aantal veranderpunten.

  • Ik wil een langzamer tempo, me niet mee laten voeren met mijn omgeving. Zal ik naar Spanje verhuizen? Haha. Ik neem me voor om als ik wandel trager te wandelen dan normaal. Een letterlijk langzamer tempo geeft me de kans om contact te maken met mijn lichaam. Om echt even te voelen hoe vol mijn batterij is, en om hem weer op te laden.
  • Minder prikkels, meer rust. Mijn telefoon leg ik eens wat eerder aan de oplader ‘s avonds. Laat ik zeggen 20.00 uur in plaats van 21.00 uur.
  • Het nietsdoen ga ik toch echt inplannen, ik probeer mild en vriendelijk de gedachte dat ik lui zou zijn te vervangen door te bedenken dat ik mezelf oplaad, net als mijn telefoon.

Je leest het, ik heb van de inzichten actiepunten gemaakt. Ik hoop dat ik zo net als met mijn telefoon ik mezelf meer op een structurele manier ga opladen.

Stel jij maakt zelf ook deze beweging: welke veranderingen kun jij maken als je de eerste punten in deze blog leest? Ik ben benieuwd!

Mocht het langzamer wandelen je aanspreken? Wil je dat ook proberen? Doe dan de volgende oefening:

Jouw tempo vertragen

  • Wandel eerst een tijdje (5 minuten) in je gewone wandeltempo.
  • Daarna ga je vertragen. Om dit te laten slagen kun je een strand-houding aan nemen. Je flaneert als het ware door het bos. Je laat jouw ogen en oren genieten van alles wat de natuur voor jou in petto heeft.
  • Houd dit een tijdje (20 minuten) vol, wandel zonder plan. Vertraag en beleef de mooie omgeving.
  • Sta even stil en vraag jezelf af: wat is er nu anders dan bij de start? In je hoofd? In je lijf?

Veel plezier!

Gerelateerde blogs