Luisteren naar je eigen ongeschreven regels

Luisteren naar je eigen ongeschreven regels

Patronen, automatismen, sleur, herhaling. Soms zit je in een sfeer waarbij je de boel wilt doorbreken. Maar hoe? Hoe leer je luisteren naar wat je ècht wilt?

Waar besteed je je tijd aan? Kijk eens kritisch naar de indeling van je dag. Welke activiteiten helpen je? Van welke zaken zou je afscheid kunnen nemen? Wat kun je nog meer met je tijd? Hoe kun je meer vrijheid creëren? Hoe kun je meer lef en durf ontwikkelen om meer zelf te bepalen wat je met je tijd doet? Hoe kun je dan bewuste keuzes maken?

Burn-out: dat overkomt mij toch niet?

Vorig jaar had ik een fase waarin alles begon te draaien. Ik kon niet normaal opstaan uit bed. Het bleek draaiduizeligheid te zijn. Het gruis in je evenwichtsorganen zit aan één kant, waardoor alles om je heen aan het tollen is. De dokter zei dat het een week kan duren, maar je kunt er ook je hele leven last van houden. Een moment van bezinning dus. Mijn werk en privéleven tolden om me heen. Ik kon niet meer slapen, ik stond continue aan en ik was helemaal in mezelf. Mijn hoofd draaide 24 uur door. Ik ging minder sporten en minder goed eten. Burn-out: dat overkomt mij toch niet?

Goede gewoontes en ongeschreven regels

Als het goed met je gaat, heb je goede gewoontes: je eet gezond, sport regelmatig en neemt op tijd je rust. Je leeft naar je eigen ongeschreven regels. Doet dingen op een dag waar je ècht blij van wordt. Zo maak ik elke ochtend een wandeling door onze tuin. Met een kopje koffie slenteren door het groen. Een onkruidje wegplukken, een bes of aardbei laten smelten op mijn tong en genieten van de vroege zonnestralen.

Tijdens een lunch genieten van de heerlijke linzensoep van een Turks restaurantje, of van 2 nieuwe haringen van de viswinkel. Ik omgeef me graag met heerlijke geuren, kleuren en stoffen en gun mezelf regelmatig een cadeautje. Een dag voor het ontwikkelen van trainingen en blogs, een gevoel van zeeën van ruimte en vrij zijn in mijn hoofd – dáár word ik blij van! Mijn agenda dus niet volproppen met afspraken, maar ruimte voor sport, eten en persoonlijke ontwikkeling. Daarbij mezelf stilte en rust gunnen door wandelen en meditatie.

Ik ben benieuwd wat jouw ongeschreven regels zijn. Principes die voor jou belangrijk zijn, die je dag inspireren, bijdragen aan je ontwikkeling en de ontmoeting met jezelf en anderen. Welke regels zijn voor jou wezenlijk en kunnen anderen ook inspireren en aanzetten tot actie of juist stilte?

Focus: waar wil ik me oprichten? Hoe vind je (opnieuw) geloof in jezelf?

Meer geld, een groter bedrijf, een baan waarin in je meer verdient, leiden niet per se tot een beter leven. Durf jezelf eens de juiste vragen te stellen. Welke kleine stapjes zou je kunnen zetten naar een leven volgens jouw ongeschreven regels? Uiteindelijk heeft dit te maken met durven kiezen:

  • Bekijk jezelf en je dag eens vanuit het helikopterperspectief;
  • Hou het simpel en eenvoudig (terwijl je ego misschien roept: ik wil meer en groter). Een aanrader hierbij is de methode en het boek Versimpelen van Jan-Peter Bogers  (zie https://versimpelen.info);
  • Kies voor mensen om je heen die je kunnen inspireren en die maatschappelijk betrokken zijn. Zo heeft Michèle Sparreboom een club mensen om zich heen verzameld die zich richten op een sociale en maatschappelijke impact (https://hartindefik.nl);
  • Zoek langdurig de stilte op. Hoe ingewikkeld dit ook is. Hier liggen geen quick fix antwoorden, maar wel dingen weer zien zoals ze echt zijn. Ga eens onderzoeken of je een aantal dagen in stilteretraite kunt (Vapisanna is 10 dagen mediteren in volledige stilte) of een langere queste kunt aangaan. Collega Ingrid Isphording organiseert regelmatig dergelijke queste;
  • Steve Jobs beschrijft in zijn boek zijn ervaringen met meditatie in een klooster in Japan: ‘als je meer focus wilt, is stilzitten belangrijk;’
  • Durf vriendelijk nee te zeggen. 99% van de ervaren ondernemers zegt ‘nee.’ Dat heeft te maken met focus. Dat klinkt heel makkelijk, maar het is echt veel moeilijker om je te focussen op één ding!
  • Neem voldoende rust, durf tussendoor te gaan liggen, te ontspannen en je lichaam tot rust te brengen;
  • Durf afscheid te nemen van mensen, van bezit, van dingen, van je functie, je ego;
  • Hou je S-V-S in de gaten: sport – voeding – slapen. Je kunt zelfs je slaap ‘tracken’ met verschillende apps.

En tot slot: leef naar je eigen ongeschreven regels en blijf daar zo dicht mogelijk bij door daar steeds naar te leven.

Wil je hierover een keer sparren onderweg in een van de mooiste natuurgebieden bij jou in de buurt? Ontmoet een wandelcoach die je daarmee graag op weg helpt.

Gerelateerde blogs