Keuzes maken
Keuzes maken. Iedere dag tientallen keren. Veel kleine maar soms ook grote. Vooral die laatste groep kan voor sommige mensen knap lastig zijn. Welke baan? Welk huis? Relatie uitmaken? Met de schoonfamilie op vakantie? Bij de ene persoon is het maken van keuzes lastig omdat hij of zij niet weet wat hij wil. Niet goed voelt wat de voorkeur heeft. De ander weet wel wat hij wil, maar vindt het lastig om de consequenties te aanvaarden of iemand teleur te stellen. Als je bij jezelf merkt dat je het regelmatig lastig vindt om keuzes te maken kan het helpen om met een coach op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaken en actief op een andere manier met dit soort situaties om te gaan.
Bekijk onze oefeningen en blogs over keuzes maken.
Assertiviteit
Assertief zijn betekent dat je voor jezelf opkomt zonder de gevoelens van de ander uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld tegenover collega’s, je leidinggevende of een vriend. Je vindt een balans tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Als je te veel het belang van de ander dient en te weinig dat van jezelf noemen we dat subassertief. Andersom, als je onvoldoende rekening houdt met het belang van een ander wordt dat ‘agressief’ genoemd. Mensen die assertiever willen worden vinden over het algemeen dat er te weinig rekening met ze gehouden wordt of kunnen onvoldoende tegen iemand anders op. Het doet zich bijvoorbeeld voor als ze kritiek krijgen, een andere mening hebben, of een verzoek hebben. Als je bij jezelf merkt dat je te weinig voor jezelf opkomt of juist regelmatig te horen krijgt dat je geen rekening met anderen houdt kan het verstandig zijn om met een coach op zoek te gaan naar patronen, oorzaken en oplossingen.
Samenwerken
In veel werksituaties is het belangrijk dat je kan samenwerken met anderen. De ene persoon gaat dit makkelijker af dan de ander. En de ene persoon haalt daar juist zijn voldoening uit, terwijl de ander het liefst geconcentreerd in zijn eentje werkt. Samenwerking wordt een probleem als het werk of je collega’s het van je vragen, terwijl je het niet leuk vindt, of er niet goed in bent. Bijvoorbeeld omdat je je eigen ideeën altijd het beste vindt en het lastig vindt om compromissen te sluiten. Samenwerking leidt dan vaak tot conflicten. Wil je beter leren samenwerken dan kan een coach je daarbij helpen.
Bekijk onze oefeningen en blogs over samenwerken.
Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is dat je vertrouwen hebt in jezelf. Jezelf accepteert. Dat je geloof hebt in jezelf, ook in nieuwe of lastige situaties. Bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe baan, een nieuw project of bij de eerste kennismaking met de familie van je nieuwe partner. Een gebrek aan zelfvertrouwen is een veel voorkomend probleem. Mensen met weinig zelfvertrouwen durven bijvoorbeeld hun mening niet te geven of nemen weinig initiatieven omdat ze bang zijn dat de ander het stom vindt wat ze zeggen of willen. Hierdoor creëren ze weinig succesvolle ervaringen waardoor hun zelfvertrouwen verder afneemt. Herken jij zo’n negatieve spiraal bij jezelf dan kan het een goed idee zijn om een coach in te schakelen.
Bekijk onze oefeningen en blogs over zelfvertrouwen.
Leiderschap
Leiderschap heeft grote invloed op de betrokkenheid en motivatie van medewerkers. Leidinggevenden kunnen zowel een motiverend als demotiverend werkklimaat creëren. Vind je het lastig om leiding te geven? Om andere mensen te stimuleren en motiveren? Of heb je van anderen teruggekregen dat je ‘leiderschapskwaliteiten moet ontwikkelen’? Makkelijker gezegd dan gedaan! Toch hoef je geen geboren leider te zijn om leiding te kunnen geven. Leiderschap is onder te verdelen in een aantal kenmerken, zoals:
- Vooruit kijken en anticiperen
- Duidelijkheid creeren
- Vertrouwen in zichzelf en anderen
- Oog voor ontwikkeling
- Gericht op de relatie met medewerkers
Elke van deze kenmerken zijn goed met een coach te ontwikkelen.
Bekijk onze oefeningen en blogs over leiderschap.
Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei of zelfontwikkeling is het proces om je kwaliteiten en vaardigheden te ontwikkelen in een richting die je zelf wilt. Dat begint met zelfkennis: waar wil ik heen, waar ben ik al goed in en wat moet ik nog verbeteren? Persoonlijke ontwikkeling kan zowel betrekking hebben op je privéleven als je werk. Op allerlei levensgebieden, zoals zelfbewustzijn, omgang met anderen, je fysieke en mentale gezondheid.
Bekijk onze oefeningen en blogs over persoonlijke ontwikkeling.
Perfectionisme
Perfectionisme betekent het ‘volmaakte’ nastreven, het letterlijk perfect willen doen. Mensen die perfectionistisch zijn zullen niet tevreden zijn met een 6, een 7 en zelfs geen 8. Alleen een 10 is goed genoeg. Ze leggen de lat heel hoog, te hoog, voor zichzelf en voor anderen. Ben jij zo iemand dan zal je daar vast zowel de voor- als nadelen van ervaren. Je zou wel wat meer tevreden willen zijn maar bent bang dat je er dan met de pet naar gaat gooien. Die angst is begrijpelijk maar onterecht. Het is zeker mogelijk om de valkuilen van je perfectionisme te beperken zodat je meer compassie met jezelf zal hebben en fouten leert zien als een kans op verbetering in plaatst van een faliekante mislukking. Onze coaches willen je daar graag bij helpen.
Bekijk onze oefeningen en blogs over perfectionisme.
Timemanagement
Timemanagement houdt in dat je prioriteiten stelt en activiteiten realistisch plant. Niet alles hoeft direct klaar te zijn. Ben jij iemand die vindt dat er altijd te weinig uren in een dag zitten, van afspraak naar afspraak rent en waarbij de pauzes er bij inschieten? Dan is het misschien tijd om aan timemanagement te gaan doen. Je zal daardoor minder stress ervaren en een betere werk-privébalans.
Piekeren
Bij piekeren is sprake van een eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan. Daarbij worden er allerlei negatieve emoties aan de gedachten geplakt. Wat als…? Stel dat…? Het verschil met nadenken is dat het niet tot oplossingen of nieuwe inzichten leidt. Piekeren kost veel negatieve energie en kan leiden tot stress, waardoor je denken minder helder wordt. Zo kan je in een vicieuze cirkel komen.
Bekijk onze oefeningen en blogs over piekeren.
Conflicten
Iedereen komt wel eens in een conflict of ruzie terecht, of het nu thuis is of op het werk. Een conflict ontstaat als mensen niet meer naar elkaar luisteren als ze een verschil van mening hebben. Conflicten worden een probleem als je er veel last van hebt, bijvoorbeeld doordat je er wakker van ligt of doordat de relatie met de ander langdurig of blijvend verstoord raakt. Sommige mensen hebben nooit een conflict en zouden misschien assertiever moeten worden. Andere mensen hebben heel vaak een conflict. En ook al heb je zelf het idee dat je er niet zo’n last van hebt, het kan vanuit de ander gezien de relatie flink bekoelen. Op je werk kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je contract niet verlengd wordt of dat je een promotie misloopt. Heb je vaak met conflicten te maken en wil je uitzoeken wat je daar aan kan doen dan is er ook bij jou in de buurt een coach die je daarbij kan helpen.
Burn-out
Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Je voelt je uitgeput en opgebrand en het lukt niet meer om de dagelijkse dingen goed te blijven doen. Veel mensen met een burn-out hebben ook klachten als piekeren, slecht slapen en prikkelbaar zijn. Vaak komt het door een combinatie van stress op het werk en thuis. Een huisarts of bedrijfsarts kan vaststellen of je een burn-out hebt. Herstel duurt vaak enkele maanden. Een psycholoog of wandelcoach kan je daarbij helpen.
Bekijk onze oefeningen en blogs over burn-out.
Re-integratie
Re-integratie betekent dat je weer (geheel of gedeeltelijk) aan het werk gaat na (langdurige) ziekte of werkloosheid. Je gaat bijvoorbeeld weer werken bij je huidige werkgever, in dezelfde of een andere functie. Dit wordt ook wel ‘eerste spoor’ genoemd. Is dit niet mogelijk dan wordt gezocht naar passend werk bij een andere werkgever. Dit heet ‘tweede spoor’.
Een werkgever en werknemer moeten samenwerken aan de re-integratie als een medewerker arbeidsongeschikt wordt of langdurig ziekteverzuim dreigt.
Outplacement
Bij outplacement word je gecoacht bij het vinden van een nieuwe baan of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige. Outplacement kan de uitkomst zijn van een (dreigend) ontslag.
Outplacement lijkt in veel opzichten op loopbaanadvies. Maar het accent bij een outplacementtraject ligt net anders. Bij outplacement keer je niet terug bij je huidige werkgever, bij loopbaanadvies bezin je je op je carrière zonder dat de uitkomst persé is dat je opstapt bij je huidige werkgever.
Een outplacementtraject wordt vaak aangeboden in geval van een onoplosbaar arbeidsconflict of een reorganisatie. Het kan ook worden ingezet na een burn-out.
Bekijk onze oefeningen en blogs over outplacement.
Coaching
Loop je vast? Of wil je graag stappen maken in je leven? Vind je het lastig om dit in je eentje te doen of samen met bijvoorbeeld je baas of partner? Schakel dan een van de coaches in van ons collectief van wandelcoaches.
Voor iedereen in Nederland is er wel een gecertificeerde wandelcoach dichtbij. Kijk op het overzicht van coaches voor een coach bij jou in de buurt en maak vrijblijvend kennis.