Je onbewuste overtuigingen in beeld

Je onbewuste overtuigingen in beeld

Doel oefening

Je bewust worden van je overtuigingen over jezelf en anderen, zodat je uit beknellende patronen kunt stappen.

De theorie

Het is een oefening die komt uit de Transactionele Analyse (TA). Het onderliggende idee is dat je, zoals ieder mens, al heel jong overtuigingen ontwikkelt over jezelf en over anderen. Die overtuigingen draag je de rest van je leven met je mee en ze bepalen hoe je – onbewust – met jezelf en met anderen omgaat. Als je hiervan bewust wordt kunnen je overtuigingen losser worden, minder beknellend, of zelfs regelmatig transformeren naar een prettiger overtuiging.

Heel kort gezegd gaat het om deze overtuigingen:

  1. Ik ben oké (+)
  2. ik ben niet oké (-)
  3. jij bent oké (+)
  4. jij bent niet oké (-)

Het schema

Omschrijving

Maak een fijne wandeling. Als je een mooi plekje ziet waar je even wilt gaan zitten pak je deze oefening erbij.

Lees de volgende overtuigingen:

  1. Ik ben oké, jij bent oké (ik +, jij +): Wij zijn allebei de moeite waard. Wij zijn beiden waardevol. Als we een conflict hebben wil ik het oplossen, op een manier die goed is voor jou en voor mij.
  2. Ik ben niet oké, jij bent oké (ik -, jij +): Ik ben niet zo de moeite waard. Jij bent belangrijker en beter dan ik. Ik voel me vaak niet zo gelukkig. Bij een conflict ben ik snel geneigd om maar toe te geven. Ik voel me hulpeloos ten opzichte van jou.
  3. Ik ben oké, jij bent niet oké (ik+, jij -): Jij bent niet zo de moeite waard. Ik ben belangrijker en beter dan jij. Ik weet wat goed is voor jou. Als we een conflict hebben zal ik mijn oplossing doordrukken, ook als dat ten koste gaat van jou.
  4. Ik ben niet oké, jij bent niet oké (ik -, jij -): Niets is de moeite waard. Het maakt allemaal niets uit, we kunnen het toch niet veranderen. Het leven is nu eenmaal zo. Ik zou niet weten waarom ik me zou inspannen om een probleem op te lossen. Het is toch hopeloos.

Herken je jezelf in een (of enkele) van deze overtuigingen? Welke overtuiging heb jij het meest? Vind je dat prettig? Is er een overtuiging die je liever zou willen hebben? Wat heb je dan nodig om daar te komen?

En dan…

Loop verder op je wandeling. Wat heb je over jezelf ontdekt?

Bedenk met wie je je inzichten zou willen delen. Met je partner? Een vriend(in)? Een familielid? Voer op een later tijdstip een gesprek over je overtuigingen die je belemmeren en hoe je die kunt ombuigen naar gedrag waar jij en je omgeving blij van worden.

Benodigdheden

Jezelf

Locatie

Een fijne plek waar je kan zitten

Aantal mensen

Jij alleen

Tijdsduur

5 – 15 minuten

Tenslotte

Bekijk voor meer oefeningen ons overzicht van oefeningen waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Wil je daar liever begeleiding bij of meer de diepte in? Neem dan contact op met een gecertificeerde wandelcoach bij jou in de buurt.

Gerelateerde oefeningen