Kernwaarden ontdekken

Kernwaarden ontdekken

Doel oefening

In deze oefening ontdek je wat je kernwaarden zijn, achterhaal je of je naar deze waarden leeft en je geeft wat je nodig hebt.

Omschrijving

Maak een wandeling. Als je een mooi plekje ziet waar je even wilt gaan zitten, pak je deze oefening erbij.

  • Stel je voor dat je op hoge leeftijd bent. Je zit in een prachtige tuin en je denkt na over je leven. Wanneer je terugkijkt, heb je een diep gevoel van tevredenheid, geluk en voldoening. Hoewel het leven niet altijd makkelijk was, wist je altijd zoveel mogelijk trouw te blijven aan wie je was. Naar welke kernwaarden die betekenis gaven aan je leven, leefde je? Bijvoorbeeld tijd doorbrengen in de natuur, reizen en avontuur of dienstbaarheid aan anderen. Schrijf je kernwaarden op.
  • Dan gaan we naar nu. Zijn er dingen die je het gevoel geven dat je niet volgens je kernwaarden leeft? Zijn er plekken waar je leven niet in balans voelt met je waarden? Misschien heb je het bijvoorbeeld te druk om tijd door te brengen in de natuur, ook al is verbondenheid met de natuur juist waarvan je het meest houdt in je leven. Schrijf op waar het wringt.
  • Als er meerdere waarden zijn die niet stroken met je leven, kies er dan eentje uit die bijzonder belangrijk voor je is.
  • Er zijn natuurlijk vaak obstakels die verhinderen dat we ons leven leiden volgens onze kernwaarden. Soms zijn het externe obstakels, zoals gebrek aan tijd of geld. Je baan neemt bijvoorbeeld zoveel tijd in beslag dat je gewoonweg geen tijd hebt om de natuur op te zoeken. Als er externe obstakels zijn, schrijf ze dan op.
  • Soms zijn er ook interne obstakels die je belemmeren te leven volgens je kernwaarden. Ben je bijvoorbeeld bang om te falen, twijfel je aan je capaciteiten of houdt je innerlijke criticus je tegen? Misschien voel je dat je het niet verdiend hebt om de hele dag zorgeloos in de bossen rond te lopen. Schrijf deze interne obstakels op.
  • Ga eens na of vriendelijkheid voor jezelf je zou kunnen helpen om volgens je kernwaarden te leven. Is er een manier waarop deze vriendelijkheid je kan helpen je veilig en zelfverzekerd genoeg te voelen om nieuwe dingen te ondernemen, de gok te wagen, te stoppen met dingen die eigenlijk slechts tijdverspilling zijn? Of is er een manier om uitdrukking te geven aan de waarden in jouw leven waar je nog niet eerder aan gedacht had? Misschien kun je een baan vinden met flexibelere uren, zodat je wat vaker kunt gaan kamperen?
  • Soms zijn er onoverkomelijke obstakels waardoor je niet kunt leven volgens jouw kernwaarden. Je kunt er niets aan doen. Kun je jezelf compassie geven voor die moeilijkheid? En je kernwaarden in tact laten?

Benodigdheden

Pen en papier

Locatie

Natuur van jouw keuze

Aantal mensen

Jij alleen

Tijdsduur

15 – 30 minuten

Bron

Neff & Germer

Tenslotte

Bekijk voor meer oefeningen ons overzicht van oefeningen waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Wil je daar liever begeleiding bij of meer de diepte in? Neem dan contact op met een gecertificeerde wandelcoach bij jou in de buurt.

Gerelateerde oefeningen