Spiegelen met het weer

Spiegelen met het weer

Alle seizoenen van het jaar lenen zich voor coaching in de natuur. Sterker nog: hoe een coachee reageert op de weersomstandigheden kan je inzetten om zijn of haar gedrag en overtuigingen te spiegelen.

Aanpassen

Een voorbeeld. Het was bloedheet buiten. Zo’n dag die zinderde van de hitte en waarop het in de schaduw buiten nog heet was. Het asfalt gaf dampen af, zo’n temperatuurtje. En midden op de dag stond een wandelafspraak. Uit voorzorg had ik de afspraak gepland op een boom- en schaduwrijke locatie. Mijn coachee was net als ik gekleed in luchtige kleding met lange mouwen en pijpen als bescherming tegen de muggen. Ze gaf geen kik over de temperatuur, nam het weer zoals het kwam en bleef geconcentreerd op haar ontwikkeling. Niet lang na de afronding van het coachtraject vond ze een passende baan, die ze ook weer zonder veel omhaal startte. Ze nam zaken die ze niet kon veranderen als een gegeven en paste zich daar op aan. Dat bleek ook uit de gesprekken die ik met haar had, en uit haar cv.

Regie nemen

Ander voorbeeld. Het regende hard. Zo hard dat je je nog even zou bedenken voordat je jezelf of je hond naar buiten zou sturen. Of zoals de Engelsen zo treffend kunnen zeggen: it’s raining cats and dogs. Ik heb een waterdichte jas met capuchon en kaplaarzen, dus ik vind het niet gauw te nat om buiten te lopen. De meneer die ik die dag zou coachen dacht daar duidelijk anders over. Hij regelde op zijn werk een ruimte waar we samen binnen konden zitten. Hij nam de regie bij zaken die hem niet bevielen. Dat deed hij vaker: toen ik hem sprak had hij zijn baan opgezegd zonder iets anders te hebben. Hij liep leeg op de baan en veranderde zelf zijn omstandigheden. Regie. En hij kon veel meer voorbeelden noemen van dat gedrag toen ik hem ernaar vroeg.

Ook ter plekke zet ik het weer vaak in om te peilen hoe mijn coachees erbij lopen. Aan de hand van het weer laat ik hen dan vertellen hoe ze zich voelen: bewolkt, felle zon, droogte, nieuwe blaadjes…in de natuur de keuze is reuze 😉 Spiegelen met het weer dus.

Wil jij ook meer inzicht krijgen in wie je bent en wat je wil, met behulp van de natuur? Een wandelcoach kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld in AlmereAmersfoortArnhemBredaDen Bosch of  Groningen.

Gerelateerde blogs