Wandel Tijdens je Werkdag

Wandel Tijdens je Werkdag

Donderdag 7 april 2022 staat in het teken van de Wandel Tijdens je Werkdag, een activiteit die wordt aangemerkt als een nationaal evenement. Op deze dag wordt heel werkend Nederland opgeroepen om te gaan wandelen, mede omdat fulltime medewerkers gemiddeld 9 uur stil zitten op een dag.

Wandel naar je werk

Aanvankelijk was er sprake van een landelijke “Wandel Naar je Werkdag”, maar tijdens de Corona periode was dat voor veel mensen niet aan de orde. Het werken vond (en vindt soms nog) grotendeels thuis plaats en mensen gingen direct van de keukentafel naar de werktafel. Vaak was dat overigens dezelfde tafel zodat er van beweging, lopen of fietsen naar je werklocatie, helemaal geen sprake meer was.

Dat bewegen goed voor ons is, wordt steeds vaker onder de aandacht gebracht. Wandelen tijdens je (werk-)dag zorgt niet alleen voor meer productiviteit en creativiteit maar draagt ook bij aan een gezonder leven. Wie wil dat nu niet!

Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden en momenten die je kunt benutten om te wandelen tijdens je (werk-)dag. Bij de start van de dag, voorafgaand aan je werk, een stuk lopen, een halte eerder uit de bus stappen, je auto verder weg parkeren en dan het laatste stuk lopend afleggen, vaker de trap nemen enz..

Wandelend vergaderen

Gedurende de dag kun je er bijvoorbeeld voor kiezen samen met je collega het werkoverleg al wandelen te voeren, of die brainstormsessie al lopend te doen en eventueel, als je bang bent dingen te vergeten, het e.e.a. in te spreken in je telefoon. Je zult merken dat jullie met frisse ideeën en een andere kijk op een vraagstuk weer op je werkplek terugkomen. Ook een telefonisch overleg met een collega die op een andere locatie aan het werk is, kun je wandelend voeren.

Er is vaak wel een park(je) of andere mogelijkheid in de buurt waar je je stappen kunt zetten.

Wandelcoaching

Wandelcoaches en hun cliënten hebben als voordeel dat zij altijd in beweging zijn tijdens de gesprekken die gevoerd worden. Er zijn wandelcoaches die met hun cliënten in een stad op pad gaan en daar gebruik maken van hetgeen zij tegenkomen. Dat kan tot interessante ontdekkingen leiden, omdat ook het lopen door bijvoorbeeld woonwijken, winkelstraten, hofjes en stadsparken mensen, vooral als er sprake is van een vooraf besproken thema, verrassende inzichten kan opleveren.

Zelf wandel ik, net als mijn collega’s van wandelcoaches.nl, meestal in de bossen. Daar dragen het lopen in de frisse wind, het geluid van vogels en andere natuurlijke geluiden, wisselende landschappen en de vele natuurlijke elementen die wij onderweg tegenkomen, bij aan een ”frisse blik op”. Wandelen laat mensen loskomen van dagelijkste routines en ervaren dat je met meer afstand kunt kijken naar een stressvolle situatie, of iets anders wat je bezighoudt.

Helderder denken

Miranda geeft bijvoorbeeld aan dat zij merkt dat zij tijdens- en na de wandelcoach afspraak helderder kan denken, dat stress en vermoeidheid verdwijnen. Soms wordt zij zich tijdens de wandeling juist bewuster van de stress die zij op dat moment ervaart. Zij gaat dan gericht onderzoeken wat daar de aanleiding voor is en welke nieuwe besluiten eventueel nodig zijn om de stress te verminderen of zelfs op te lossen. De oefening met een kruispunt van wegen in een bos, waarbij het ene pad staat voor de stresssituatie en de andere voor mogelijke alternatieve wegen, zorgt vaak voor verrassende inzichten en nieuwe mogelijkheden om een situatie aan te pakken.

Positieve effecten

Literatuurstudie naar de effecten van het wandelen geeft aan dat mensen door te wandelen merken dat zij méér zijn dan een hoofd alleen. Samen wandelen helpt bij het oplossen van conflicten en (onderlinge) spanningen en het bevordert de samenwerking tussen de wandelaars.

Wandelen tijdens je (werk-)dag zorgt dus veel positieve effecten. Geniet ervan en niet alleen tijdens deze speciale dag!

Gerelateerde blogs