Wandelcoaching, een effectieve manier om je droom te bereiken

Wandelcoaching, een effectieve manier om je droom te bereiken

Je zoekt al langer naar ander werk. Je hebt het niet meer naar je zin in je huidige baan. Je hebt wel een droom, maar je denkt dat deze droom niet haalbaar is. Je ziet vooral de belemmeringen voor je en nog niet de oplossing. Wandelcoaching is een effectieve manier van coachen om te onderzoeken hoe je jouw dilemma oplost en je droom wel bereikt!

Natuurlijke tegenpolen

Tijdens het coachen in de natuur leer je om op een andere manier te kijken hoe je jouw doel kunt bereiken. Het helpt dan om de beide schijnbare tegenstellingen naast elkaar te zetten en een stapje terug te doen om het probleem van een afstandje te bekijken. Vaak kom je dan wel tot de oplossing.

Een vrouw die ik coach heeft het niet meer naar haar zin als projectleider bij een gemeente. Ze heeft wel een droom, maar ze vindt die nu niet haalbaar. Ze vertelt aan mij het volgende:

“Als kind heb ik met mijn ouders de hele wereld over gereisd. Mijn vader is projectleider bij een multinational. We hebben in veel verschillende landen gewoond. Mijn ouders werken allebei veel en hebben niet veel tijd voor mij en mijn broertje. Een nanny zorgt voor ons”.

“Door deze ervaring is mijn interesse ontstaan voor verschillende culturen en het werken in het buitenland. In het begin van mijn carrière werk ik ook in het buitenland. Maar nadat ik kinderen kreeg ben ik weer in Nederland gaan werken. Ik vind het belangrijk en fijn om er te zijn voor mijn kinderen. Nu mijn kinderen ouder zijn, begint het toch weer te kriebelen om in het buitenland te gaan werken. Maar mijn kinderen willen niet weg uit Nederland en dat kan ik me ook goed voorstellen. Ik weet nu niet hoe ik mijn droom kan realiseren, zonder mijn kinderen tekort te doen”.

Ze is verdrietig en verward. Ze wil het allebei heel graag, maar ze kan geen keuze maken. Ze vraagt aan mij hoe ze hiermee om kan gaan. Om dat uit te zoeken doet ze de oefening “natuurlijke tegenpolen” in de natuur.

Maak het dilemma concreet

Ik vraag aan haar om twee natuurobjecten uit te kiezen die deze tegenstrijdigheid voor haar vertegenwoordigd. Ze zoekt twee bomen uit die niet te ver uit elkaar staan. De ene boom vertegenwoordigt haar kinderen en de ander boom een baan in het buitenland.

Ze staat tussen deze twee bomen in. Ik vraag aan haar te beschrijven wat ze ziet. Ze loopt eerst naar de boom die haar kinderen vertegenwoordigt. Ze ziet takken die speels door elkaar groeien, de boom is wat lager dan de andere boom. Ik vraag aan haar te beschrijven wat dat voor haar betekent. Ze geeft aan “gezellige dingen samen met de kinderen doen en een werkweek van maximaal 24 uur”.

Daarna loopt ze naar de boom van haar droombaan. Ze ziet in deze boom veel verschillende kleuren en vormen. En deze boom is weliswaar wat hoger, maar ook compact. Dit staat voor haar voor het werken met veel verschillende nationaliteiten in het buitenland.

Overzicht creëren door een stapje terug te zetten

Vervolgens vraag ik aan haar om een stapje terug te doen en van een afstandje naar de beide bomen te kijken. Ze ziet dat de takken van de bomen elkaar in het midden aanraken. Ik vraag aan haar wat dat zou kunnen betekenen. Ze geeft aan “verbinding”, het kan allebei. Na doorvragen blijkt dat het werken met verschillende nationaliteiten haar het meest aanspreekt in haar droombaan. Opeens ziet ze de oplossing: haar droombaan bevindt zich misschien wel in Nederland. Ze is blij en opgelucht en pinkt een traantje weg. Ze vertelt “door mijn focus op het buitenland zag ik geen andere mogelijkheden meer”.

Nu werkt ze met vluchtelingen. Een betaalde baan voor 24 uur in haar woonplaats. Ze werkt met verschillende nationaliteiten én brengt veel tijd door met haar kinderen.

Hoe vind je de oplossing voor een dilemma en bereik je jouw droom?

Door tegenstrijdigheden concreet te maken zie en voel je het verschil tussen de ene keuze en de andere keuze. Door daarna bewust een stapje terug te zetten creëer je overzicht. Dit levert je nieuwe inzichten op waardoor je gemakkelijker een keuze maakt voor iets dat je echt wilt. Wandelcoaching is een effectieve manier van coachen om de oplossing te vinden voor een dilemma en jouw droom te bereiken!

 

Gerelateerde blogs