Wat is jouw perspectief?

Wat is jouw perspectief?

Vandaag ga ik op pad met Peter. Hij wil graag kijken hoe het komt dat hij altijd zo streng voor zichzelf is. Vrienden en collega’s komen vaak bij hem om raad vragen. Hij is dan altijd positief en ziet voor hen mogelijkheden. Zo zou hij ook wel naar zichzelf willen kijken.

De plek

Peter vraag ik een plek in de natuur te kiezen die staat voor zijn “probleem”. Hij kiest voor een bijzondere boom die hier staat. Het is een boom met een levend en een dood deel.

“Wat maakt dat je deze plek hebt gekozen?”

“Ik zie een levend en een dood deel. Mezelf ervaar ik in één van deze twee delen. Het gaat of goed met me, dan ben ik in het levende deel. Of het gaat minder goed met me, dan ben ik in het dode deel. Heel onbewust, zonder dat ik de aanleiding weet kan ik zo wisselen tussen deze twee delen en de gevoelens die daar bij horen. Het lijkt alsof ik hier geen keuze in heb. Dan mis ik dat ik met een open houding naar mezelf kan kijken en bewust kan ervaren en voelen wat er nu werkelijk aan de hand is.”

Kwaliteiten

Na hier nog even over doorgesproken te hebben stel ik hem de volgende vraag: “Welke eigenschappen gebruik jij afhankelijk van in welk deel van de boom je bent?” Er valt even een stilte.

“Het maakt niet uit. In beide delen van de boom gebruik ik dezelfde kwaliteiten. Mijn kwaliteiten zijn overal aanwezig. Deze zijn los van de delen van de boom. Die horen bij mij en bij de hele boom.”

Dit blijkt een bijzonder inzicht te zijn. Hij had het idee dat er afhankelijk van de verschillende delen er ook verschillende eigenschappen werden ingezet. Nu blijken alle eigenschappen er altijd te zijn.

Geheel

“Als je naar het geheel kijkt, wat zie je dan?”

“Oh, dat is bijzonder. Dan zie ik het geheel, hi, hi dat vraag je ook. Een boom met heel veel aspecten. Wat het bijzonder maakt is dat ik dan zie hoe ik naar anderen kijk. Dan kan ik al mijn eigenschappen inzetten.”

Voor anderen mag hij al zijn kwaliteiten wel inzetten. Voor zichzelf leek dit niet te mogen. Door het inzicht dat alle kwaliteiten er overal zijn, kan hij ook op een andere manier naar zichzelf kijken.

Hij is opgelucht. We praten nog wat door over welke kwaliteiten hij allemaal heeft en hoe hij die zowel voor zichzelf als voor anderen mag inzetten.

Inzicht

Het is tijd om het verschil van hoe hij kijkt naar zichzelf en naar andere bij te stellen. Door naar het geheel te kijken kan hij zoveel mogelijkheden en kwaliteiten zien. Zowel voor zichzelf als voor anderen. Soms is het alleen even het perspectief veranderen.

Met het inzicht dat hij ook voor zichzelf al zijn kwaliteiten mag inzetten gaat hij opgelucht en vol zelfvertrouwen weer naar huis. De inzichten van deze sessie hebben hem verrijkt.

Wil je ook ontdekken welke inzichten jij mag krijgen bij een wandelcoach sessie? Ik maak graag met jou een wandeling om te ervaren welke inzichten jij mag opdoen.

Gerelateerde blogs