Werk-privébalans

Ontevreden zijn over je werk-privébalans. Heel veel mensen hebben er last van. In de kern gaat het er om dat je werk niet altijd even goed te verenigen is met je privéleven, zoals aandacht voor een partner, kinderen, vrienden, sport en hobby’s.

Een verstoorde balans tussen werk en privé kan zitten in ‘tijd’ maar evenzo goed in ‘aandacht’.  Tijd speelt een rol als je te veel uren (over)werkt waardoor er onvoldoende tijd over is voor privézaken. Aandacht is de bottleneck als je bijvoorbeeld problemen van thuis meeneemt naar je werk of andersom. Je bent dan niet in het hier en nu.

Een onbalans tussen werk en privé kan iets tijdelijks zijn maar evengoed al langere tijd spelen. Tijdelijk door bijvoorbeeld een kortstondige periode waarbij werk meer aandacht vraagt (bijvoorbeeld een groot project dat tegen een deadline aanzit) of privé (bijvoorbeeld een verhuizing). In het ideale geval kan je op een dergelijk moment andere zaken in de tussentijd op een lager pitje zetten.

Als de disbalans langer duurt kan je bijvoorbeeld veel piekeren, slechter gaan slapen, ontevreden worden of stress gaan ervaren.

Door de digitalisering en de opkomst van het thuiswerken (verder aangewakkerd door de Covid-19-pandemie) lopen werk en privé steeds meer in elkaar over. Mensen checken hun werkmail terwijl ze op vakantie zijn, nemen een zakelijk telefoontje op terwijl ze mantelzorgen bij hun moeder en andersom wordt de vakantie online geboekt vanuit kantoor.

Hoewel het voor sommige mensen daardoor makkelijker wordt om werk en privé met elkaar op een goede manier te combineren is er een grote groep die door dit alles minder lekker in zijn vel komt te zitten.

Mensen die een goede balans tussen werk en privé hebben, voelen zich over het algemeen gezonder, ervaren meer voldoening in het werk en meer betrokkenheid bij het werk en presteren dientengevolge beter. Een goede werkgever zal dus willen voorkomen dat medewerkers iedere avond overwerken.

Zijn mijn werk en privé in balans?

Om voor jezelf te bepalen in hoeverre je werk je privéleven te veel in de weg zit, kan je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Heb je vaste werktijden?
  • Hoe vaak doe je iets voor je werk buiten werktijd?
  • Hoe vaak denk je aan je werk als je niet aan het werk bent?
  • Check je je werkmail in het weekend en de vakantie?
  • Zeg je vanwege je werk wel eens een privé-afspraak af?
  • Hoe vaak wordt je humeur thuis beïnvloed door hoe het op je werk gaat?

Nadenken over je werk-privébalans

Je kan over je eigen werk-privébalans nadenken op het moment dat het niet lekker loopt. Vaak speelt er dan meer. Je slaapt slecht. Hebt regelmatig ruzie met je partner. Je twijfelt over je huidige baan. Of je eigen perfectionisme zit je in de weg.

Maar steeds meer mensen kiezen ervoor om op regelmatige basis de weegschaal er bij te pakken. Alleen, met hun partner of bijvoorbeeld een coach. Bijvoorbeeld tijdens of vlak na de zomervakantie, de kerstvakantie of juist ter voorbereiding op een jaargesprek. Zo nemen ze de regie in eigen hand en wachten ze niet af tot er grote problemen zijn.

Werk-privebalans verbeteren: tips en adviezen

Wat kan je zelf doen als je over je werk-privébalans wil nadenken?

Tip 1: Structureer

Werk zoveel mogelijk op vaste tijden. Noteer vrije tijd en pauzes in je agenda. Blijf niet op je werkplek tijdens de lunchpauze, maar doe een ommetje.
Maak een duidelijke scheiding tussen je werktijd en privétijd en zorg dat je leidinggevende en collega’s hiervan op de hoogte zijn. Zorg dat je regelmatig sociale activiteiten hebt buiten je werk. Begin en eindig de dag niet met werk.

Tip 2: Geef je grenzen aan

Loop je al over qua werkzaamheden, neem dan geen nieuwe taken aan. Doe je dat wel, zorg er dan voor dat er andere werkzaamheden naar een collega over gaan. Trek tijdig aan de bel als je merkt dat je aan bepaalde werkzaamheden niet toe komt. En wees kritisch op alle overleggen waar je bij moet zijn. Kan het niet wat minder? Kortom, zeg minder vaak ‘ja’. Misschien soms ook bij privé-afspraken?

Tip 3: Accepteer imperfectie

Op ieder moment van de dag ‘aan’ staan en voor iedereen beschikbaar zijn? Iedere deadline halen. Altijd met het meest originele cadeau aankomen bij vrienden. Je wil het misschien wel maar bent geen superheld. Niet alles kan even perfect gaan. ‘Voldoende’ is zeker in drukke fases van je leven goed genoeg. Zeker als het je meer tijd voor jezelf oplevert.

Tip 4: Prioriteer

Waar krijg jij energie van en wat vind jij zelf belangrijk? Maak keuzes wat meer en minder belangrijk is. Stel dat je over 3 jaar ander werk gaat doen, hoe wil je dan terugkijken op de afgelopen jaren? Zowel qua werk als privé?

Tip 5: Stop met overwerken

De meest praktische tip van allemaal, stop met werken in de avond, in het weekend en in de vakantie. Voelt dit als een te grote stap dan kan je er voor kiezen om het af te bouwen. Bijvoorbeeld een vaste avond in de week en 2 uur in het weekend. En door deze afspraak te delen met je huisgenoten met de vraag of ze je erbij willen helpen, vergroot je de kans dat het echt lukt. En vanzelfsprekend: maak van die overwerkmomenten geen reguliere werktijden, dus doe alleen maar die dingen die echt, echt niet kunnen wachten. Wist je trouwens dat hoe langer je werkt hoe minder efficient je werkt?

Tip 6: Ga wandelen in de natuur

Wandelen in de natuur is goed voor je fysiek, je weerstand en met name je mentale welbevinden. Je wordt meer ontspannen en krijgt meer energie als je gaat wandelen in de natuur en daarbij al je zintuigen inzet. Dat betekent: heb aandacht voor alles wat je ruikt, kijk alsof je nog nooit in je leven een bos hebt gezien, voel de wind, bladeren, takjes en boomschors en sta stil bij alle natuurlijke geluiden die je hoort. Dit verzinnen wij niet zelf, dit blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek. Ik hoor je denken ‘kan ik niet gaan wandelen in de natuur en ondertussen een telefoongesprek voeren, een vergadering bijwonen of een belangrijke zakelijke afspraak voorbereiden?’ Ja natuurlijk. Maar wil je dat het wandelen echt effect heeft en dat je los komt van je werk, dan raden we je dat af. Vind je het lastig om met je aandacht bij de natuur te blijven, zet dan ondertussen een van onze podcasts op.

Ik hoor je al denken ‘mooi al die tips, maar zo makkelijk werkt het niet bij mij’. Dat kan natuurlijk. Goed als je dat van jezelf weet. Ga ze dan ook niet allemaal tegelijk proberen door te voeren want dan streef je daarin weer perfectie na. Bedenk welke tip je een maand lang wil uitproberen en ga daar mee aan de slag. Blijf je het lastig vinden, dan is er voor jou nog…

Tip 7: Onderzoek (samen met een coach) welke overtuigingen in de weg zitten

Leuk al die praktische tips, maar vaak zitten er bepaalde overtuigingen onder jouw probleem. Onderzoek die en ga er mee aan de slag, al dan niet samen met een van onze wandelcoaches.

Podcast over werk-privébalans

Onderstaande podcast van circa 40 minuten begint met een stiltewandeling en daarna ga je aan de slag met het thema ‘werk-privébalans’. Ga wandelen op een plek met zo veel mogelijk natuur en luister deze podcast met één oortje in.

Bij de reflectie-oefeningen kan het zijn dan je niet genoeg hebt aan de beschikbare tijd. Daarom wordt er voorafgaand aan de volgende opdracht een muziekje afgespeeld. Ben je op dat moment nog niet klaar dan kan je de podcast pauzeren en weer op afspelen tikken als je zover bent.

Een rondje van circa 3 kilometer is ideaal voor de Ruimtewandeling, maar iets meer of minder is ook prima.

Beluister hieronder de podcast op Spotify of ga naar je favoriete podcastapp en zoek op ‘Ruimtewandelingen’.

Coaching

Loop je vast? Zijn de adviezen lastig voor jou door te voeren? Je bent niet de enige. Vaak zijn er (onbewuste) persoonlijke overtuigingen die verandering in de weg zitten. Schakel dan een van onze wandelcoachesOnze coaches in.

Voor iedereen in Nederland is er wel een gecertificeerde wandelcoach dichtbij. Kijk op het overzicht van coaches voor een coach bij jou in de buurt en maak vrijblijvend kennis.

Voorbeelden coachvragen

Iedereen heeft zijn eigen vraag. Samen met de coach zal je bepalen wat het coachdoel wordt. Voorbeelden van coachvragen zijn:

  • Hoe kan ik vaker ‘nee’ zeggen tegen mijn baas en collega’s?
  • Ik ben ondernemer, hoe zorg ik dat mijn leven meer is dan mijn werk?
  • Ik heb privé een heftige tijd gehad en merk dat ik mij op mijn werk lastig kan concentreren; wat kan ik daaraan doen?
  • Hoe kan ik met een 7 tevreden zijn?
  • Hoe kan ik ondanks het vele thuiswerken toch zorgen dat werk en privé meer gescheiden worden?

gecertificeerde wandelcoaches in Nederland

Hoe verder?

  1. Bedenk wat jouw coachvraag is;
  2. Selecteer een goede coach en maak kennis om te kijken of er een klik is;
  3. Kijk naar de vergoedingsmogelijkeden

Blogs en oefeningen over werk-privébalans