Zowel Levend als Dood?

Zowel Levend als Dood?

Hier op een veld met hei en bomen, staat al jaren een heel bijzondere boom. Deze boom is levend en dood. Ja, je leest het goed. Er is een levend en een dood deel. In mijn wandelcoaching wordt deze boom regelmatig uitgekozen door mijn klanten. Daardoor komen er inzichten. Vandaag neem ik jullie graag mee in één van deze verhalen.

De delen

Maaike en ik staan voor deze boom. Ze wordt in eerste instantie aangetrokken tot het dode deel van de boom. Dit staat voor haar voor zwaarte, zichzelf aanpassen om zo anderen ruimte te geven, zelf niet stralen en zichzelf verontschuldigen. Ze laat dit even op zich inwerken. Dan kijkt ze ook naar het levende deel. En dit benoemd ze als daar mag je zijn, stralen, genieten. Het dode deel van de boom kent ze goed, daar verblijft ze heel vaak. Het levende deel daar zou ze graag vaker willen zijn, het is haar wens en misschien verheerlijkt ze dit wel in haar gedachten.

Ze ziet beide delen van de boom en neemt deze zorgvuldig in zich op.

We praten nog wat verder over de delen en ook over haar wens om zich meer in het levende deel van de boom te bevinden.

Switch

Ter verdieping stel ik haar nog een keer de vraag:  “Waar staan de twee delen voor je voor?”

Het dode deel blijkt nu voor rust, ruimte en een eigen plek te staan. Het levende deel voor drukte, geschreeuw, gekrijs en vechten en aanpassen om je plek te bemachtigen. Daar zijn heel veel anderen (aapjes) waar ze mee moet concurreren voor een eigen plek. Ze is verbaasd over dit antwoord. Het gevoel bij de twee delen is nu compleet andersom als net. Ze snapt nu veel beter wat haar zo aantrekt in het dode deel. Daar is rust en plek voor haar. In het levende deel moet ze tegen alle andere aapjes ingaan om haar plek te bemachtigen, daar heeft ze helemaal geen zin in.

[tekst gaat door onder de foto]

Boom die zowel levend als dood is

Veiligheid

Geef haar de rust van het dode deel maar. Daar is ze veilig. Het beeld van de levende boom lijkt zo aantrekkelijk en in werkelijkheid staat het voor zoveel dingen die ze niet prettig vindt. In het dode deel vindt ze wel wat ze aangenaam vindt. Rust en veiligheid.

Dit is een belangrijk inzicht. Al die andere schreeuwende aapjes zorgen ervoor dat ze zich daar niet welkom en veilig voelt. Nu snapt ze wel dat het voor haar lastig is zich in dat deel van de boom te begeven.

We praten verder over wat ze hier mee kan. Dan komt ze zelf met een metafoor.

“Daar hoog boven in het levende deel, daar zie ik een oeraap. Deze oeraap komt langzaam in beweging en de andere aapjes maken de weg voor hem vrij. Als die oeraap me onder zijn hoeden neemt, dan durf ik misschien wel naar binnen. Dan is het daar misschien wel veilig voor me.”

De oeraap is beneden aangekomen en nodigt haar uit. Ze voelt zich veilig. Ze gaat met hem mee het levende deel van de boom verkennen. Zo kan ze nu veilig kijken wat daar gebeurt, wennen aan het geschreeuw en haar eigen plek bepalen.

Geheel

Ze heeft nu een beter idee waar de twee delen van deze boom voor staan. Verder kan ze ook de gehele boom zien. Deze staat voor al haar kwaliteiten en mogelijkheden. Hiermee kan ze haar beeld van de delen van de boom bijstellen. Ze kan gaan ervaren waar ze is en wat ze daar ervaart.

En wat andere aapjes leken in het levende deel van de boom, bleken haar eigen aapjes te zijn.  Wat een inzichten heeft deze sessie haar gebracht. Maaike gaat spelen met haar aapjes en met elkaar gaan ze de hele boom verkennen.

Het was een mooie sessie en de inzichten blijven hangen door de metafoor.

Wil je ook ontdekken welke metafoor er voor jou mag ontstaan en welke inzichten jij mag krijgen? Ik maak graag met jou een waardevolle wandeling vol inzichten!

Gerelateerde blogs