5 tips om stress op je werk tegen te gaan

5 tips om stress op je werk tegen te gaan

Als je teveel stress hebt of een langdurig gebrek aan tijd, werkt je brein minder goed. Je presteert slechter en je maakt minder goede beslissingen. Dit veroorzaakt dat je later nog meer problemen krijgt met tijd en nog meer stress ervaart. Hoe kan je deze neerwaartse spiraal doorbreken?

Tip 1 – Bouw buffers in

Buffers voor tijd: houd rekening met onverwachte zaken en plan vooral ook nadenk- en ontspantijd in. Voor een wandeling of om uit het raam te kijken. Dit heeft een zeer gunstig effect op je brein.

Tip 2 – Ga naar buiten en ga wandelen

Wandelen tijdens je werkdag zorgt voor meer creativiteit en minder stress. Het remt gevoelens van negativiteit, dus je voelt je beter. Efficiënt werken en productiviteit zijn ook gevolgen van wandelen. Je brein werkt optimaal. Als je dan ook nog eens geniet van de natuur, van de wind, van de vogels, dan worden positieve stoffen afgegeven en voel je je nog beter.

Tip 3 – Wat zijn jouw energiegevers en -nemers?

Check waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Bij welke taak voel je de energie uit je wegstromen? Van welke mensen loop je leeg? En waar krijg je juist energie van? Bij welke taak raak je in flow (dat je van enthousiasme helemaal opgaat in je werk)? Van welke mensen word je blij? Als je naar een werkdag kijkt, zijn de energiegevers en energienemers bij jou in balans? Bedenk vervolgens hoe je meer energiegevers en minder energienemers in je leven kan hebben.

Tip 4 – Check de signalen van je lichaam

Gedurende de dag geeft je lichaam vele signalen af om aan te geven dat het voor dit moment even genoeg is. Houd voor jezelf bijvoorbeeld eens in de gaten: wanneer gaat je schouder trekken, voel je hoofdpijn opkomen of heb je een droge mond van de dorst? En bedenk vervolgens: waar heb ik nu behoefte aan? Doe dat waar je behoefte aan hebt (even bewegen, wat drinken, ontspannen etc.).

Als je de signalen niet opmerkt, maak dan voor jezelf een schema. Op die manier pas je gezonde gewoonten in tijdens je werkdag. Bijvoorbeeld: na het ontbijt een rondje wandelen, start met werken, elk uur even rondlopen om wat te drinken te halen (trap op, trap af is ook erg goed), tijdens je lunchpauze naar buiten en na je werkdag doe je iets waardoor je goed kan ontspannen (sport, yoga, meditatie, hobby, sociale activiteiten etc).

Tip 5 – Relax

Hard werken en grote inspanning zijn niet per definitie slecht. Je hebt stress nodig om goed te kunnen presteren. Het houd je scherp. Het is superbelangrijk dat je na periodes van stress of hard werken voldoende tijd en ruimte hebt om te ontspannen. Dan laad je op en kan je de volgende stresspiek weer aan. Daarom de vijfde tip: Zoek ontspanning die bij jou past. Bijvoorbeeld meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of juist een actieve sport, wandelen of een hobby. Maak hier tijd voor vrij en zorg dat je batterij oplaadt.

Lees alles over stress verminderen op onze themapagina met achtergrondinfo en tips.

Gerelateerde blogs