Dan is het misschien slecht weer

Dan is het misschien slecht weer

“In december is het misschien slecht weer”

Dat was de reactie van een directeur waarvoor wij vitaliteitswandelingen hadden bedacht voor het personeel. Wat is precies ‘slecht weer’? En houdt dat dan in dat we niet naar buiten moeten gaan? Dat als we in de herfst en winterperiode een wandeling willen plannen, we vooraf zeggen: ‘dan is de kans op slecht weer te groot’. Laten we het maar niet doen.

Zelf ben ik nu vijf jaar wandelcoach en het valt me op hoe vaak het in Nederland prima wandelweer is. Dat had ik niet verwacht. Als je binnen zit en je kijkt naar buiten en je ziet een druilerige herfst of winterdag, denk je dat het ‘slecht weer’ is. Maar op het moment dat je naar buiten gaat en ervaart dat het heel vaak niet regent, blijkt het toch mee te vallen.

Als er wel een spetter valt of een grotere bui, kan dat ook zo verfrissend zijn. Ik zorg dat ik een waterdichte jas en schoenen heb en een waterafstotende hoed. Met die drie hulpmiddelen heb ik geen last van een buitje. Daarnaast zoek ik bij een bui een bosrijk gebied op, waardoor de bomen je vaak droog houden. En als het echt koud is, doe ik twee broeken aan en een hele lange jas, handschoenen en een muts.

Kou kan ook verfrissend zijn, heerlijk om in de kou te bewegen. We zitten veel binnen; er is kunstlicht en verwarming. We krijgen weinig frisse lucht en weinig daglicht. Om juist dan naar buiten te gaan, geeft een extra kick. Ik kom als herboren terug; met meer energie en een voldaan gevoel.

Een klant gaf vorige week nog aan hoe fantastisch ze het vindt om haar coachtraject buiten te doen. De zon hebben we niet gezien, maar we hebben wel genoten van het buiten zijn. Ze gaf aan dat ze bij haar vorige coachtraject in een ongezellig kamertje zat en de hele tijd naar een punt op de grond zat te kijken. Nu ze het wandelcoachen heeft ontdekt, merkt ze dat de natuur haar extra ontspanning geeft. We hoeven elkaar niet aan te kijken, we snuiven de natuur op en wandelen samen. Tijdens een systemische opstelling stonden we bij het water. Water draagt ook bij aan een gevoel van ontspanning en flow. Mooi om dat toe te voegen aan de coachsessie.

Ik wil je uitnodigen om juist bij dit weer naar buiten te gaan. Als je wordt uitgedaagd door de elementen, is het makkelijker om uit je hoofd te komen. Je voelt de wind door je haren gaan, een druppel op je gezicht, je merkt dat je lichaam zich inzet om je warm te houden. Kortom, je voelt je lichaam en dat is precies wat we vaak nodig hebben om ons beter te voelen. En als het zonnetje dan plots doorbreekt en je voelt de stralen op je huid, voelt dat als een cadeautje.

Ga ervoor, ga naar buiten en geniet ervan.

Gerelateerde blogs