Outplacement: Het verleden loslaten

Outplacement: Het verleden loslaten

“We zijn deze dag begonnen met een mindfulness wandeling. Dit past mooi want ik arriveer vanuit een gestreste situatie.”

Dit schrijft Joost in zijn coachdagboek. Hij komt bij me voor een outplacementtraject en omdat hij vindt dat hij te ‘hoofdig’ is kiest hij voor wandelcoaching. De totaalbeleving bevalt hem goed.

“Onze mindfulness wandeling leidt al snel tot een verhoogde awareness van mij t.a.v. mijn omgeving. De zintuigen openen zich en ik word me bewust van geluiden, geuren en temperatuur. Het maakt me bewust van de diversiteit en eigenheid van bomen. Wat tot voor kort voor mij een bos was, opent zich nu als een groep van individuen die ieder vanuit hun eigenheid, zonder dwang, onderdeel zijn van het geheel. Dat geeft mij rust, een gevoel van jezelf mogen zijn, zonder de wil mezelf of een ander te veranderen.”

Huiver om je vertrouwde werkplek te verlaten

Joost staat op het punt zijn vertrouwde werkkring te verlaten, zonder te weten wat er voor hem in het verschiet ligt. Dat is een grote stap en hij heeft er dan ook lang tegenaan gehikt. Je collega’s, vertrouwde omgeving en financiële zekerheid geef je niet zomaar op. Maar hij haalde al lang geen voldoening meer uit zijn takenpakket en uiteindelijk heeft zijn werkgever hem geholpen door de knoop door te hakken.

Als Joost bij me komt is hij nog niet zo ver dat hij enthousiast kan gaan solliciteren, zijn huiver om zijn vertrouwde werkplek te verlaten vraagt eerst om aandacht. Die aandacht geef ik hem, bij een brug in het bos.

“Een ietwat bol bruggetje op een rustige weg. De oever waarop ik mij bevind is mijn huidige wereld, die vooral uit ratio, analyse, duiding en sturing bestaat. Ik wil graag naar de andere oever. Daar wacht mijn toekomst.”

[tekst gaat door onder de foto]

Afbeelding brug

Ik nodig hem uit om de wijsheid te voelen in zijn lichaam. Waar brengen zijn voeten hem als hij zichzelf niet forceert? Waar staat hij dan? Hij merkt dat hij al voor de brug stokt, zijn lichaam wil geen stap verder. Ik vraag hem later wat de eyeopener van deze sessie was.

“Werk naar de toekomst, kom los van het verleden. Het houdt me alleen maar vast op een plek waar ik niet wil zijn, waar ik ontevreden ben over wie ik ben en wat ik doe.”

Trouw aan je eigen tempo

De volgende sessie lopen we opnieuw naar het bruggetje.

“Ik word uitgedaagd om een plekje te zoeken voor, op of na de brug, waar ik me nog steeds stevig voel. Ik merk dat ik zomaar de brug op loop, tot ruimschoots over de helft, zeer tot mijn verwondering. Ook opmerkelijk is dat de plaats waar ik stil sta heel stevig voelt. Deze plek is gewoon de juiste. Ik heb geen enkele behoefte verder vooruit te gaan maar voor mij veel belangrijker, ook geen enkele behoefte om terug te keren.”

Dit is een belangrijke overwinning van Joost op zichzelf. Een overwinning die hij heeft behaald zonder zichzelf te bruuskeren, trouw aan zichzelf, trouw aan zijn eigen tempo.

Terugslag

Maar dan komt er een terugslag, de angst slaat hem om het hart. We praten erover, terwijl we over de kronkelende paden van de Veluwezoom lopen. Heuvel op, heuvel af. Hier in het bos is geen pad te vinden dat linea recta naar een doel loopt. Het afscheidsproces van Joost voltrekt zich langs dezelfde natuurlijke, meanderende weg.

“Inmiddels zijn we aangekomen bij ‘ons’ bruggetje. Wederom verzoekt Anja me mijn plek te verkennen op de brug. Zonder veel na te denken wil ik eigenlijk naar de plek iets over de helft lopen waar ik de vorige keer mijn basis vond. Ik schrik van de onbalans die letterlijk ontstaat op die plaats. Ik verlies letterlijk mijn evenwicht, wat kortstondig als verlies voelt. Gelukkig is een goede pas achterwaarts meer dan genoeg om weer de eerder ervaren stevigheid te voelen. Het is een opluchting dat de angst om weer terug de brug af te rollen, zoals eerder, totaal niet speelt. Het bekrachtigt mij in mijn keuze die ik gemaakt heb om dit proces rondom mijn werk in gang te zetten. Ik weet nu zeker dat ik de goede kant op ga. Ondanks dat ik niet weet waaruit dat gaat bestaan. Weerstand word uitdaging, verwondering.”

Klaar voor de toekomst

Als we een volgende sessie opnieuw naar de brug gaan blijkt dat Joost werkelijk klaar is voor de toekomst, schrijft hij later in zijn coachdagboek.

“Anja stelt voor al pratend richting ‘onze’ brug te lopen. Ik bespeur in mijzelf een gevoel van nieuwsgierigheid. Hoe zal deze ontmoeting nu zijn, na alle ervaringen. Aangekomen bij de brug voel ik dat ik de uitdaging graag aan wil gaan. Ik voel op voorhand geen enkele weerstand, sterker zelfs, een behoefte om het aan te gaan. De eerste paar passen zijn even spannend, maar niet terughoudend. Even over de helft voel ik zelfs een versnelling, een drang de brug geheel over te steken. En het voelt goed. Ik wil niet meer terug, ik ben er klaar mee. Mijn levensgeluk ligt niet meer aan die andere kant en hetgeen me vast hield is weg.”

Joost is over de brug! En er is meer.

“Eenmaal hier staande gaan mijn aandacht vooral uit naar voren. Mijn blik dwaalt over het hekje dat ik al eerder had opgemerkt, maar veel opvallender is dat er zich nu diverse wegen of opties presenteren in de vorm van diverse paden die ik voorheen niet had waargenomen. Kansen die ik wellicht tot op heden niet had gezien?”

De week erna is het zover; zijn dienstverband loopt af en Joost neemt afscheid van zijn collega’s. Hier had hij erg tegenop gezien, maar hij is er nu klaar voor.

“Het gevoel dat het goed is blijft mij bij in de dagen die daarop volgen. Geen behoefte om te rouwen, maar een berusting dat dit de goede weg is. Ik voel een drang, een nieuwsgierigheid op wat dit pad mij in de toekomst gaat brengen.”

Joost en ik zullen dit bruggetje nooit vergeten. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de eerste fase van zijn outplacementtraject.

Hoe het verder ging met Joost? Hij durfde het aan om een eigen onderneming te starten, zijn ruime en loyale netwerk te benutten en had binnen 3 maanden zijn eerste grote opdracht als onderwijsadviseur. Nu, ruim 3 jaar later, heeft hij meerdere projecten opgepakt en is hij in dienst getreden bij een van zijn opdrachtgevers. Mede dankzij de brug was hij klaar voor het grote avontuur.

Wil jij ondersteuning bij het vinden van een andere baan? Een wandelcoach kan je helpen. Bijvoorbeeld in Alkmaar, Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Gerelateerde blogs