Vertrouw jij op jezelf of op anderen?

Vertrouw jij op jezelf of op anderen?

Toen ik op de middelbare school zat werd ik gepest. Gelukkig weinig fysiek, maar vooral met woorden en door uitsluiting.

Thuis voelde ik geen ruimte om het er over te hebben en werden mijn signalen door onvermogen genegeerd.

Zo leerde ik op mijzelf te vertrouwen.

Dat heeft mij veel gebracht. Positief. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik ook de nadelen ervaarde.

Als het echt spannend wordt, vind ik het lastig anderen te vertrouwen en de verantwoordelijkheid te delen.

Terwijl ik weet dat dat veel beter is.

Ik ben net terug van vakantie en de laatste twee dagen liep ik met mijn zoon van tien een stukje van de GR5, die van Nederland naar Zuid-Frankrijk loopt. We waren op ruim 1000 meter hoogte in de Jura.

Daar zagen we dit.

Van een verre afstand leek het één boom met een dikke stam, maar dichterbij zie je dat het heel veel bomen bij elkaar zijn.

Het bladerdek is één geheel. Ze hebben elkaar nodig om te (over)leven. Ze delen de verantwoordelijkheid en vertrouwen op elkaar.

Zo wil ik zijn.

In onze coachpraktijk zien we vooral mensen die te weinig op zichzelf vertrouwen. Mensen die zich schikken naar anderen en hun eigen gevoel buiten sluiten. Dat eigen gevoel delen ze niet. Op een gegeven moment lopen ze daarmee vast in hun werk omdat het ontzettend veel energie kost om je eigen gevoel te negeren.

Maar er zijn ook veel mensen die te veel op zichzelf vertrouwen. Ook zij delen vaak te weinig met anderen. Ze willen alles zelf oplossen. Ze zijn zelfstandig en zijn daar (vaak) ver mee gekomen. En omdat zo zelfstandig zijn willen ze het ook zelf oplossen als ze vastlopen in hun werk of thuis. Wel logisch dat ze dan niet zo snel een coach in de arm nemen. Maar niet verstandig. Ook niet voor hun gevoel.

Hoewel beide type mensen een heel ander vertrekpunt hebben als ze zijn vastgelopen, is hun doel hetzelfde. Zorgen dat het vertrouwen in jezelf én de ander in de juiste balans komt. Dan maak je uiteindelijk (onbewust) de juiste keuzes op basis van je eigen gevoel.

Ben jij ook iemand die meer op anderen wil vertrouwen of juist meer op jezelf?

Gerelateerde blogs