4 tips voor een betere ademhaling

4 tips voor een betere ademhaling

Het is zo vanzelfsprekend, het gaat vanzelf en we doen het al ons hele leven. Toch wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan onze ademhaling.
Inmiddels weten we dat het beter is om naar de buik te ademen, in plaats van oppervlakkig, hoog in de borst. Je maakt optimaler gebruik van je longen omdat die zich meer kunnen vullen. Ons is geleerd dat je even diep moet inademen als je paniek hebt. We weten dat de adem je kan ontspannen. Maar wist je ook dat de kracht van adem eigenlijk niet in het inademen zit? Uit onderzoek (James Nestor: Het nieuwe ademen) blijkt dat vooral het uitademen erg belangrijk is.

Tip 1: Verleng je uitademing voor extra lucht

We hebben vaak het idee dat we meer lucht nodig hebben, waardoor we extra hard gaan inademen: zuurstof erin! Echter, door te focussen op je uitademing en die te verlengen, kan je lichaam daarna het zuurstof beter opnemen. Je uitademing is dus minstens zo belangrijk als je inademing.
Probeer maar eens langer uit te ademen en net zo lang uit te ademen totdat je echt leeg bent. Meestal ademen we namelijk te snel weer in, onze longen zijn dan nog deels vol. De afvalstoffen zijn je lichaam nog niet uit en het zuurstof dat erbij komt, wordt minder goed opgenomen.

Tip 2: Breng je aantal ademhalingen terug naar maximaal acht per minuut.

Hoe vaak adem jij? Wanneer je gestrest bent, is diep inademen niet perse de oplossing. De meeste mensen ademen te veel. Door veel en kort te ademen, wordt er cortisol aangemaakt waardoor de stress juist in stand blijft. Doe maar eens een testje bij jezelf. Hou een minuut bij hoeveel keer je uitademt. Volgens Amerikaanse onderzoekers is het ideale aantal 5,5 keer ademen per minuut. Zit het bij jou tussen de zes en acht keer? Dan is het ook prima. Zit je daarboven? Dan kan je het nogmaals doen terwijl je een tuitje van je lippen maakt. Je uitademing wordt hierdoor langer.

Tip 3: Adem door je neus

Een ander belangrijk ademfeitje is dat door je neus ademhalen veel gezonder is dan door je mond. Probeer dus altijd, ook tijdens het sporten en ’s nachts, zoveel mogelijk door je neus te ademen. Het komt je gehele gezondheid ten goede. Door je mond uitademen kan je af en toe doen; het kan prettig zijn als je iets los wilt laten. Adem daarna door je neus weer in.

Tip 4: Adem frisse lucht in

Buiten in de natuur ‘smaakt’ de lucht het lekkerst. Planten en bomen zuiveren de lucht, dus de laatste tip is: als je aan het wandelen bent, vergeet dan vooral niet om de frisse lucht diep op te snuiven door je neus en vervolgens weer helemaal uit je te laten stromen. Bij het inademen bolt je buik op en voel je de zuurstof door je hele lijf stromen. Als je in de natuur een ademhalingsoefening doet, heb je de voordelen van het ademen en de voordelen van het buiten zijn. Ervaar maar eens wat dat voor je lichaam en mind doet.

Veel ademplezier!

Ben jij op zoek naar meer ontspanning in je leven en heb je het idee dat je meer nodig hebt dan een goede ademhaling? Neem dan vrijblijvend contact op met een wandelcoach bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld in Almere, Amersfoort, Apeldoorn en Den Bosch.

Gerelateerde blogs