Je waarden als innerlijk kompas

Je waarden als innerlijk kompas

Op de landelijke dag van ons collectief Wandelcoaches.nl gaan we altijd lekker naar buiten. Zo hebben we afgelopen november in de natuur ontdekt wat voor ons belangrijke waarden zijn en wat ons bindt. Het zal je vast niet verbazen dat liefde voor de natuur, met elkaar verbinden en groei en ontwikkeling onze gezamenlijke waarden bleken.

Ook in onze coachtrajecten hebben waarden een belangrijke rol. Weten wat je belangrijk vindt geeft je namelijk richting en voldoening. Als je waarden in de verdrukking komen, dan levert dat vaak stress op. Wil jij (weer) ontdekken wat jij belangrijk vindt in je leven? De belevingsoefening in de natuur verderop in deze blog – geïnspireerd op de Wandelinspiratiekaarten-set ‘Natuur werkt!’ van Tini van de Wetering – helpt je op weg.

Waarden als kompas

Waarden komen van binnenuit. Ze zijn niet goed of slecht en waarden zijn niet tastbaar. Bij waarden gaat het om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven, waar het voor jou om draait. Ze vormen de basis voor de dingen die je met veel plezier en voldoening doet; ze geven betekenis en houvast.

“Waarden zijn drijfveren die onze keuzes en beslissingen bepalen.

Waarden helpen je dieperliggende motivaties helder te maken.” (*)

Waarden zijn net een kompas: ze geven je richting en houden je op koers. Je gebruikt ze om te bepalen welke richting je op wilt met je leven.

Uit koers geraakt

Soms ben je even uit koers geraakt. Je voelt geen voldoening meer. Vaak ontstaat dan stress omdat je niet (meer) leeft volgens je waarden. Voldoening zit namelijk niet zozeer in de materiële zaken die je bezit of dingen die je doet, maar veel meer in hoe je wilt zijn. Wat je bezit of wat je doet, is altijd aan verandering onderhevig. Wat echt voldoening geeft niet. Vaak ben je daar helemaal niet bewust mee bezig. Als je leeft naar je waarden en ze respecteert, geeft dat meestal echt voldoening. Je voelt van binnenuit dat het goed zit. Verwaarloos je je waarden dan geeft dat minder harmonie en energie. Dus als je stress ervaart is het juist belangrijk om stil te staan bij je waarden en om er verbinding mee te maken. Want juist je waarden zijn de drijvende kracht achter verandering.

Ontdek je eigen waarden

Je krijgt inzicht in jouw waarden door je eens af te vragen wat echt belangrijk voor je is. Antwoorden op de volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

 • Wat is echt belangrijk voor je?
 • Waarvan krijg je energie?
 • Wat wil jij uit het leven halen?
 • Wat is voor jou een leven dat voldoening geeft?
 • Wie bewonder je en waarom?
 • Wat vind je echt vreselijk?

Stilstaan bij je waarden

Wil jij ook eens bewust stil staan en contact maken met de dingen die echt belangrijk voor je zijn? Ontdek dan jouw waarden op een ontspannen manier en doe deze oefening tijdens een wandeling in de natuur.

 • Geniet van het wandelen, ervaar de natuur om je heen: hoor, voel kijk en ruik wat er is. Zoek een mooie plek op in de natuur waar het fijn voelt. Blijf staan of ga zitten – als het weer daartoe uitnodigt – en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je ademhaling en adem een paar keer diep in en uit.
 • Stel jezelf dan de volgende vraag: wat zijn jouw fijne ervaringen? Kun je je een moment herinneren waarop je je heel prettig voelde? Het hoeft niet het belangrijkste of mooiste moment uit je leven te zijn en het mag iets onbelangrijks zijn, als het maar een fijn moment was.
 • Kun je even bij dit gevoel blijven, door gewoon weer te ervaren hoe dat toen was? Dompel jezelf onder in dat moment. Probeer weer te ervaren wat je toen zag en voelde. Laat je overspoelen door het prettige gevoel van dat moment. Blijf hier even bij.
 • Laat dan het beeld langzaam weer los en kom met je aandacht weer terug naar de plek waar je bent.
 • Welke waarde zie jij weerspiegeld in deze fijne ervaring?
 • Wat betekent deze waarde voor jou?
 • Hoe vul je deze waarde nu concreet in?
 • Hoe zou deze waarde (meer) aanwezig kunnen zijn in jouw leven?
 • Zie je iets van waarde in je omgeving?

Neem het als herinnering mee of maak er een foto van.

Wil je graag ondersteuning van een coach bij je zoektocht naar je waardes? Neem dan vrijblijvend contact op met een wandelcoach bij jou in de buurt. Wij bieden coaching voor bedrijven en particulieren. Bijvoorbeeld in Almere, Amersfoort, Apeldoorn en Den Bosch.

(*) Vrij naar ‘Een fijn moment’ uit Time to Act -Gijs Jansen en Tim Batink

Gerelateerde blogs