Hele brein houding – Als de emoties te veel worden

Hele brein houding – Als de emoties te veel worden

Wij mensen krijgen in ons leven te maken met pijnlijke herinneringen, beurse plekken en een ingekerfd hart. Het is menseigen om deze onprettige sensaties zoveel mogelijk te vermijden. We willen het liever niet voelen. Als iets pijn doet, bedekken we het door er niet aan te denken, stug door te gaan en allerlei andere ‘belangrijke’ gedachtes aandacht te geven. We moeten sterk zijn.

Petra vond het een eng idee om naar haar oude pijn te gaan. “Wordt het dan niet erger? Wat als de sluizen opengaan en ik niet kan stoppen met huilen?” Ze voelde de angst voor de pijn en ze was bang dat ze in een zwart gat zou vallen als ze de pijn en het verdriet uit haar verleden echt zou gaan doorvoelen.

Het antwoord op haar vragen: een emotie duurt maximaal 90 seconden. Je kunt deze pijn anderhalve minuut voelen, daarna ebt het weg. Je hoeft niet bang te zijn dat de pijn of de onrust of het verdriet groter wordt, je zult merken dat het minder wordt.

Hele brein houding: Hoe werkt het?

Ga zitten met je enkels over elkaar gekruist. Kruis je ene pols over de andere en strengel je vingers ineen. Je kunt deze houding trouwens ook staand of liggend doen. Zolang je enkels en je polsen gekruist zijn en je vingers ineengestrengeld zijn. Deze houding heet ‘de hele brein houding’.
Adem rustig door en denk aan die pijn, dat vervelende moment of dat verdriet. Voel het in je lichaam. Laat het toe. Adem rustig door en voel op welke plek in je lichaam je de pijn het meest voelt. Bijvoorbeeld in je buik, je borst of in je hoofd. Waar voel je het? Adem rustig door en ga met je aandacht naar die plek in je lichaam. Adem een paar keer met je aandacht naar die plek.

Wat voel je in dat gebied gebeuren? Wat gebeurt er nu met je emotie?

We waren in het bos en we zagen geen bankje, dus Petra deed de houding staand. Ze liet de emoties toe, voelde ze en merkte dat het drukkende gevoel wat ze daarvoor in haar borstgebied voelde, wegging. Ze voelde de onrust uit haar hoofd wegtrekken en ervaarde meer rust en stevigheid. “Wauw”, zei ze, “ik had het niet verwacht, maar dat werkt echt goed.”

Ervaar zelf wat er gebeurt en ontdek dat ook jouw emotie binnen 90 seconden weg gaat. Deze houding kan je in allerlei situaties toepassen. Voel je je gestrest of boos? Ga even zo zitten en merk wat er gebeurt. Voel je je verdrietig en wil je niet gaan huilen? Grote kans dat het verdriet steeds terug blijft komen en dat het steeds groter wordt. Als je in de hele brein houding het verdriet laat komen, ga je waarschijnlijk huilen. Weet dat het oké is en dat het maximaal 90 seconden duurt. Dat kan jij prima aan, net als Petra. Zij past de houding nu regelmatig toe, omdat het zo fijn en snel werkt.

Heb jij het idee dat oude pijn in de weg zit in jou dagelijkse leven? Onze wandelcoaches helpen je graag. Bijvoorbeeld in AmsterdamApeldoornEindhoven en Enschede.

Gerelateerde blogs