Wat wil jij loslaten?

Wat wil jij loslaten?

Herfst. De dagen worden weer korter. ’s Ochtends is het langer donker; de wekker laat je weer weten dat het tijd is om op te staan. De avond valt alweer verrassend vroeg. ’t Is weer voorbij, die mooie zomer.

‘s Ochtends kan het koel en mistig zijn; mist die in de loop van de ochtend  oplost. Overdag kan het nog heel aangenaam zijn, zeker als de zon erbij komt, maar ‘s nachts koelt het alweer lekker af.

Als je met je ogen dicht buiten gaat staan en de geur opsnuift ruik je het ook. Onmiskenbaar: De herfst is in aantocht.

Op 21 september begint de meteorologische herfst. Het seizoen waarin de natuur tot rust komt, loslaat. Dat zie je terug in de natuur: blad verkleurt en valt af. Vruchten en bessen die niet al zijn geoogst vallen af.  Het is tijd voor het rapen van (tamme) kastanjes. Zaden vallen af en zoeken een plek in de grond of worden als wintervoorraad verzameld door dieren.

In de herfst is het fijn om naar buiten te gaan en de tekenen van de herfst te zien in het bos. Ook is het een mooi en natuurlijk moment om eens te kijken wat jij nog vasthoudt. Ballast die je ook zou kunnen achterlaten. Tijd om je bagage eens na te gaan en te kijken wat je nog meeneemt en wat je prima kunt missen.

In de natuur kan er pas weer iets nieuws groeien als het oude losgelaten is. Wij maken ook deel uit van de natuur. Dus ook voor ons geldt: het “oude” loslaten geeft weer ruimte.

Oefening om los te lasten

Een eenvoudige oefening voor de herfst:

  • Ga (in je eentje) naar buiten. Bos mag, maar hoeft niet, in je buurt mag ook. Overal is wel een stukje groen te vinden waar je even alleen naar buiten kunt.
  • Wandel even in stilte, scan je lijf van je voeten tot je kruin, voel hoe het nu met je gaat. Adem, ruik de geuren, hoor geluiden en zie de kleuren om je heen.
  • Bedenk iets waar je van af wilt:  Is er een gedachte of een gevoel?
  • Zoek een symbool voor iets dat je wel los zou willen laten, iets dat nu misschien wel voelt als een soort “steentje” in je schoen. Zoek iets dat je gevoel symboliseert.
  • Pak het beet als dat kan; misschien is het een boom, misschien een steentje, een blad? Bekijk het goed. Onderzoek het. Hoe voelt het in of aan je hand? Is het zwaar of licht? Koud of warm? Glad of ruw? Hoe lijkt het op dat wat je los wilt laten?
  • Wat is je neiging, wat wil je doen met dit symbool waar je oog op viel?
  • Doe ermee wat je wilt, op jouw manier. Hier en nu. Bijvoorbeeld: gooi het weg, zoek er een mooie plek voor, neem het mee, begraaf het of stamp er op, en gebruik de woorden bij die nu bij je opkomen. Maak er een klein ritueel van. (Neem eventueel een foto van je symbool voor je er al dan niet afstand van doet.)

Ik wens je een fijne herfst!

Wil je hulp van een professional bij het loslaten? Er is altijd een gecertificeerde wandelcoach bij jou in de buurt, bijvoorbeeld in Alkmaar, Den Haag, Rotterdam, Enschede of Apeldoorn.

Gerelateerde blogs