Ode aan het Rondje Zintuigen

Ode aan het Rondje Zintuigen

Al een tijdje loop ik rond met het idee een werkboek te maken met eenvoudige ‘’do it yourself’’ oefeningen, die je helpen om los te komen uit je vaste denkpatronen. Als ik dan zo eens mijn gedachten laat gaan over alle oefeningen en werkvormen die ik de afgelopen 20 jaar in mijn trainings- en coachingspraktijk heb uitgeprobeerd en toegepast zijn er velen gekomen en gegaan. En er zijn wat ‘’blijvertjes’’. Het Rondje Zintuigen behoort tot die laatste categorie. Een oefening die altijd van pas komt en voor meerdere doeleinden inzetbaar is. Alleen of met een groepje. Als hulpmiddel om in de vertraging te komen en het bewustzijn te vergroten. En ook bijzonder geschikt als denktechniek. Bijvoorbeeld om contact te maken met de huidige of juist de gewenste situatie om deze te verkennen en doorvoelen. Of om snel op nieuwe ideeën te komen. Hoe dan? Zo bijvoorbeeld:

Ont-spanning

Tijdens mijn coachingswandelingen nodig ik mijn coachee uit om wat meer in het moment te zijn: we vertragen de pas en gaan met onze aandacht naar de adem. Aansluitend is het dan het Rondje Zintuigen, zoals ik dat noem. Het voelen van je voeten, het contact met de aarde, je jas op je huid, het briesje langs je wangen … We staan een moment stil om waar te nemen via ons gehoor …. een vliegtuig dat overkomt, maar ook het getjilp van jonge vogeltjes of spelende kinderen verderop. We bukken, omvatten met onze handen wat blad of aarde en verrassen ons reuk – en smaakorgaan met wat we opsnuiven en proeven als ons neus of mond naar onze handen beweegt. Als laatste geven we onze ogen de kost en ik nodig mijn coachee uit ook eens omhoog of naar beneden te kijken: de kleuren, de vormen en details …

Voor de meeste mensen is dit een heilzame exercitie: het contact herstellen met je omgeving, de waarneming die zich verscherpt en versoepelt en in lijn daarmee het gevoel van dankbaarheid voor wat er allemaal aanwezig is, direct om ons heen, in de natuur. Een diepe gaap of zucht van de persoon naast mij, is het hoorbare signaal dat de ont-spanning is ingezet. Met zachte blik en in gepast tempo vervolgen we onze weg.

Kracht van verbeelding

Laatst gebruikte ik het Rondje Zintuigen weer op een heel andere manier: om de verbeeldingskracht te stimuleren bij een jonge, werkende moeder die ik coach. Ze wil in haar drukke bestaan meer tijd voor zichzelf creëren. Het is een prachtige dag. We lopen door de duinen en strijken neer in een duinpan, uitzicht op zee. Ze staart in de verte. Ik vraag haar mij te omschrijven wat ze voor zich ziet als ze wat vaker zo’n moment voor zichzelf zou hebben. Waar ze is, wat ze voelt, hoort, ruikt, proeft …. Ze knijpt haar ogen samen en kan het mij allemaal haarfijn, tot in de kleinste details vertellen. Het is nu zo tastbaar, realistisch en voorstelbaar, dat het ons allebei ontroert. Op de terugweg maken we een eerste aanzet voor een actieplan.

Natuur als inspiratiebron

Kort daarop was ik met een groep jonge ambtenaren voor een teambuilding in het bos. Centraal staat die dag de ontwikkeling van hun persoonlijke creativiteit en het gebruik van de natuur als inspiratiebron. Een van de oefeningen is het bedenken van ideeën bij de vraag: Hoe verleiden we de inwoners van wijk X om vaker hun huis uit te komen en de natuur in te gaan? Dit keer gebruik ik het Rondje Zintuigen als idee-techniek om in het hier en nu tot nieuwe, concrete ideeën te komen. We werken in groepjes van 3. Een iemand stelt de vragen (‘’stel je bent die inwoner, wat hoor je als je hier bent, wat zie je, wat voel je, etc’’), de andere twee wisselen ideeën uit. Binnen een half uur hebben we 4 concrete belevingsconcepten. ‘’Waanzinnig!’’ is het commentaar van de deelnemers, ‘’Hoera voor de zintuigen!”. En ja, zo is het maar net. Rondje Zintuigen staat definitief in mijn persoonlijke Top 10.

Gerelateerde blogs