Van zelfkritiek naar zelfcompassie

Van zelfkritiek naar zelfcompassie

Het is vandaag Nationale Complimentendag. De hele dag is daar aandacht voor. De media doen gretig mee, zowel in berichten als in reclame. Gek eigenlijk, dat het nodig is om daar een speciale dag voor in het leven te roepen. Want iedereen weet dat je meer opknapt van een compliment krijgen dan van een snauw of een sneer. ‘Wat zie je er moe uit’, ‘Jij kan dat echt niet hè’ en ‘Wat je nu gedaan hebt lijkt nergens naar’ dragen niet bij aan meer (werk) plezier. ‘Wat heb je een leuke broek aan’, ‘De opbouw van het stuk is in de basis goed’ of ‘Ik krijg altijd energie van jou’ scoren een stuk beter.

Kritiek

En toch. We weten dat complimenten geven beter werkt dan ongezouten kritiek. Even een zijstapje: ik heb het hier niet over opbouwende kritiek, want dat vind ik ook een compliment. Iemand geeft genoeg om jou om je de kans te geven jezelf te verbeteren. Dat is in mijn ogen ook waardering. En in roerige tijden is een blijk van waardering broodnodig. Het leidt tot meer onderling begrip. De praktijk is vaak anders. Let vandaag eens op hoe vaak je iemand een compliment geeft, en hoe vaak kritiek. En als je een conflict hebt met iemand, probeer dan (in ieder geval voor jezelf) één ding te benoemen waarin die persoon in jouw ogen wel goed is. Ik had dat zelf laatst met een werkgever van een coachee. Die stelde zich negatief op, en ik merkte dat ik daar in mee gezogen werd. Ik begon van alles te vinden van die werkgever. Totdat ik één positief kenmerk van de houding er uit lichtte. Plots werd die persoon in mijn beleving een stuk aangenamer.

Snoeihard voor zichzelf

Ik coach vaak mensen die vooral kritiek hebben op zichzelf. Die moeiteloos de mooiste dingen in anderen kunnen zien en hardop benoemen – en niet in zichzelf. Zo ging het ook met Elke, die een nieuwe baan zocht. Zij was echt snoeihard voor zichzelf. Iedere keer als iemand een talent van haar benoemde of ze een eerste stap deed richting solliciteren serveerde ze zichzelf meteen af. Wat is het dan fijn als je de natuur hebt als hulpmiddel!

Met Elke heb ik een van de wandelingen in haar coachtraject gewijd aan zelfcompassie. Eerst heeft ze al haar zintuigen een voor een ‘aan’ gezet. Zo kon ze ontspannen en de verbinding voelen met de natuur om haar heen. Vervolgens ging ze op zoek naar een boom in de natuur die haar aansprak. Elke koos een grote eik uit. Die eik stond er al heel lang, was wat grillig van vorm en had duidelijk al heel wat stormen doorstaan. Elke vond hem prachtig. Ze heeft hem op mijn verzoek uitgebreid beschreven, inclusief alle perfecte en minder perfecte onderdelen. Ze ging er helemaal in op. We gingen door op de imperfecties: maken die de boom minder mooi of bijzonder, of juist mooier?

Groot compliment

Toen kwam het spiegelmoment. Elke, kijk eens naar jezelf zoals je net naar deze prachtige eik keek. Waar zitten jouw (im)perfecties? Maken die jou minder waard? Het kwartje viel. Elke snapte wat ik met de oefening wilde bereiken. Ze gaf zichzelf een groot compliment. En maakte ruimte in haar hoofd voor een nieuwe uitdaging. Met dank aan die oude eik.

Wat zeg jij tegen jezelf? Geef jezelf gerust een compliment, dat vind jij heel fijn!

Ben jij ook iemand die aardiger is tegen anderen dan tegen jezelf en wil je daar wat aan doen? Onze coaches gaan graag met je op stap, bijvoorbeeld in Haarlem, Utrecht, Breda en Tilburg.

Gerelateerde blogs