Voor jezelf zorgen

Voor jezelf zorgen

Sylvia is een vrouw die heel zorgzaam is voor anderen, zowel in haar werk als thuis. Ze heeft een partner met ADHD. Sylvia heeft zich aangeleerd om veel dingen van haar man te onthouden, om te voorkomen dat hij het niet vergeet. Hierdoor is het heel druk in haar hoofd. Ze zegt dat ze zichzelf is kwijtgeraakt en moet dan huilen. Dit raakt haar. Ze wil zich graag minder aanpassen aan haar partner met ADHD. Ze wil beter voor zichzelf gaan zorgen, de controle wat meer loslaten en meer achterover gaan leunen.

We doen de oefening ‘De bomenschaalvraag’. Sylvia kiest 2 bomen uit die ongeveer 10 meter uit elkaar staan en die haar aanspreken. Ze kiest 1 kleine, smalle boom, die staat voor het cijfer 0. Hier zijn alle dingen die gewenst zijn afwezig; Sylvia past zich steeds aan haar partner aan. Ze kiest ook een stevige, grote boom. Die staat voor het cijfer 10. Dit is haar gewenste situatie waarbij ze goed voor zichzelf zorgt en zich minder aanpast aan haar vriend.

Ik vraag haar welk cijfer ze haar huidige situatie geeft? Ze geeft zichzelf het cijfer 4. Hoe is het haar gelukt om al op een 4 te staan? Ze zegt door de stap te nemen om hulp te vragen. Verder heeft ze steun van een collega op het werk die in een soortgelijke situatie zit. Welke kwaliteiten bezit je dat je al op een 4 bent? Sylvia geeft aan dat ze inzicht in zichzelf heeft. Dat ze merkt dat ze zich te veel aanpast aan haar vriend en dat wil ze niet meer.

Als ze een stap naar het cijfer 5 maakt, wat is daar anders? Sylvia vertelt dat ze dan wat lichter kan leven en allerlei gedachten kan loslaten. Ze geeft als voorbeeld dat als ze met een vriendin weg is, dat ze dan nog denkt ‘heeft hij wel de sleutels bij zich?’ Deze gedachte wil ze meer gaan loslaten. Welke eerste kleine stap zou je kunnen zetten om op de 5 te komen? Door te gaan oefenen om deze gedachte in haar hoofd meer los te gaan laten.

We lopen naar de stevige, grote boom met het cijfer 10. Hoe is het leven op een 10? Ze vertelt dat het leven dan ontspannen is, ze rust ervaart, zorgeloos is en zich lichter voelt. Ze doet leuke activiteiten en laat dingen los. Wat zou je al mee kunnen nemen van de 10 naar het huidige leven? Sylvia vertelt meer rust krijgen, door vaker te gaan wandelen. Hier gaat ze mee aan de slag.

Wandelcoaching is een prachtig vak, om te mogen doen. Dit is waar mijn passie voor wandelen, natuur en coachen samenkomt. Ik ervaar dat coachees in de natuur tot rust komen en eindelijk eens ‘stilstaan’ bij zichzelf wat zij graag zouden willen. Tijdens een coachtraject in de natuur ga je stap voor stap toewerken naar de gewenste situatie. Bovenstaande bomenschaalvraag is daar een bruikbare oefening voor.

Wil jij ook stilstaan bij jezelf en wat je zou willen? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek met een van onze coaches.

Gerelateerde blogs