Dag van de arbeid

Dag van de arbeid

Vandaag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. In bijna alle Europese landen is dit een officiële feestdag, maar in Nederland wordt deze feestdag vrijwel niet gevierd.  De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden en voor de achturige werkdag. Een werkdag bestaat nu voor de meeste mensen uit acht uur werk per dag. Vroeger was dit niet zo. In de 19e eeuw moesten veel mensen vaak tussen de 10 en 16 uur werken per dag. Niet vijf dagen per week zoals nu, maar zes. Veel arbeiders wilden een werkdag van acht uur en gingen daarom samen demonstreren. Op 1 mei 1890 gingen vakbonden en politieke partijen samen demonstreren voor de achturige werkdag en betere omstandigheden voor arbeiders. Dit werd een soort traditie die in veel landen ieder jaar op 1 mei terugkwam. Nu zijn er op de Dag van de Arbeid op sommige plekken nog demonstraties en is het bijvoorbeeld in België en Duitsland een vrije dag.

Arbeidsomstandigheden

Tijdens wandelcoachsessies komen ook regelmatig de arbeidsomstandigheden aan de orde. Zoals het werken in een kantoortuin, wat de een als prettig ervaart en voor de ander niet te doen is, omdat deze hiervan overprikkeld raakt. Of de cultuur binnen een organisatie, de ervaren werkdruk, het aantal overuren dat iemand maakt etc.

Jan geeft aan dat hij wel 10 uur per dag werkt en dat het niet goed gaat met hem. Sinds een aantal weken slaapt hij slecht, hij piekert veel, is heel moe en snel geïrriteerd. Hij merkt dat hij te veel ballen in de lucht probeert te houden. Jan vindt dat hij te veel taken heeft op het werk. Hij stuurt ook 15 vrijwilligers aan die met allerlei vragen bij hem komen, vaak komen ook nog collega’s bij hem met vragen en dat alles breekt hem op.

Ziektewet

Ik vraag hem wat gebeurt er als er niets verandert? Hij denkt na en antwoordt “dan kom ik in de ziektewet. Dat wil ik liever voorkomen.”

“Wat heb je nodig om dit te voorkomen”, vraag ik. Het is even stil, je hoort de vogels fluiten. Dan zegt Jan: “ik wil een gesprek met mijn leidinggevende. Ik heb er te veel last van en wil zo niet verder door gaan.”

“Wat zou het je opleveren als je het gesprek met je leidinggevende aangaat over taken?” Hij zegt dat hij enerzijds bang is voor de gevolgen, dat andere collega’s dan te veel taken krijgen en ook overbelast raken. Jan voelt zich erg verantwoordelijk voor zijn collega’s. Anderzijds beseft hij dat als hij minder taken heeft, hem dat uiteindelijk meer ruimte en energie geeft.

Werkplezier

We hebben vervolgens de lente-oefening gedaan. Voor Jan was de berkenboom die gedeeltelijk een groene gloed had, de boom die hem aan de lente deed denken. “Wat wil je dat er in je leven tot bloei gaat komen?” Hij zegt ‘vreugde’, hij wil graag de komende jaren zijn werk met meer plezier kunnen doen. Hij zou graag willen dat zijn kwaliteiten meer worden gezien en dat hij daar dan ook erkenning voor krijgt. Dan zou hij weer blij en tevreden zijn en ook meer energie hebben. Wat zou hem dat opleveren? Dan zou hij weer plezier in zijn werk ervaren.

Tijdens de wandelcoaching maakt Jan letterlijk en figuurlijk stappen richting zijn gewenste situatie.

Heb je ook behoefte om stappen in je leven te maken? Kijk dan op ons overzicht voor een wandelcoach in jouw regio.

Gerelateerde blogs