Dag van de Zorg: denk aan je werk-privébalans

Dag van de Zorg: denk aan je werk-privébalans

De Dag van de Verpleging wordt sinds 1974 elk jaar op 12 mei gehouden. De datum verwijst naar de geboortedag van Florence Nightingale, die algemeen wordt beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. Vanaf 2013 wordt in Nederland deze dag naast ‘Dag van de Verpleging’ ook wel de ‘Dag van de Zorg’ genoemd.

Zelf werk ik inmiddels 20 jaar als verpleegkundige en weet dus wat een mooi en veelzijdig vak het is.

Werkgeluk

Een aantal weken geleden was ik bij een symposium over werkgeluk. Sowieso een verademing om weer naar een live symposium toe te kunnen en ik genoot van de positieve sfeer die er hing. Tommie Niessen verzorgde 1 van de workshops. Tommie is verpleegkundige en zet zich in voor de verbetering van het imago van de zorg. Hij schetst een positief en realistisch beeld en dat slaat aan. Wat mij aansprak was het formulier Melding Geluksmoment Medewerker dat hij ontwikkeld heeft voor het melden van een geluksmoment. Dit heb ik meteen mee terug genomen naar de werkvloer en gedeeld met mijn collega’s.

Hoe is het met jouw werkgeluk gesteld? Heb jij genoeg geluksmomenten?

Werk-privébalans

Op de Dag van de Zorg staan zorgmedewerkers extra in het zonnetje. Ze doen goed voor anderen, maar dat kan alleen als ze goed voor zichzelf zorgen. Om langdurig van je werk te kunnen genieten is een goede werk-privébalans een voorwaarde. Mensen die een goede balans tussen werk en privé hebben, voelen zich over het algemeen gezonder, ervaren meer voldoening in het werk en meer betrokkenheid bij het werk en presteren dientengevolge beter. Hoe zit het met jouw werk-privébalans?

Om voor jezelf te bepalen in hoeverre je werk je privéleven te veel in de weg zit, kan je antwoord geven op de volgende vragen:

  • Heb je vaste werktijden?
  • Hoe vaak doe je iets voor je werk buiten werktijd?
  • Hoe vaak denk je aan je werk als je niet aan het werk bent?
  • Check je je werkmail in het weekend en de vakantie?
  • Zeg je vanwege je werk wel eens een privé-afspraak af?
  • Hoe vaak wordt je humeur thuis negatief beïnvloed door hoe het op je werk gaat?

Heb je veel vragen met ‘ja’ of ‘vaak’ beantwoord, dan zijn de volgende tips relevant:

  • Structureer je werk
  • Geef je grenzen aan
  • Accepteer imperfectie
  • Prioriteer
  • Stop met overwerken

Voor alle zorgmedewerkers: ik zet jullie vandaag graag extra in het zonnetje! En keep up the good work!

Wil je meer geluksmomenten door het verbeteren van je werk-privébalans, bekijk dan onze pagina met achtergrondinformatie en tips over je werk-privébalans. Wil je daar meer ondersteuning bij, zoek dan een wandelcoach bij jou in de buurt, we zitten door het hele land, bijvoorbeeld in Amsterdam, Breda, Haarlem, Den Bosch en Groningen.

Gerelateerde blogs