Fiets naar je werkdag
Fiets naar je werkdag
19 mei is het Fiets naar je werkdag. Huh? Jullie zijn toch van het wandelen? Klopt! Naast fan van wandelen ben ik ook fervent fietser. Ik ontdekte dat er verrassend veel overeenkomsten zijn tussen de positieve effecten van fietsen en wandelen. Martijn Veltkamp schreef het boek Leven in cadans- hoe je fietsend je geest verzorgt over de positieve effecten van fietsen. Wellicht raak jij ook geïnspireerd om vandaag of morgen op de fiets naar het werk te gaan!
Bewegen is gezond
Dat 30 minuten per dag bewegen gezond is voor je, weten we ondertussen. Naast wandelen is fietsen een goede manier om dat te doen. Uit onderzoek van de NS (2018) blijkt dat mensen fietsen naar het werk fijn vinden. Ze hebben geen files en vertragingen die stress opleveren. Fietsen ontspant. Toch stappen we niet massaal op de fiets naar het werk: driekwart van werkend Nederland stapt in de auto om naar het werk te gaan. Wonen we dan te ver weg van ons werk? Niet per sé. De helft van deze mensen woont op minder dan 15 kilometer afstand van hun werk. Best haalbaar op de fiets, toch?
Positief effect op je brein
Waarom is fietsen dan zo gezond? En wat doet het vooral met je hoofd? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fietsen veel positieve effecten heeft voor je fysieke en mentale gezondheid en negatieve effecten kan verminderen.
Zo stimuleert fietsen je creativiteit. Als je vastzit in je hoofd, helpt het om sneller een oplossing te vinden als je gaat fietsen. Fietsen bevordert leren. Je onthoudt makkelijker wat je hebt geleerd tijdens een opleiding als je tussendoor of aan het eind van de dag gaat fietsen. Je hoofd is leger waardoor je ruimte krijgt om het geleerde te onthouden en te verwerken. Daarnaast wordt het makkelijker om beslissingen te nemen. Fietsend ervaar je meer rust in je hoofd, het geeft zelfvertrouwen en het reguleert emoties: je kan makkelijker met negatieve emoties omgaan.
Fietsen vermindert stress
Fietsen vermindert stress. De fysieke beweging is goed en je krijgt rust en ruimte in je hoofd. Heb je een vervelende ervaring gehad met een collega? Ga dan een eind (hard) fietsen en trap letterlijk de frustratie van je af. Je stemming zal snel verbeteren. Ook voor mensen met ADHD is fietsen goed: de symptomen van ADHD verminderen en het lukt ze beter om te focussen. Daarnaast helpt fietsen om beter met depressieve en burn-out klachten om te gaan.
Drie keer per week twintig minuten
Fietsen bevordert de mentale gezondheid en werkprestatie al als je 3 keer per week 20 minuten of meer (aaneengesloten) op de fiets zit. Je hoeft dus niet de racefiets te pakken en op hoge snelheid lange afstanden te fietsen. Sterker nog: het blijkt dat matig intensief bewegen beter werkt voor je (mentale) gezondheid dan intensief en competitief bewegen. En dat is fietsen naar het werk al snel: het is niet intensief en duurt over het algemeen niet zo lang.
Einde van de dag
’s Ochtend naar je werk fietsen maakt dat je de dag fris en met focus begint. De terugweg aan het eind van de dag is minstens zo waardevol. Je hoofd is eerst nog vol van alle gesprekken en prikkels van de dag, je bent vermoeid. Na 20 minuten fietsen ontstaat er rust in je hoofd en gaan je dagelijkse indrukken meer naar de achtergrond. Je hartslag gaat omhoog, je bent in een andere omgeving en krijgt meer aandacht voor het hier en nu. Piekeren lukt nu eenmaal minder goed als je hartslag omhoog gaat. Zo kom je met een fris en leeg hoofd thuis. Op lange termijn helpt het zelfs om de kans op burn-out klachten te verminderen.
Neem de mooie route
Als je de keuze hebt, probeer dan de mooie route te fietsen. Liefst in de natuur en op slingerende paden. Je bent misschien iets langer onderweg, maar de rust en veranderende omgeving in de natuur zorgen voor een goed gevoel en ruimte in je hoofd. Neem de korte, snelle route als het efficiënt moet en kies voor de omweg, de mooie route voor het grootste positieve effect.
Fietsen en wandelen zijn heel vergelijkbaar
De oplettende lezer zal herkennen dat veel van de bovengenoemde effecten ook optreden als je gaat wandelen. Werkt fietsen anders dan wandelen? Volgens Martijn Veldkamp is er is weinig verschil in het gezondheidseffect tussen fietsen en wandelen. Het is heel vergelijkbaar. Zo heeft wandelen tijdens de lunch een zelfde rustgevend effect en maakt het creatiever in probleemoplossing. Specifiek voor fietsen is aangetoond dat de hartslag hoger is dan met wandelen, fietsen is nu eenmaal intensiever dan wandelen. Je lijf is meer gefocust op de hartslag waardoor er minder ruimte is voor gedachten en dat brengt rust in je hoofd,
Dus of je nu vaker op de fiets naar je werk gaat of die wandeling maakt tijdens je lunch: beiden doen je goed!
Wil je als werkgever je medewerkers stimuleren om in beweging te komen? Wij zijn dé expert op het gebied van wandelen en wandelcoachen. Wil je dat ze vaker de fiets naar het werk pakken? Kijk dan op fietsnaarjewerkdag.nl.