Het bos is helend, oordeelvrij en spiegelend
Het bos is helend, oordeelvrij en spiegelend
21 Maart is het de internationale Dag van het Bos. Bossen zijn belangrijk voor onze planeet: ze beschermen ons en zorgen voor schone lucht, schoon water en biodiversiteit. Ze bezorgen ons hout, voedsel, werk en medicijnen. Dat de bossen wereldwijd onder druk staan, weten we: jaarlijks gaat 13 miljoen hectare bos – een gebied zo groot als IJsland – verloren door ontbossing en illegale houtkap. Genoeg reden dus voor aandacht voor het bos.
Als wandelcoaches zijn we dagelijks met onze klanten in het bos. We ervaren het gezonde, helende effect dat bos op ons heeft. Hoe bomen ons spiegelen waardoor we nieuwe inzichten krijgen. Het zijn ook nog eens geduldige helpers bij het coachen, stevig geaard en zonder oordeel. Een ode dus aan de bomen die wij inzetten bij coaching, voor een duurzame en blijvende verandering bij onze klanten.
Het positieve effect van bossen
We weten allemaal wel wat voor goed gevoel het ons geeft om in de natuur te zijn. De geluiden van het bos, de geur van de bomen, het zonlicht dat door de bladeren speelt, de frisse lucht: het geeft ons allemaal een behaaglijk gevoel. De stoffen en geuren die het bos verspreidt geven direct een positief effect. De natuur heeft een fascinerende werking: de herhalende vormen maken ons brein rustig, het kost ons geen moeite. We reageren positief op deze ’zachte fascinatie’. Het ontspant, herstelt en geeft energie.
Het bos als metafoor
Dat het bos een positief gevoel oproept, merk je zodra je tussen de bomen wandelt. Ik zet bomen regelmatig in bij coaching. Het zijn vaak prachtige metaforen om inzicht te krijgen in onszelf en onze eigen patronen. Een boom trekt je aandacht automatisch naar dat wat voor jou van belang is. Bomen reflecteren je innerlijke verhaal en laten je bewust worden van je gevoel, je patronen en keuzes die je wilt maken. De associaties en spontane antwoorden komen dan meer vanuit een innerlijke wijsheid, dan vanuit het denken. Zo stond een boom waarvan de takken in chaos verstrikt waren met een klimplant, voor de kluwen waarin een klant met haar werk verweven was. Zolang ze in die baan bleef, voelde ze, zou dat niet veranderen. De boom werd een krachtige metafoor om van baan te veranderen.
De levenscyclus van een boom is sowieso een bron van inspiratie voor ons eigen levenspad: wat popelt er in jou om tot bloei te komen? Wat is de kern die de vruchten en zaden van de boom in zich hebben? Wat wil jij loslaten wat je niet meer dient, zoals een boom die zijn bast of bladeren loslaat? En hoe voel je je, als je geaard als een boom, stevig met je wortels in de grond verankerd staat? Ik maakte al meerdere keren mee dat dit zo’n krachtig en geaard gevoel gaf, dat klanten het liefst zo bleven staan.
Het bos als betrouwbare helper
Bomen zijn geduldig, ze groeien in hun eigen tempo. Hun jonge, groene bladeren geven een bemoedigende boodschap: het komt goed. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat bomen (en natuur in z’n algemeenheid) niet oordelen. Het maakt de boom niet uit of hij scheefgroeit, half omgewaaid door de storm of met een gebroken tak. Hij bekommert zich niet om imperfectie en groeit gestaag door. Dat relativeert en geeft mensen hoop.
Voor mij als coach zijn bomen betrouwbare helpers. Ze laten het nooit afweten als ik met hun tak cirkels teken in de aarde. De bomen die geduldig als begin-en eindpilaar op een denkbeeldige tienpuntschaal staan. Een omgevallen boom die een blokkade op ons pad opwerpt. In die spontane momenten van onverwachte speelsheid of diepgang komen de meest magische en rake inzichten. Zo krijgen bomen betekenis die mensen zich herinneren en vaak symbool staan voor een belangrijke verandering in hun leven.
Ode aan de boom
Op de Dag van het Bos sluit ik deze ode aan de boom graag af met een cadeau aan het bos. Wij zijn – ik denk dat ik namens alle wandel- en natuurcoaches spreek – de boom dankbaar voor zijn inspiratie in onze coaching. Daarom planten wij als collectief regelmatig bomen, bijvoorbeeld om te zorgen dat we helemaal CO2-neutraal werken. En planten we deze maand voor ieder nieuw coachtraject nog eens twee extra bomen. Wist je dat je zelf ook bomen kan planten buiten je eigen tuin? Kijk op Trees for All voor meer informatie.