Rennen of stilstaan? Onderwijs én natuur geven antwoord

Rennen of stilstaan? Onderwijs én natuur geven antwoord

Deze week is er wereldwijd aandacht voor twee onderwerpen die een belangrijke rol spelen in ons leven: Onderwijs en natuur (dieren).

Aandacht voor de Week van het Onderwijs en meer specifiek ook de rol van de leraar is belangrijk. Leraren spelen een grote rol in de ontwikkeling van kinderen én hebben daardoor een verantwoordelijke functie in de maatschappij van de toekomst.

Werelddierendag is op de kalender gezet omdat men vond dat er meer rekening gehouden moet worden met de dieren. Op basisscholen wordt op 4 oktober ook veel aandacht besteed aan dierendag. Kinderen mogen dan hun favoriete huisdier (als deze ongevaarlijk is) of knuffeldier mee naar school nemen. Daar komen deze twee internationale “gedenkdagen” dus samen.

Rennen of stilstaan

Het belang om kinderen kennis te laten maken met de natuur en alles wat daarin leeft, bleek onlangs nog toen tieners werden aangevallen door een jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen. De tieners zetten het op een lopen toen zij de dieren zagen, terwijl deskundigen aangaven dat in deze situatie rustig stil blijven staan een betere optie was geweest. Nu zagen de cheeta’s hen als prooi. Datzelfde gedrag kunnen honden vertonen wanneer kinderen gaan rennen omdat zij bang zijn en/of schrikken van de hond. Op (sommige) scholen worden lessen geven in het veilig omgaan met honden, om de lichaamstaal van honden en andere dieren te leren begrijpen, angst te verminderen en te weten wat je het best kunt doen als je een onverwachte ontmoeting hebt.

Stil staan bij je eigen leven

Stil staan terwijl rennen de impuls is, is ook van toepassing op het dagelijkse leven van vele mensen. Vertragen of stilstaan bij een situatie is dan ook vaak een aandachtspunt tijdens een coachtraject. Wat gebeurt er eigenlijk? Wat zie je om je heen? Welke keuzes heb je? Wanneer die coachgesprekken buiten plaatsvinden kan er daadwerkelijk worden stilgestaan bij een boom, plant of dier dat symbool staat voor de situatie. Ook kunnen er zich dan onverwachte ontmoetingen voordoen met mensen of dieren. Al deze zaken vormen een bron van inzicht en bieden aanknopingspunten om (ook vanuit een andere invalshoek) naar de vraag te kijken. Vaak ontstaan tijdens momenten van rust de beste inzichten…

Rust in de klas

Leerlingen geven aan dat rust in de klas erg belangrijk is om goed te kunnen leren. Het is vast een uitdaging voor leraren om, in een wereld die zo prikkelvol is, kinderen te leren hoe zij met die prikkels omgaan, hoe zij zich zowel fysiek als mentaal kunnen ontspannen te midden van alle drukte.

Met de klas de natuur in

Onderzoek wijst uit dat in de natuur verblijven een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden, zelfwaardering en creativiteit. (o.a. van den Berg, 2009). Stichting NatuurWijs, een onderdeel van Staatsbosbeheer, heeft een programma ontwikkeld ‘Met je klas de natuur in’. Dat biedt mooie aanknopingspunten om vanuit het onderwijs kinderen kennis te laten maken met de natuur, alles wat daar te ontdekken valt en het belang van rust te ervaren. En …. jong geleerd is oud gedaan!

Wil jij meer stilstaan bij je eigen leven? Een wandelcoach kan je helpen. Bijvoorbeeld in Haarlem, Utrecht, Breda en Tilburg.

Gerelateerde blogs