Zorg voor de mantelzorger
Zorg voor de mantelzorger
Vandaag is het de dag van de Mantelzorg. De dag van de Mantelzorg is een initiatief van de landelijke vereniging van mantelzorgers. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland. Op de dag van de Mantelzorg worden er door heel het land verschillende activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten!
Mantelzorg
De term ‘mantelzorg’ is in 1972 bedacht door hoogleraar ziekenhuiswetenschapper Johannes Hattinga Verschure. Hij wilde hiermee zeggen dat mensen ‘onder de mantel der liefde’ voor elkaar zorgen. Mantelzorg is warm, als een mantel die om je heen zit.
Waarom de dag van de Mantelzorg?
Kenmerkend aan mantelzorg is dat de mantelzorger een persoonlijke band heeft met de zorgvrager. Een mantelzorger zorgt dus voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Denk hierbij aan een familielid, vriend, kennis of goede buur. De mantelzorger neemt de zorg vaak onbetaald en langdurig op zich. Naast dat mantelzorg lastig te combineren is met werk en een eigen priveleven, is het verlenen van mantelzorg vaak mentaal erg zwaar. Zeker als de mantelzorger te maken krijgt met veranderend gedrag, zoals bij dementie, kan dit erg emotioneel zijn. Hoewel het voor een mantelzorger vaak vanzelfsprekend is om te zorgen voor een geliefde, is mantelzorger worden zijn niet altijd even makkelijk. Het is daarom belangrijk om extra waardering te tonen naar diegene die vrijwillig en vrijwel dagelijks, zorgen voor een ander. En daarvoor is de Dag van de Mantelzorg in het leven geroepen.
Vertel op je werk dat je mantelzorger bent
Het blijkt dat slechts 33% van de mantelzorgers op het werk aan de collega’s en de leidinggevende vertelt dat ze dat zijn. Terwijl 34% van de mantelzorgers weleens in de knel komt op het werk. Mensen komen vaak wat later op het werk, gaan iets eerder weg, doen een boodschap voor hun familielid in de pauze, moeten wat meer bellen onder werktijd. En daar voelen ze zich bezwaart over. Als je er op je werk open over bent dat je mantelzorger bent, creëer je ruimte voor jezelf en begrip van je werkomgeving. Collega’s of leidinggevende gaan dan eerder met je meedenken.
Hulp zoeken als je overbelast dreigt te raken
Mantelzorg vraagt veel van je en kan veel tijd kosten. Veel mantelzorgers vinden het zowel fysiek als emotioneel zwaar. Daarbij vertellen mensen dat ze vooral de achteruitgang van iemand van wie ze houden heel naar vinden en de veranderende band. Ineens ben je niet meer kind-ouder, maar ook verzorger-patiënt. De mantelzorger kampt vaak met slapeloosheid, vermoeidheid, stressklachten, nekpijn, rugpijn en die mag dus ook wel wat hulp krijgen. De mantelzorger kan o.a. hulp vragen, bij de huisarts, de gemeente of mantelzorg.nl.
Wandelcoaching kan ook voor de mantelzorger helpend zijn. De mantelzorger kan haar/zijn verhaal kwijt en kan weer stappen gaan maken om zelf weer meer tot rust te komen en ontspanning te gaan ervaren. Zodat zij weer opgeladen zijn om mantelzorg te kunnen blijven verlenen.
Ben je mantelzorger en loop je vast? Neem vrijblijvend contact op met een van onze wandelcoaches, bijvoorbeeld in Haarlem, Utrecht, Breda en Tilburg.