Slaap: wandelend verbeteren

Slaap: wandelend verbeteren

Vandaag is het de internationale Dag van de Slaap! Op deze dag staan we stil bij slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid.

Deze week voelde ik aan den lijve hoe het voelt om te weinig geslapen te hebben. Ik voelde me moe, niet uitgeslapen en was niet echt scherp. De avond tevoren had ik een assertiviteitstraining gegeven tot 21.00 uur en dat zorgde ervoor dat ik ’s avonds helemaal wakker en alert was. Dus ging ik veel later slapen dan normaal.

We leven in een samenleving waarin het status heeft om te pochen dat je weinig slaap nodig hebt. Echter, iedereen heeft voldoende slaap nodig, 7 à 8 uur per nacht zeggen slaaponderzoekers. Wie slecht slaapt, verzuimt vaker en kan zich minder goed concentreren. Slaap en werkstress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, net zoals veel psychische klachten (somberheid, angst) ook gepaard gaan met slaapproblemen.

Goed slapen is dus heel belangrijk!

Wat helpt om beter te slapen?

  • Lichaamsbeweging stimuleren, bijvoorbeeld op de fiets naar het werk gaan in plaats van met de auto.
  • Lopend lunchen of vergaderen.
  • De ochtend beginnen met een wandeling (om het hormoon melatonine goed zijn werk te laten doen, dat het natuurlijk slaapritme stimuleert).
  • Ook echt lunchpauze nemen in plaats van doorwerken.
  • Afspreken elkaar niet meer te mailen na acht uur ’s avonds.
  • Op het werk ruimten inrichten om te powernappen, Bedrijven als Google, Meta, VU Medisch Centrum hebben die bijvoorbeeld al.
  • Overdag voldoende rust nemen, om stress af te bouwen, anders ligt het brein hier ’s nachts van wakker.

Tijdens de wandelcoachgesprekken met coachees die last hebben van slaapproblemen, kun je gebruik maken van een loopmeditatie. Dit helpt coachees om bewust te zijn van het hier-en-nu en tot rust te komen.

De volgende geleide loopmeditatie is afkomstig van Edel Maex, In de maalstroom van het leven:

Lees al wandelend rustig de meditatie voor!

Om je te verbinden met de omgeving hier gaan we een loopmeditatie doen. Een meditatie is eigenlijk niets bijzonders. We brengen onze aandacht naar wat we met onze zintuigen waarnemen. We voelen de grond onder onze voeten. We voelen onze ademhaling. We horen de vogels die fluiten. Misschien horen we geluiden van de straat. Of voelen de zon op ons gezicht. Misschien voel je even aan wat boomschors, een bloem of de aarde. We zijn ons bewust van al die gedachten die nog door ons hoofd lopen, de dingen waar we zojuist mee bezig waren. Al die dingen mogen er zijn, niks daarvan moet weg. Niks daarvan hoef je op dit moment op in te gaan. Je kunt je jezelf gunnen om heel simpelweg gewoon hier door de natuur te lopen, de vogels te horen en hier te zijn.

Wat ervaar je na afloop in je lichaam?

Wil je de loopmeditatie vaker doen onder begeleiding? Heb je last van slaapproblemen en hou je van wandelen? Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek met een van de wandelcoaches. Bijvoorbeeld in Amsterdam, Arnhem, Enschede en Eindhoven.

Gerelateerde blogs