De businesscase van preventie

De businesscase van preventie

“Wie heb jij als coach?” In bedrijf Q waar mijn man lange tijd werkte was deze vraag heel gewoon. Als iemand zei nog geen coach te hebben, werden er enthousiast namen genoemd van coaches waarmee je lekker kon gaan wandelen in een stadspark, aan zee, op een landgoed of gewoon mee op kantoor kon sparren. Er werd meegedacht welke coach het beste bij deze specifieke persoon paste. Liever wat nuchter en zakelijk of meer op de emotionele kant van de mens gericht? Gecoacht worden was regel, geen uitzondering.

Preventie

Bedrijf Q is een modern bedrijf, waar out-of-the-box wordt gedacht, waar de niet-reguliere paden werden bewandelend. De visie is: als mensen goed in hun vel zitten, presteren ze beter voor het bedrijf. Dat vraagt om preventief onderhoud. Alles moet onderhouden worden in het leven: een auto breng je van tijd tot tijd naar de garage, olie moet regelmatig worden ververst, banden moeten worden vervangen. Zo is het ook met het welzijn van werknemers. Hoe zorg je als werkgever dat je mensen gevoed worden? Investeren in mentale gezondheid op het werk is een essentieel onderdeel van moderne bedrijfsvoering.

De visie is: als mensen goed in hun vel zitten, presteren ze beter voor het bedrijf.

Sparren met coach

Mijn man en ik wandelen samen op een doordeweekse dag al vroeg over de Veluwse heide. Er liggen prachtige webben van dauw op de planten, er hangt magische mist. Het is heerlijk stil, geen mens te bekennen. Manlief vertelt over de periode dat hij bij Q werkte en hoe hij een paar keer per jaar kon spiegelen en sparren met zijn coach over wat hem bezig hield. Reflecteren op zijn werkzaamheden, op weerstand, op onmacht, op stress en op lastige klanten. Ook werd hij zich bewust van zijn eigen valkuilen, blinde vlekken en zijn meest ideale werksituatie. Enthousiast vertelt hij hoe zijn kracht en energie gevoed werden bij iedere coachafspraak. Hoe de preventieve kracht van coaching ervoor zorgde dat er allemaal gemotiveerde collega’s rondliepen.

Werkstress

Volgens Trimbos, het onafhankelijke kennisinstituut voor mentale gezondheid, is werkstress de belangrijkste oorzaak bij ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim.  De kosten voor dit verzuim liepen in 2018 op tot 3,1 miljard euro. Alle reden om ervoor te zorgen dat werknemers goed in hun vel zitten en niet uitvallen door psychische klachten.

Kosten-baten

We wandelen verder over de uitgestrekte heide en ademen de frisse lucht in. Hij vertelt, ik luister. “De kosten moeten tegen de baten afgewogen worden. Return on investment, het rendement op de investering. Iedereen in het bedrijfsleven snapt dit.” Het lijkt een duidelijke win-win situatie die bedrijf Q creëerde. Winst voor de persoon, die goed in zijn vel zit. Fijn voor zijn omgeving, zijn familie, gezin en de maatschappij. En natuurlijk voor het bedrijf zelf omdat werknemers geïnspireerd zijn, hard werken en minder ziek zijn.

De kosten van het niet functioneren van werknemers zijn niet altijd inzichtelijk. De return on investment is niet altijd smart te maken. De kosten gaan voor de baten uit. De kosten zijn zeker, de baten slechts verwachtingen. De kosten vallen elders dan de baten.

De kosten van medewerkers die niet optimaal functioneren, of erger nog thuis komen te zitten, zijn gigantisch. Salarissen lopen door, productiviteit is nul. De kosten van coaching zijn een fractie hiervan, een schijntje. De baten kunnen hiermee ook gigantisch zijn.

Visie en lef

Het doorbreken van deze vicieuze cirkel vraagt visie en lef van het management. Durven investeren in je medewerkers, durven investeren in preventie, durven problemen te voorkomen. Goed werkgeverschap dat nog loont ook. De voorlopers van vandaag zijn het normaal van morgen. Nu alleen nog bedenken welke coaches je wil in je bedrijf.

Ons aanbod

Het collectief van wandelcoaches heeft specifiek voor leidinggevenden een preventief coachaanbod ontwikkeld. Om te zorgen dat ze zichzelf niet voorbijlopen in de hektiek van deze tijd. Collectief of individueel. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Gerelateerde blogs