De positieve effecten van bewegen en natuur op de gezondheid

De positieve effecten van bewegen en natuur op de gezondheid

Bewegen en natuur hebben beiden een positief effect op ieders gezondheid. En het mooie is, als je ze combineert dan versterken ze elkaar. Regelmatig bewegen in de natuur heeft namelijk een groter effect dan de effecten van bewegen en natuur bij elkaar opgeteld.

1. Lagere cortisol

Cortisol is een stresshormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt in reactie op stressvolle situaties. Beweging, vooral matige tot intensieve activiteit, helpt om het cortisolniveau te verlagen. Natuur heeft ook een kalmerend effect en verlaagt cortisol door de rustgevende impact van groen en open ruimtes.

2. Lagere bloeddruk

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de bloedcirculatie en helpt het hart efficiënter te pompen, waardoor de bloeddruk daalt. Natuur heeft een stressverminderend effect, wat een directe invloed heeft op de bloeddruk.

3. Minder kans op hart- en vaatziekten

Beweging versterkt het hart, verlaagt een slechte cholesterolniveau (LDL) en verhoogt de goede cholesterol (HDL), wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Aanwezigheid in de natuur zorgt voor minder stresshormonen en daardoor een lagere hartslag.

4. Aanmaak van endorfines, dopamines en serotonine

Beweging stimuleert de productie van deze neurotransmitters, die bekend staan om hun rol in het verbeteren van de stemming, het verhogen van motivatie en het verminderen van angst. Natuur heeft een vergelijkbaar effect door de rust en positieve stimulansen die het biedt.

5. Versterking cognitieve functies

Regelmatige fysieke activiteit verbetert de doorbloeding naar de hersenen en bevordert de neuroplasticiteit, wat de hersencapaciteiten zoals geheugen, concentratie en probleemoplossend vermogen ten goede komt. Studies tonen aan dat werknemers in een natuurlijke omgeving minder snel afgeleid zijn.

6. Versterking immuunsysteem

Beweging helpt het immuunsysteem te versterken door de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor witte bloedcellen sneller door het lichaam kunnen circuleren en infecties kunnen bestrijden. Natuur heeft een bewezen effect op het verlagen van ontstekingen en het versterken van de afweer.

7. Verbeterde Longfunctie

Beweging verhoogt de zuurstofopname van het lichaam en verbetert de longcapaciteit. Buiten zijn, vooral in schone, groene omgevingen, verbetert de luchtkwaliteit en draagt bij aan een gezondere longfunctie.

8. Gezonder gewicht en betere stofwisseling

Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt het energieverbruik en bevordert vetverbranding, wat helpt om een gezond gewicht te behouden. Natuur stimuleert de afgifte van hormonen die de eetlust reguleren.

9. Betere slaapkwaliteit

Lichamelijke activiteit helpt de lichaamstemperatuur te verhogen en daarna te verlagen, wat de slaap bevordert. Natuur zorgt voor ontspanning en vermindert de activiteit van het zenuwstelsel, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen.

10. Betere lichaamshouding

Langdurig zitten kan leiden tot een slechte houding en rugklachten. Regelmatige fysieke activiteit versterkt juist de spieren, wat helpt bij het behouden van een goede houding en het voorkomen van lichamelijke klachten.

Lees de laatste inzichten over het effect van bewegen en natuur op ziekteverzuim en verloop. Vraag daarvoor ons gratis e-book ‘De natuurlijke beweging naar vitale medewerkers‘ aan. Inclusief 38 praktijkvoorbeelden en een plan van aanpak om te gebruiken binnen je eigen organisatie.

Gerelateerde blogs