Natuur en beweging bevorderen mentale gezondheid
Natuur en beweging bevorderen mentale gezondheid
Vandaag is het de internationale dag van de mentale gezondheid. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan en aandacht besteed aan psychische gezondheid en het bespreekbaar maken van psychische problemen. De Mental Health Foundation staat hierachter en beseft dat er maar een manier is om dit te doen, door samen hierover te praten! Vanaf 1992 wordt deze Dag gehouden en inmiddels doen er al 150 landen aan deze dag mee.
Waarom is mentale gezondheid zo belangrijk?
Als je niet alleen lekker in je vel zit, maar ook lekker in je hoofd, dan functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Daarom is mentale gezondheid zo belangrijk.
Beweging heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen.
Natuur bevordert onze mentale gezondheid ook. Er zijn inmiddels talloze experimenten en onderzoeken die dat bevestigen, aldus Jolanda Maas, socioloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Zij bestudeert de relatie tussen natuur en gezondheid. De natuur is tegenwoordig uit de levens van veel mensen verdwenen.
Het aantal mensen met psychische klachten stijgt. Een op de vijf heeft jaarlijks psychische problemen, zegt Renske Visscher, regiodirecteur bij IVN en daarvoor 17 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg.
De groene GGZ
Het groene domein en de GGZ hebben elkaar veel te bieden. Visscher, Maas en Koen Westen hebben in 2021 het boek Green Mental Health geschreven en uitgebracht, waarmee ze hopen een beweging te starten om natuur vaker in te zetten bij de behandeling en preventie van mentale gezondheidsproblemen.
Wandelcoaching is ook een interventie die je kunt inzetten om je mentale gezondheid te verbeteren. Het hoofd van coachee Jurre zit vaak vol met negatieve gedachten en hierdoor wordt hij angstig. Door in het bos te lopen en in zichzelf te benoemen wat hij ziet, bijvoorbeeld een boom, gras, mos , een zonnestraal, een steen, een kever etc. voelt hij zich rustiger. Als Jurre 10 minuten dingen neutraal heeft benoemd, dan hangt hij een positief label aan wat hij ziet in de natuur, dus bijvoorbeeld een mooie bloem, frisgroen blaadje, een grappige tak, een lief klein lieveheersbeestje etc. Dit zorgt ervoor dat hij zijn hoofd vult met positieve gedachten en gaan zijn negatieve, angstige gedachten wat meer naar de achtergrond.
Wil jij ook je mentale gezondheid verbeteren middels een combinatie van coaching en beweging in de natuur? Een wandelcoach kan je helpen. Bijvoorbeeld in Groningen, Den Haag en Rotterdam.