Natuur werkt, ook bij HSP
Natuur werkt, ook bij HSP
Het is de week van de HSP, een fenomeen dat we als wandelcoaches geregeld tegenkomen. HSP staat voor Hoog Sensitieve Persoon, het gaat kortom over hoogsensitiviteit, ook wel hooggevoeligheid of fijngevoeligheid genoemd. Soms komt het naar voren als belangrijk issue in een coachtraject, maar soms komt het ook terloops. Soms ontdekken we al wandelend dat er (nog) een reden is dat het even niet zo lekker gaat en een coachee daarom behoefte heeft aan iemand die tijdelijk met ze oploopt. En dat ineens de term HSP valt.
“Ik heb last van geluid op het werk, ik ben snel afgeleid.”
“Ik hoor en zie alles en word gèk in de kantoortuin.”
“Ik merk dat ik gevoeliger ben voor sommige zintuigelijke waarnemingen dan anderen.”
Iemand kan gevoelig zijn voor verschillende impulsen: voor kou, honger, geluid, prikkende kleding, sfeer, onstuimig weer, drukte, licht, geur/stank. Iemand kan gevoelig zijn voor één of meerdere dingen.
Gevolg kan dan zijn dat iemand merkt dat hij of zij aan het einde van de dag moe en geïrriteerd is zonder te weten waarom. En dat is op z’n minst vervelend en leidt soms zelfs tot uitvallen (tweeledig): als een onverwachte uitbarsting naar je geliefden, maar soms ook: dat het je (even) niet lukt op je werk.
HSP, en dan?
Soms leidt zo’n ontdekking tot weerstand: iemand wil geen slachtoffer zijn van zijn of haar HSP. Heeft er niet zo’n prettige associatie bij. Inmiddels blijkt na onderzoek dat HSP geenszins een verzinsel is. Met hersenonderzoek is aangetoond dat de prikkelverwerking bij 20% van de mensen op een manier verloopt, die we nu in de volksmond HSP zijn gaan noemen. Bij onze coachees komt dan al snel de vraag op hoe je dan “overleeft” met HSP, in lastige situaties als een kantoor, een drukke omgeving die nou eenmaal bij het leven en ook bij werk kunnen horen. De eerste impuls is dan al snel: vermijden! Het spreekwoordelijke hutje op de hei lonkt… Maar: Een leven zonder prikkels is niet reëel. En ook niet gewenst, want veel zintuigelijke ervaringen zijn ook plezierig, mits (voor jou) in de juiste dosering: Wandelen in de storm kan heerlijk zijn, maar geen uren achter elkaar…
Je eigen gebruiksaanwijzing kennen en daarnaar handelen kan in deze situatie erg helpen. Het vroegere devies “rust, reinheid en regelmaat” werkt eigenlijk nog steeds prima, ook bij mensen die wat gevoeliger zijn voor een overdaad aan zintuigelijke prikkels. Die reinheid is meestal wel dik in orde in onze huidige maatschappij met al z’n comfort, maar rust en regelmaat: daar hebben we niet altijd wat mee. Terwijl: Op tijd je rust nemen, een zeker mate van regelmaat, een gezonde afwisseling van actie en ontspanning: dat werkt. Ons brein haalt even opgelucht adem, even niks.
Natuur werkt, ook bij HSP
En: het zal je niet verbazen, de natuur in, dat werkt ook! Waarom is dat wandelen dan goed? In de natuur vind je fractalen; dat zijn herhalende patronen: De wolken, de patronen die de wind maakt in het water, bloemen en blaadjes die als je “inzoomt” steeds kleinere patronen laten zien: we nemen ze waar en (her)kennen ze met ons onderbewuste: Dat geeft rust aan ons brein.
Daarnaast helpt het om eruit te zijn, buiten te zijn, de grootsheid van de natuur te ervaren en de vanzelfsprekendheid: het gaat allemaal door, ook zonder dat jij je er druk om maakt.
Kortom: zorg goed voor jezelf, daar heeft iedereen wat aan.
HSP tips
- Wissel inspannende klussen af met eenvoudigere werkzaamheden;
- Zorg voor momenten dat je even alleen bent: uiteraard zonder smartphone met social media of podcasts;
- Ga af en toe naar buiten, in elk seizoen (er bestaat alleen slechte kleding);
- Als je naar huis fietst, naar je auto loopt, een korte pauze buiten neemt: neem waar wat er is, in en buiten je;
- Luister naar de vogels, voel de wind, de zon en of de regen op je huid. Haal diep adem en ruik de geuren om je heen.
Ben jij erg gevoelig en heb je daar last van in je dagelijkse leven? Een wandelcoach kan je helpen om je eigen gebruiksaanwijzing te maken en er naar te handelen. Bijvoorbeeld in Alkmaar, Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.