Online coach of wandelcoach: Verschillen en overeenkomsten met reguliere coaching
Online coach of wandelcoach: Verschillen en overeenkomsten met reguliere coaching
Voor ieder vraagstuk is er wel een coach. En dan kan je tegenwoordig ook nog ruimschoots kiezen uit verschillende vormen van coaching. Stel je eens voor dat ‘keuzes maken’ jouw grote probleem is…
Coaching vindt van oudsher plaats in een kamer. De coach en de klant zitten tegenover elkaar. Zien elkaar. Zijn bij elkaar in het hier en het nu.
Vormen van coaching
Hoewel het coachdomein al langere tijd niet slechts tussen vier muren plaatsvindt, zien we vooral de laatste paar jaar een sterke opkomst van twee andere vormen van coaching namelijk online coaching en wandelcoaching. Online coaching of e-coaching begon een jaar of 10 geleden via chatprogramma’s maar is door de technologische ontwikkelingen en behoeften bij de gebruikers tegenwoordig met name coaching via beeldbellen. Wandelcoaching of natuurcoaching kende de laatste jaren al een gestage groei wat nog eens versterkt is door de Covid-19-pandemie. Wat bij beiden geldt is dat er steeds meer onderzoek is dat laat zien dat coaching via de computer of in de natuur heel effectief kan zijn. Waarom en voor wie? Laten we de kenmerken op een rij zetten.
Realiseer je vooraf dat alle vormen van coaching als doel hebben om jou zo goed mogelijk te ondersteunen in het behalen van je gewenste verandering. Er is niet één vorm die voor iedereen het beste werkt. Bedenk vooral welke vorm het best bij jou past!
Online coaching
Bij online coaching zitten de coach en jij niet in dezelfde kamer. De coach zit thuis of op kantoor en jij zit ergens waar je je hopelijk op je gemak voelt, je een goede internetverbinding hebt en niet gestoord wordt. Doordat je geen reistijd hebt kan je een coachingssessie goed tussen 2 andere afspraken inplannen of juist op een vrij moment in de week. E-coaching heeft qua dynamiek veel weg van een één op één gesprek met een collega via beeldbellen. Doordat veel mensen gedwongen vanuit huis moe(s)ten werken zijn ze gewend geraakt aan deze vorm van communicatie. Bedenk voor jezelf of je een fan bent van beeldbellen of er genoeg van hebt dat je voor je werk al zo veel achter de computer zit.
Dan is er nog een ander relevant aspect bij online coaching. Hoewel je elkaar bij beeldbellen ziet is het toch anders dan als je tegenover elkaar zit. Door de afstand voelen sommige mensen meer nabijheid. Ze zijn opener dan ze zouden zijn als ze bij de coach in een kamer zouden zitten. Openheid is een belangrijke voorwaarde voor een goed coachingstraject. Voor andere mensen is contact via beeldbellen inhoudelijk juist afstandelijker. Ze missen de energie van de ander, zijn eerder afgeleid door iets of iemand in huis of vinden het vervelend dat ze de ander niet in de ogen kunnen kijken (is het je wel eens opgevallen dat het onmogelijk is om bij beeldbellen elkaar in de ogen te kijken?)
Wandelcoaching
Hoewel er op het eerste gezicht een groot contrast lijkt tussen e-coaching en wandelcoaching is er wel degelijk overlap. Net als bij online coaching ervaren veel mensen een lagere drempel dan bij coaching in een kamer. Ze vinden het onnatuurlijk om recht tegenover een onbekende te gaan zitten, als gast in de habitat van de coach. Buiten in de natuur voelt letterlijk en figuurlijk natuurlijker. Meer gelijkwaardig. Tijdens het wandelen kijk je elkaar af en toe aan, maar niet de hele tijd en stiltes voelen minder ongemakkelijk. Echte wandelcoaches zullen daarnaast de natuur en de omgeving inzetten tijdens een coachsessie. De natuur als metafoor zorgt voor een andere manier van kijken naar je probleem en mogelijke oplossingen. Heel geschikt voor mensen die erg cognitief ingesteld zijn. Uit onderzoek blijkt verder dat als mensen in beweging zijn ze ook eerder in beweging komen. Buiten wandelen in de natuur stimuleert namelijk de creativiteit en zet mensen in een oplossingsgerichte modus. Dat wandelen gezond is, is daarbij een mooie bijkomstigheid.
Spreekt wandelcoaching je aan maar vind je het spannend? Denk dan eens aan de ervaring die je vast hebt gehad met een vriend of vriendin, waarbij je een goed en persoonlijk gesprek had terwijl je aan het wandelen was. Dikke kans dat als je die ervaring hebt gehad, wandelcoaching bij je past!
Bedenk tenslotte voor jezelf hoe je het vindt dat je bij wandelcoaching zo af en toe ook iemand kan tegenkomen. Leidt het je te veel af en ben je daardoor te veel op je hoede dan is online of reguliere coaching beter geschikt voor jou. Dat laatste is natuurlijk ook het geval als je beperkt mobiel bent.